Entinen huippuaituri Mikael Ylöstalo on aloittanut Suomen Urheiluliiton (SUL) pika-aitajuoksuvalmentajana. Pesti on rakennettu Olympiakomitean, Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian (Urhea) ja SUL:n yhteistyönä.
Ylöstalo toimii pääkaupunkiseudulta käsin. Hänen työsarkanaan on vastata pika-aitajuoksun maajoukkueohjelmasta ja Nuorten maajoukkueen urheilijoista. Lisäksi hän avustaa sellaisia pääkaupunkiseudulla harjoittelevia kärkiurheilijoita, joiden omat valmentajat asuvat muualla.
Urheiluakatemiaohjelman puitteissa Ylöstalo jatkaa viikoittain kokoontuvan, pääosin 19-20-vuotiaista juoksijoista koostuvan aitajuoksuklinikan vetämistä.
– Lisäksi tulen jossakin määrin olemaan mukana myös muussa akatemiatoiminnassa, Ylöstalo sanoo.
Ylöstalo, 54, voitti aktiiviurallaan kahdesti 110 metrin aitojen Suomen mestaruuden. Kokemusta karttui myös EM-, MM- ja olympiakisoista. Sittemmin hän on toiminut pitkään valmentajana ja valmentanut muiden muassa 100 ja 200 metrin SE:t juossutta Tommi Hartosta.
Nuoria lahjakkuuksia nousemassa
Aitajuoksun ja nimenomaan pika-aitajuoksun lähitulevaisuus näyttää Ylöstalon silmin hyvältä.
– Naisten iältään nuoresta, mutta jo pidempään mukana olleesta kärkikaartista, Nooralotta Neziri on ollut kansainvälisellä tasolla ja omaa edellytykset nousta sinne takaisin. Reetta Hurske, Lotta Harala ja miesten puolella Elmo Lakka kolkuttelevat kansainvälistä tasoa, eikä ole mitään estettä, etteivätkö he voisi sinne nousta, Ylöstalo sanoo.
Ylöstalo arvioi, että nuorissa ei ehkä ole samaa määrää juoksijoita nousemassa kansainväliselle tasolle kuin mitä nyt lajin kärjessä olevissa vanhemmissa ikäluokissa on, mutta lahjakkuuksia riittää.
– Siellä on hyviä yksittäisiä urheilijoita, jotka voivat kivuta kansainväliselle tasolle. Juuri nyt siellä on nuoria, jotka ovat siirtymässä urheilulukiosta uuteen toimintaympäristöön, jossa heillä on paikka ottaa haltuun huippu-urheilijan elämä.
Luomuviljelykset hoituvat ”yön tunteina”
Ylöstalo on valmentaja ja luomuviljelijä. Sipoon viljelyksiään ja metsiään hän veistelee hoitavansa ”yön tunteina valmennuksen jälkeen”.
Henkilökohtaisessa valmennuksessa hänellä on omien poikiensa Eliaksen ja Oton lisäksi aituri Edward Lindberg ja Tiina Hakanen.
– Kärkiurheilijoista autan Samuli Samuelssonia ja jonkun verran Jonna Berghemiä. Heidän varsinaiset valmentajansa asuvat muualla ja olen toiminut harjoituksissa heidän silminään.
Aitaklinikan toiminta on Ylöstalon mukaan löytänyt vakiintuneet uomat.
– Nyt tehdään yhteistyötä jo kolmatta talvea. Mukana on aika kiinteä porukka. Klinikan treeneissä käydään läpi aitajuoksun problematiikkaa aika syvällisesti. Suurin osa tekemisestä on osaharjoitteita. Siinä oppii itsekin uusia asioita, Ylöstalo sanoo.