Harjoitusmäärät ovat pienentyneet ja punttitreeni lisääntynyt aiempaan verrattuna, puolimaileri Ville Lampinen sanoo harjoittelustaan Villanovan yliopistossa Yhdysvalloissa.
Hallitseva 800 metrin Suomen mestari on kotiutunut nopeasti amerikkalaiseen yliopistojuoksijan arkeen. Pekka Nurmen valmentama juoksija hilasi viime kesänä ennätyksensä lukemiin 1.48,44 ja hakee nyt uutta kehitysaskelta Yhdysvalloissa. Yhteydenpito Nurmen kanssa jatkuu tiiviinä.
Yleisurheilu.fi -kysyi Lampiselta, miltä arki näyttää Villanovassa Philadelphian kupeessa, kun takana ovat syksyn ensimmäiset kuukaudet?
Millaiselta hallikauden kilpailusuunnitelma näyttää?
– Ensimmäinen startti on 5.12 (1000 metriä), muuten kisat ovat vasta tammikuu-maaliskuussa. Kisakalenteri on julkaistu, mutta vielä on epävarmaa, ketkä missäkin kisoissa juoksevat.
Mitä itse odotat hallikaudelta?
– Paljon startteja, ja toivottavasti mahdollisimman monta hyvää starttia eri matkoilla. Omia ennätyksiä pitää saada paremmaksi ja joukkueelle menestystä.
Kuinka juokseminen hallikauden kisoissa jakautuu, ohjelmassasi lienee 800 ja 400 metrin lisäksi viestikapulan kiidättämistä?
– Ainakin näillä näkymin hallikaudella on kisoja 400, 500, 600, 800, ja 1000 metrin matkoilla ja siihen päälle eri viestit. Pääpaino on kuitenkin edelleen 800 metrillä.
Millainen syksyn harjoituskausi on ollut verrattuna siihen mitä olisit kotimaassa tehnyt?
– Treenimäärät ovat olleet pienemmät ja muutenkin harjoittelu on ollut erilaista kuin kotona tähän aikaan. Alkusyksystä tehtiin aika paljon pidempiä minuuttivetoja ja muuta sentapaista. Punttiharjoittelun määrä on kasvanut suhteessa siihen mitä tehtiin Suomessa.
Millaisessa ryhmässä harjoittelet?
– Pikajuoksuryhmä, jossa on erikseen vielä 400-800 metrin ryhmä. Mukana on neljä muuta juoksijaa, joiden ennätykset mahtuvat väliin 1.48-1.54.
Mitä ryhmä on tuonut sinun harjoitteluusi?
– Ryhmä tuo hyvällä tavalla painetta harjoitteluun ja useimmissa treeneissä terve kilpailu tekee vain hyvää. Yhteishenki on ollut koko syksyn korkealla ja tekemiseen on saatu joukkueurheilun henkeä.
Kuinka helposti harjoittelu ja opiskelu niveltyvät yhteen?
– Koulun ja urheilun yhdistäminen on raskasta, mutta onnistuu melko helposti. Treenipaikkojen läheisyys helpottaa, koska siirtymisiin ei kulu paljon aikaa. Tekemisen puutetta ei ole, kouluhommat pitävät huolen siitä.
Kuinka normipäiväsi rytmittyy?
– Herätys kello 8.15, aamupala 8.45, koulua 9.30-12.45, lounas, treenit 13.30-15.30, päivällinen ja sen jälkeen kouluhommia ja penkkiurheilua.
Oletko paljon yhteydessä valmentajaasi Pekka Nurmeen?
– Lähes päivittäin. Raportoin aika kattavasti tehdyistä treeneistä ja tuntemuksista. Sosiaalinen media helpottaa yhteydenpitoa aika lailla.
Mikä, jos mikään, yliopistoelossa ihmetyttää?
– USA on sääntöjen luvattu maa. NCAA-urheilijoilla (Yhdysvaltain yliopistourheilun katto-organisaatio) on käsittämättömän suuri määrä sääntöjä, joita pitää noudattaa säilyttääkseen kilpailuoikeuden.
Mitä muuta olet ehtinyt tehdä kuin opiskella ja harjoitella?
– Paikanpäällä on seurattu yliopistosarjan jenkkifutista ja koripalloa, NHL-jääkiekkoa New Yorkissa, Philadelphiassa ja Washingtonissa sekä MLB-baseballia. Muutama päiväretki Philadelphiaan ja pidempi reissu New Yorkiin ja Washingtoniin on tullut tehtyä.
Ankaralle NHL:n New York Rangers -fanille, kuten sinulle, alkusyksy on ollut mannaa? Mikä on ollut alkutalven huippuhetki?
– Rangers peli on kulkenut mallikkaasti. Alkukauden kohokohta meikäläiselle oli 5-2-voitto aina rakkaasta Washington Capitalsista. Terveiset Pekalle (Nurmi). Toivottavasti pelit sujuvat jatkossakin yhtä sujuvasti, ja voittoja irtoaa tasaiseen tahtiin.