Norjalainen olympiavoittaja ja ME-mies Karsten Warholm palasi Münchenin EM-kilpailuissa alkukesän lihasvammansa jälkeen mestariksi suvereenilla tavalla.
Warholm paransi 400 metrin aitajuoksun kisaennätykseksi 47,12 ja löi toiseksi tulleen Ranskan Wilfried Happion valtavalla 1,44 sekunnin erolla.
Warholm johti kilpailua lähtölaukauksesta maalilinjalle. Hänellä oli puolen sekunnin etumatka muihin jo 200 metrin kohdalla ajassa 22,14 ja täyden sekunnin etumatka 300 metrin kohdalla ajassa 34,06.
Pronssimitalista käytiin pitkällinen puntarointi, koska kolme kilpailijaa heittäytyi maaliin yhden sadasosasekunnin sisään.
Pronssimitalilla palkittiin lopulta Turkin Yasmani Copello, jonka aika oli 48,78. Ranskan Ludovic Vaillant ja Saksan Joshua Abuaka jäivät neljänneksi ja viidenneksi ajalla 48,79.
Belgian Julien Watrin oli toisena vielä viimeisellä aidalla, mutta horjahti ja putosi kuudenneksi.
Alekna Junior yllätti kiekonheiton suosikit
Tänä vuonna 50 täyttänyt Liettuan presidentin henkivartija Virgilijus Alekna voitti pitkän uransa aikana kiekonheitossa viisi suurkilpailuiden kultamitalia ja yhteensä kymmenen mitalia.
Münchenin EM-kilpailuissa kultamitalin voitti 19-vuotias isänsä poika Mykolas Alekna, jonka viides heitto kantoi uuteen kisaennätykseen 69,78. Omaa ennätystään Mykolas on tänä kesänä parantanut 6,29 metriä.
Slovenian Kristjan Čeh heitti karsinnan parhaan tuloksen 69,06 ja finaalissa neljä upeaa heittoa välille 68,28 – 67,62, mutta tästä huolimatta tämä hallitseva maailmanmestari joutui tyytymään toiseen tilaan.
Kolmas oli yllättäen Lawrence Okoye Britanniasta avausheitollaan 67,14. Ruotsin Simon Pettersson hävisi Okoyelle vain kaksi senttiä.
Hallitseva olympiamestari Ruotsin Daniel Ståhl oli nyt viides ja Euroopan mestaruutta puolustanut Liettuan Andrius Gudžius kuudes.
Muir juoksi kultaa Skotlantiin
Kahdesti Skotlannin parhaaksi urheilijaksi valittu Laura Muir puolusti naisten 1500 metrin juoksun Euroopan mestaruuttaan kunnialla ja tyylillä.
Muir juoksi 600 ensimmäistä metriä kilpailun viimeisenä, kunnes spurttasi seuraavan satasen aikana kärkeen ja piti niin kovaa vauhtia maaliin saakka, ettei kukaan toinen sitä kestänyt.
Voittoaika oli 4.01,08. Juoksijat saapuivat 800 metrin väliaikapisteeseen ajassa 2.11,41, mutta 800 viimeistä metriä Muir juoksi tappavan kovaa 2.06,26.
Toiseksi sijoittunut Irlannin Ciara MaGeean jaksoi ainoana seurata Muirin avatessa loppukirinsä 350 metrin päässä maalista, mutta loppusuoralla hänkin hävisi 1,48 sekuntia. Kolmas oli Puolan Sofia Ennaoui.
Suomen ja Tšekin kaksoiskansalainen Kristiina Mäki Lahden Ahkerasta juoksi uransa parhaan arvokilpailuiden sijoituksen. Mäki aloitti maltillisesti, mutta nousi kirikierroksella 11. tilalta kuudenneksi.
Ruotsin Hanna Hermansson oli seitsemäs ennätyksellään 4.05,76 häviten Mäelle vain 0,03 sekuntia.
Hughes ja Kambundji voittivat 200 metrin kultamitalit
Neljä vuotta sitten Berliinin EM-kilpailuissa miesten 100 metrin kultamitalin voittanut Britannian Zharnel Hughes voitti nyt Münchenin EM-kilpailuissa 200 metriä koleassa säässä vastatuuleen ajalla 20,07.
Hughesin joukkuetoveri Nethaneel Mitchell-Blake oli tälläkin kerralla toinen, kuten myös Berliinissä vuonna 2018. Hänen aikansa oli 20,17.
Britannia oli lähellä kolmoisvoittoa, mutta aivan loppumetreillä Italian Filippo Tortu kiilasi ohi puoleenmatkaan saakka johtaneen, mutta lopussa kangistuneen Charles Dobsonin ajoin 20,27 – 20,34.
Euroopan mestaruutta puolustanut Turkin Ramil Guliyev loukkasi jalkansa ja joutui keskeyttämään.
Naisten 200 metriä voitti uransa parasta vuotta juokseva Sveitsin 30-vuotias Mujinga Kambundji ajalla 22,32. Maaliskuussa Kambundji voitti Belgradin EM-hallissa myös 60 metrin maailmanmestaruuden.
Kaksi edellistä mestaruutta voittanut Britannian Dina Asher-Smith oli nyt toinen ajalla 22,43. Asher-Smithin osallistuminen oli pitkään epävarmaa hänen keskeytettyään aiemmin 100 metrillä kramppien vuoksi.
Pronssimitalista iloitsi 22,72 juossut tanskalainen yllättäjä Ida Karstoft. Hän on tänä vuonna juossut neljällä eri pikamatkalla yhteensä yksitoista Tanskan ennätystä.
(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)