Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön (HUY) suora taloudellinen tuki yleisurheilulle on ensi vuonna 496 460 euroa, eli se pysyi edellisvuoden tasolla.
Tuki koostuu urheilijoiden yksilöllisen valmennuksen tehostamistuista, maajoukkueohjelmiin sijoitetusta tehostamistuesta, olympiavalmentaja – ja Nuorten olympiavalmentajatuesta.
Näiden lisäksi HUY:n tehostamistukea kohdistuu osallistuvaan asiantuntijuuteen, joka tarkoittaa ennen muuta Kilpa-ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (Kihu) toimia.
Urheilijoiden yksilöllisiä valmennuksen tehostamistukia, jotka ovat pääosin eri lajien maajoukkueohjelmien sisällä, yleisurheilu saa 238 000 euroa. (vrt. faktat jutun lopussa). Maajoukkueohjelmiin sijoitettu tehostamistuki on 118 460 euroa.
HUY:n suoraa taloudellista tehostamistukea tuli lajiryhmittäin kestävyysjuoksuun, horisontaalihyppyihin, seiväshyppyyn, moukarinheittoon, keihäänheittoon, kilpakävelyyn ja parayleisurheiluun. Lisäksi tukea tuli niin sanotusti yksilötuetuille urheilijoille, jotka eivät kuulu edellä mainittuihin lajiryhmiin sekä yleisurheilun NOV-valmentajille.
HYU:n tuen pohjana on 3-4 mitalin tavoite Berliinin EM-kisoista elokuussa, 1-2 mitalia Dohan MM-kisoista 2019 sekä Tokion olympiakisoista vuotta myöhemmin.
Kemppainen: Ei suuria yllätyksiä
Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennuksen johtaja Jorma Kemppainen on tukipäätökseen koko lailla tyytyväinen.
– Ei suuria yllätyksiä. Kaikkia yleisurheilun valmennusjärjestelmän painopistelajeja ei saatu tehostamistuen piiriin, mutta aika monta, kärkilajina keihäänheitto ja uutena lajina moukarinheitto. Myös kilpakävelyn tuki oli urheilijamäärään nähden hyvä, Kemppainen sanoo.
– Luonnollisesti HUY:n tuen lisäksi SUL suuntaa myös omaa tukea edellä mainituille lajeille, valmennusryhmien urheilijoille ja kolmelle valitulle toimintaympäristölle eli pääkaupunkiseudulle, Tampereelle ja Jyväskylään, Kemppainen sanoi.
Pääkaupunkiseudulla ja Tampereella kaupunkivalmennuskeskustoimintaa vetää valmennuspäällikkö. Jyväskylässä toimintaa ohjaa jatkossa valmennuksen johtoryhmä, jossa on SUL:n, Jyväskylän Urheiluakatemian ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden edustus.
Uusi toimintamalli koko olympiadille
Yleisurheilussa Huippu-urheiluyksikön tuet perustuvat maajoukkueohjelmiin, eli lajin menestyssuunnitelmiin. Ne tehtiin kesän ja syksyn aikana kaikkiin yleisurheilun valmennusjärjestelmän painopistelajeihin.
– Maajoukkueohjelmia käytiin läpi ja sparrattiin Valmentajien ammattitutkinnolla, johon osallistuu koko SUL:n valmennusjohto ja NOV-valmentajat. Urheilijoilta ja valmentajilta kerättiin palautetta syksyn Kickoff-tilaisuudessa Liikuntakeskus Pajulahdessa. Ohjelmien jatkokehitys tehtiin Pajulahdessa saadun palautteen pohjalta Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön ja Urheiluakatemioiden kanssa
Kemppainen kuvaa tukien hakuprosessia puoliraskaaksi operaatioksi.
– Koko yleisurheiluvalmennuksen komentoketju, eli liiton valmennuksen johto, urheilijat ja valmentajat olivat Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön kanssa prosessissa mukana, Kemppainen sanoo.
– Toivon, että tässä luotiin samalla pysyvämpi toimintamalli, joka toimii pienillä viilauksilla olympiadin loppuun.
Kemppainen toivoo myös, että olympiadin sisällä liitolle vuosittain tuleva talousvaikutuksen vaihteluväli mahtuisi plus-miinus 10 prosenttiin.
– Tällöin valmennuksen suunnittelu ja toteuttaminen olisi hallittavaa ja pitkäjänteistä. Se olisi myös erinomainen signaali ja luottamuksen osoitus liitoille, jotka tekevät hyvää yhteistyötä.
Faktaa: HUY:n tehostamiestuen kohdentuminen yleisurheilussa:
– Tukiurheilijoiden yksilölliset valmennuksen tehostamistuet (pääosin eri lajien maajoukkueohjelmien sisällä): Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen, Kristiina Mäkelä, David Söderberg, Oliver Helander, Aleksi Jaakkola, Simo Lipsanen, Aleksi Ojala, Topi Raitanen, Viivi Lehikoinen, Samuel Purola, Wilma Murto, Saga Andersson, Jenni Kangas, Heidi Nokelainen, Nooralotta Neziri, Oskari Mörö, Linda Sandblom, Krista Tervo, Henri Liipola, Jarkko Kinnunen, Veli-Matti Partanen, Kristian Bäck, Kristian Pulli, Camilla Richardsson, Anne-Mari Hyryläinen, Minna Nikkanen, Elmo Savola ja Hilla Uusimäki
– Maajoukkueohjelmiin sijoitettu kilpailu- ja leiritystoiminnan tehostamistuki
– Olympiavalmentajatuki: Petteri Piironen
– NOV-palkkatuki: Petteri Piironen, Olavi Parjanen, Suren Ghazaryan, Steve Rippon, Jarno Koivunen, Jukka Keskisalo, Jani Lehtinen, Kalle Lehmusvuori, Jussi Ihamäki.
– Osallistuvan asiantuntijuuden tehostamistuki (useaan lajiin erikseen sovittava)
– HU-yksikön asiantuntijoiden sparraus ja monimuotoinen toiminta lajien rinnalla