Ruotsi on voittanut miesten kaikki viisi 2010-luvun hallimaaottelua Suomea ja muita Pohjoismaita vastaan. Tätä ennen vuosina 2007-2009 hallimaaottelussa kohtasivat Suomi ja Italia. Ruotsin kukistaminen tulee olemaan vaikea haaste tänäkin vuonna, kun Pohjoismaat ottavat yhteen Oslon naapurikaupungissa Bærumissa lauantaina 14.2.
Viime talvena Tampereella Suomen naisten maajoukkue katkaisi Ruotsin naisten voittosarjan pienimmällä mahdollisella erolla. Pisteet menivät aivan tasan, mutta Suomi saavutti yhden lajivoiton enemmän. Kaikki viime vuoden lajivoittajat edustavat nytkin Suomea, nimittäin Hanna-Maari Latvala 60 ja 200 metrillä, Nooralotta Neziri 60 metrin aitajuoksussa, Minna Nikkanen seiväshypyssä ja Sanna Nygård kolmiloikassa.
Ruotsi on ennakkosuosikki, mutta …
Miesten 200 metrin juoksuun Ruotsi asettaa Jonathan Åstrandia ja Eetu Rantalaa vastaan kaksi kokenutta ”Suomen tappajaa” Nil de Oliveiran ja Johan Wissmanin. Molemmat juoksevat myös 4×200 metrin viestin. 800 metrillä Ruotsia edustavat viimekesäinen 19-vuotiaiden MM-kolmonen Andreas Almgren ja 17-vuotiaiden maailmanmestari muutaman vuoden takaa Johan Rogestedt.
Naisten 200 metrin juoksussa ruotsalaiskaksikko on myös kivenkova. Iréne Ekelund on toissakesäinen 19-vuotiaiden maailmanmestari ja Moa Hjelmer voitti kesällä 2012 Helsingissä naisten 400 metrin Euroopan mestaruuden. Päätöslaji 4×200 metrin viestinjuoksu saattaa ratkaista naisten maaottelun. Ekelund ja Hjelmer on molemmat ilmoitettu myös viestinjuoksuun.
Viime kesänä Zürichin EM-kilpailuiden naisten 3000 metrin estejuoksussa hopeamitalilla palkittu Charlotta Fougberg juoksee maaottelussa saman matkan ilman esteitä. Miesten kuulantyönnössä Arttu Kankaan haastaa ruotsinsuomalainen Daniel Ståhl, joka viime kesänä heitti kiekkoa huipputuloksen 66,89. Sivulajissaan kuulantyönnössä Ståhlin ennätys on 19,12.
Miesten hyppylajit ovat jo sadan vuoden ajan olleet Ruotsin yleisurheilun suuri vahvuus. Alkaneella hallikaudella tilanne näissä menestyslajeissa vaikuttaa kuitenkin huonommalta kuin kertaakaan vuoden 1912 Tukholman olympiakisojen jälkeen. Kauden kärkitulokset ovat korkeushypyssä vain 217, seiväshypyssä 531, pituushypyssä 762 ja kolmiloikassa 15,76.
Maailmanmestari Islannista
Naisten 800 metrin suursuosikki on islantilainen huippulahjakkuus Aníta Hinriksdóttir, joka on aloittanut hallikautensa juoksemalla 19-vuotiaiden ikäluokassa Euroopan halliennätyksen 2.01,77. Toissakesänä hän voitti sekä 17-vuotiaiden maailmanmestaruuden että kaksi vuotta ali-ikäisenä 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuden.
Tanskan ja Islannin joukkueella on muitakin oman lajinsa vahvoja voittajaehdokkaita. Ruotsissa asuva Nils Ekelund-Arenander on Euroopan parhaita 400 metrin juoksijoita, jonka Tanskan ennätys stadionkilpailuista on mainio 45,50. Tilastovertailun ykkönen on myös tanskalainen kuulantyöntäjätär Trine Mulbjerg, joka avasi hallikautensa tuloksella 16,68.
Tanskan ja Argentiinan kaksoiskansalainen Andreas Bueno löi suomalaiset viime lauantaina Jyväskylässä. Hänen viimekesäinen 1500 metrin ennätyksensä on 3.38,44. Tanskan joukkueen vahva laji on myös seiväshyppy. Miesten mestarin Rasmus Jørgensenin ennätys on 565 ja naisten mestari Caroline Bonde Holm on jo tänä talvena ehtinyt ylittää 435.
Tanska ja Islanti ottelevat yhdistetyllä joukkueella. Näin jokaiseen lajiin osallistuu neljästä eri joukkueesta yhteensä kahdeksan kilpailijaa.
Norjalla monia hyviä juoksijoita
Kotijoukkue Norja saattaa venyä maaottelussa erittäin hyvään suoritukseen, jos sen juoksijat venyvät lajivoittoihin ja kenttälajien urheilijat onnistuvat välttämään jumbosijat. Joukkueeseen kuuluu useita erittäin nopeita tai erittäin kestäviä juoksijoita.
Nooralotta Nezirin haastaa 60 metrin aitajuoksussa Isabelle Pedersen, joka vuosina 2009-2013 on voittanut 17-vuotiaiden maailmanmestaruuden, 19-vuotiaiden maailmanmestaruuden ja 22-vuotiaiden Euroopan mestaruuden.
Naisten 60 metrillä Hanna-Maari Latvala kohtaa Ezinne Okparaebon, joka on tässä lajissa Euroopan terävintä huippua ja saavuttanut EM-kilpailuissa kaksi mitalia. Line Kloster puolestaan on naisten 400 metrin voittajaehdokas. Parhaimmillaan Kloster on juossut jyrkillä halliradoilla huipputuloksen 52,78.
Miesten 3000 metrillä Norjaa edustavat Hans Kristian Fløystad, joka viime syksynä voitti maastojuoksun Pohjoismaiden mestaruuden ja Marius Vedvik, joka viime keväänä voitti 10000 metrin juoksun Pohjoismaiden mestaruuden.
Norjan joukkueen jokeri saattaa olla juniori Karsten Warholm. Hän voitti toissakesänä 17-vuotiaiden maailmanmestaruuden kahdeksanottelussa ja juoksi viime kesänä 400 metriä erinomaisesti 46,31. Maaotteluun Warholm on valittu kolmeen lajiin, jotka ovat 200 metriä, 60 metrin aitajuoksu ja 4×200 metrin viestinjuoksu.
Kenttälajeissakin Norjalla on yllätysvoiton mahdollisuus, sillä Katarina Mögenburg aloitti hallikautensa uudella ennätyksellään 188. Hänen isänsä Dietmar Mögenburg on historian parhaita korkeushyppääjiä, joka Saksan kansalaisena saavutti olympiavoiton sekä kuusi Euroopan mestaruutta ja neljä maailmanennätystä (hallikilpailut mukaan lukien).
Maaottelu alkaa lauantaina 14.2. Suomen aikaa kello 16.30 ja viimeinen laji miesten 4×200 metrin viestinjuoksu alkaa tasan kolme tuntia myöhemmin.
BÆRUM (NOR) 14.2.2015 Pohjoismainen hallimaaottelu
Netti-TV:
LIVE-Tulospalvelu:
Eri maiden maajoukkueet:
—