Pekingin MM-kisojen naispikajuoksutähdeksi pinkoneen Dafne Schippersin kokenut valmentaja Bart Bennema ei yllättynyt suojattinsa 200 metrin mestaruudesta, ainoastaan huikeasta Euroopan ennätysajasta 21,63.
– Voittoaika yllätti, ei se, että hän voitti. Se yllätti, kuinka hän sen teki, Bennema sanoi.
Kuinka Schippers sitten pudotti nuo 0,4 sekuntia ennätyksestään? Sitä on sittemmin päivitelty, eikä ole yllättävää, että sana doping on vilahdellut keskusteluissa.
Se ei yllätä siksi, että kaikkien aikojen tilastossa Schippersin edellä ovat vain dopingista kiinni jäänyt Marion Jones ja edesmennyt Florence Griffith-Joyner, jonka ennätysajat on moneen kertaan kyseenalaistettu.
– Olen käynyt kaikissa mahdollisissa dopingtesteissä, Schippers totesi Pekingissä dopingkysymyksiin jo vähän kyllästyneenä.
Bennema, joka on valmentanut juoksijaa 16-vuotiaasta lähtien, on vankkumaton puhtaan urheilun kannattaja. Hänellä on mielestään käsissään superlahjakkuus, jonka valmennuksessa on onnistuttu.
– Hän juoksi jo 16-vuotiaana 60 metriä 7,60, joten nopeutta on aina ollut. Sitremmin on menty pikku hiljaa harjoittelun avulla eteenpäin. Kun voimaharjoittelu levytangoilla tuli mukaan, se helpotti kehitystä, Bennema muistelee.
Ottelutreeni auttaa: Jaksan vaikka kroppa väsyy
Vaikka pikajuoksussa läntisen Afrikan geeniperimä tiedetään edulliseksi, ja sitä hyödyntävät Karibia ja Pohjois-Amerikka jylläävät lajissa, Bennema ei näe syytä miksei valkoihoinen juoksija Hollannin Utrechista voisi menestyä.
– Hän on valkoinen, mutta hänellä on sopivat geenit ja niihin sopiva laji, valmentaja sanoo.
Bennema on tuonut juoksijaa eteenpäin moniotteluvalmennuksen kautta, joka vahvasti painottunut pikajuoksuun. Niillä opeilla Schippers juoksi 19-vuotiaana 100 metriä 11,19 ja 200 metriä 22,69, ja viime vuonna 22-vuotiaana 11,03 ja 22,03.
– Tarkoitus on jatkaa monipuolista harjoittelua. Ehkä enää ei heitetä keihästä tai hypätä korkeutta, mutta pituushyppyä, aitajuoksua ja ehkä myös kuulantyöntö on ohjelmassa, Bennema sanoo.
– Minusta hän voi aivan hyvin työntää kuulaa kuntopallon heittelyn sijaan, sitten kun taas aletaan harjoitella.
Myös Schippers uskoo, että ottelutyyppinen harjoittelu on ollut hänelle eduksi. Kilpailu-uraa ottelijana hän tosin ei aio jatkaa.
– Sen ansiosta jaksan, vaikka kropassa tuntuu jo väsymystä, juoksija sanoo.
Talosta vetoa, Benneman ei huijaa
Pientä lisää hollantilaisjuoksijan harjoitteluun on tuonut amerikkalaisvalmentaja Rana Reiderin tulo yhdeksi taustavoimaksi. Hän oli rakentamassa brittien menestystä Lontoon olympialaisissa ja työskentelee nyt muun muassa kolmiloikkaaja Christian Taylorin ja aiturin Tiffany Porterin kanssa.
Viime kesän EM-kisojen tapaan nappiin osuneen kunnon ajoituksen ohella Schippersin Pekingin ennätystuloksia saattaa selittää myös tuliterä Mondo-rata. Se on ainakin valmistajan mukaan nopein ja nykyaikaisin mitä he ovat tehneet. Siltä se Pekingin pikajuoksutulostenkin valossa vaikutti.
Hollannissa Benneman ja Schippersin hyvin tuntevien kesken usko kaksikon puhtaaseen linjaan on vankka. Kokenut hollantilainen yleisurheilumanageri Michel Boeting, joka on tuntenut Benneman kaksikymmentä vuotta on valmis lyömään talonsa vetoa, ettei Bennema käytä vilpillisiä keinoja.
– Jos hänen täytyisi huijata voittaakseen, hän jättäisi urheilun kokonaan, Boeting sanoo Guardianille ja on samaa mieltä myös Schippersistä.