Yleisurheilun suunta?

Yleisurheilu on monella tapaa hyvässä nosteessa. Urheilijat menestyvät, lajia seurataan laajasti ja talouskin on omissa näpeissämme. Monissa seuroissammekin tehdään erinomaista työtä.

Onko meillä kaikki kuitenkaan hyvin? Mikä on se suunta, johon haluamme lajia viedä? Miten saamme kaikkein parasta tulosta aikaan? Siinäpä kysymyksiä, johon varmasti saamme erilaisia vastauksia ja erilaisia painotuksia riippuen keneltä kysytään. Moniin kysymyksiin olemme näkemyksiä nyt syksyn aikana muun muassa piirikierroksilla ja liittovaltuustossa saaneetkin. Lisää vastauksia, lisää ajatuksia ja pohdintoja tarvitaankin, jotta voimme luoda yleisurheilun suunnan 2030-luvulle.

Itse nostan vahvasti tapetille kaksi asiaa: menestyksen arvokilpailuissa ja yleisurheilun omavaraisuuden. Uskon, että näiden kahden ison elementin onnistuessa yleisurheilu voi hyvin. On tietysti helppo sanoa noin, mutta on selvää, että molempien ympärille tarvitaan lihaa luiden ympärille.

Menestys on totta kai arvokilpailumitaleja, mutta tulevaisuuden arvokilpailumitalit eivät tule pelkästään nykyhetkeen panostamalla. Tarvitsemme työtä tulevaisuuden tekemiseksi, ja uskon, että se toiminta lähtee vain seuroistamme. Meidän tulee yhdessä seurojemme kanssa vahvistaa polkua, jolla lapsia saadaan mukaan yleisurheilun pariin. Ja kun lapset ovat mukana, meidän tulee vahvistaa ja laaduntaa toimintaa, jota heille tarjotaan, jotta he myös pysyvät paremmin yleisurheilun parissa.

Nämä ovat olleet ja ovat tälläkin hetkellä isoja ”pullonkauloja”, joihin meillä tulee olla käytännön toimenpiteitä. Uskon vahvasti, että koko urheilutoimintaa (valmennus, seuratoiminta, kilpailu) pohtiva ydinporukka Jarkko Finnin johdolla ja ryhmää tukevat näkemyksen antajat antavat meille uutta mallia suunnata yleisurheilutoimintaa oikeaan suuntaan.

Omavaraisuuden vahvistaminen on tärkeää

Omavaraisuuden vahvistaminen on myös tuiki tärkeää tulevaisuudessa. Jo nyt keräämme liiton budjetista lähes 80 prosenttia omalla toiminnalla. Ja loput tulevat sitten valtionavustuksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön Olympiakomitealle antaman ja komitean jakamien tehostamistukien kautta. Jokainen meistä tietää, että valtion osalta euroja ollaan leikkaamassa. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että meidän on entisestään vahvistettava omavaraisuuttamme.

Omavaraisuuden vahvistamiseen meillä on mielestämme eväitä pelkkien puheiden sijaan. Yhteistyökumppanuudet tuottavat meille hyvän pohjan, mutta se ei riitä. Ja en usko, että sitä pystytään edes valtavasti enää kasvattamaan. Olemme jo nyt kovalla tasolla, ja tason nostaminen vaatii totta kai myös omalta toiminnalta uusia toimintamalleja. Se mitä kautta pystymme omavaraisuuttamme vahvasti lisäämään, on hyvinvointiin panostamalla. Meillä se tarkoittaa kävely- ja juoksutoiminnan vahvistamista. Tapahtumissammekin on potentiaalia nousta vaikka mihin, mutta se vain antaa pohjan hyvinvoinnin lisäämiseen.

Todellinen tulos syntyy seurojemme kautta. Ja silloin kun se saavuttaa seurakentän laajasti, se antaa myös sinne eväät talouden vahvistamiseen. Se jos mikä, antaa mahdollisuudet entistä laadukkaamman seuratoiminnan rakentamiseen. Yhteistyön rakentaminen on myös oiva tapa lisätä kustannustehokkuutta. Olympiakomitean johdolla olemme myös mukana pohtimassa mahdollisuuksia toteuttaa ennen kaikkea tukitoimintojen tekemistä yhdessä. Aika näyttää mitä se tuo tulleessaan, mutta silmät on ainakin pidettävä auki.

Oikeita valintoja oikeaan suuntaan! Sen eteen teemme työtä!

Kiitos teille kaikille kuluneesta yleisurheiluvuodesta! Hyvää joulua ja oikein onnistunutta vuotta 2024

Harri Aalto, toimitusjohtaja, Suomen Urheiluliitto