Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtaja Sami Itani kiitteli seuroja kesän onnistuneesta yleisurheilukaudesta koronakurimuksen keskellä.
– Yleisurheilu oli kesällä Suomen seuratuin kilpailu-urheilumuoto, ja se ettei tietääkseni yhtään koronatapausta ole voitu johtaa kesän kisoista, kertoo seurojen vastuullisuudesta kilpailuiden järjestäjänä, Itani totesi etäyhteyksin kokoontuneelle SUL:n liittovaltuustolle.
– Vaikka alkuvuoden hyvät näkymät muuttuivat koronapandemian takia nopeasti, olen äärimmäisen tyytyväinen siihen, miten liitto ja seurat pystyivät sopeutumaan tilanteeseen.
– Yllätyin myös siitä, kuinka hyvin taloudessa pystyttiin pitämään nenä pinnan yläpuolelle. Sekä SUL että liiton markkinointiyhtiö Track and Field Finland Oy tekevät positiivisen tuloksen.
Huolta Itani kantoi yleisurheilulisenssien laskevasta trendistä.
– Lisenssien suhteen on ollut ongelmia, joka huolestuttaa, mutta näen, että yleisurheilun uusi strategia pystyy vastaamaan tähän haasteeseen, Itani sanoi.
Yleisurheilun 2021-2024 strategia hyväksyttiin
Kokouksessa liittovaltuusto hyväksyi liiton toimintasuunnitelman (SUL_toimintasuunnitelma_22_10_2021) ja nollatulokseen tähtäävän talousarvion vuodelle 2021 sekä Yleisurheilu 2021-2024 strategian, jossa toiminta-ajatus, arvot sekä päävalinnat ovat samat kuin päättyneellä strategiakaudella.
– Aiemman strategian linjauksia on tarkennettu ja huomioitu sellaisia toimintaympäristössä vaikuttavia asioita kuten vastuullisuus, digitalisaatio ja kaupungistuminen, SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto sanoi.
Uuden strategian käytännön linjauksista Aalto nosti esiin valmennusjohtajan pestin jakamisen valmennuksen ja koulutuksen johtajan ja arvokisatoiminnasta vastaavan valmennuspäällikön vakansseihin.
– Aikuisten arvokisoja on niin paljon, että yhden henkilön täytyy keskittyä hoitamaan joukkuevalintoja, valintajärjestelmiä, johtamaan arvokisajoukkueita ja huolehtimaan arvokisoihin valmistautuvien liiton sopimusurheilijoiden asioista, Aalto sanoo.
– Iso painopiste strategiassa myös liittojohtoisen valmennustoiminnan keskittäminen yleisurheilukeskuksiin pääkaupunkiseudulle, Tampereelle, Jyväskylään, Liikuntakeskus Pajulahteen ja Kuortaneen urheiluopistolle sekä tiivistyvä yhteistyö urheiluakatemioiden ja huippuseurojen kanssa.
Harrastajamäärät ja poikien määrä haasteena
SUL:n ja seurojen yhteistyöllä on Aallon mukaan iso rooli myös seurojen elinvoiman ja samalla harrastajamäärien kasvattamisessa, joka strategiakauden iso haaste.
– Strategiassa keskeistä on, että yleisurheilu on lähellä lasta, eli toiminta pitää järjestä niin, että lasten ja lasten vanhempien on helppo löytää urheilukentälle, kilpailemaan ja innostumaan yleisurheilusta. Haasteena on myös, miten saamme nykyistä vahvemmin poikia mukaan toimintaan, Aalto sanoi.
Valtuusto hyväksyi SUL:n kurinpitosäännöt ja nimesi kurinpito – ja sovittelulautakunnat. Kurinpitolautakunnan puheenjohtajaksi nimettiin Henrik Zilliacuksen ja jäseniksi Ringa Ropo ja Jarmo Rasi. Zilliacuksen varajäsen on Tuomas Näsi, Ropon ja Rasin varajäsenet ovat Lotta Hanski ja Anders Wikholm.
Sovittelulautakunnan puheenjohtajana jatkaa Antti Aine. Muut lautakunnan jäsenet ovat Juha Auvinen ja Heikki Rautalin, ja varajäsenet Jari Murto, Hannu Nurmi ja Saija-Leena Tiainen.
Urho, Husso, Lundmark ja Pakarinen jatkavat hallituksessa
SUL:n hallituksen erovuoroisista jäsenistä Rami Urho, Kalle Husso, Pekka Lundmark ja Riikka Pakarinen jatkavat hallituksessa toimikauden 2021–2022. Valinta tehtiin äänestyksen jälkeen. Vaalissa ääniä annettiin seuraavasti: Urho sai 33 ääntä, Husso 32, Pakarinen 32, Lundmark 31 ja Eemeli Kaartinen 7 ääntä.
Vuoden 2021 SUL:n hallituksessa jatkavat Aila Ahonen, Kirsi-Marja Koskela, Kimmo Oila, Jens Wallin sekä Antti Pihlakoski, joka on Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) hallituksen jäsen. SUL:n toimintasääntöjen mukaan WA:n hallituksen jäsenen toimikausi SUL:n hallituksessa on aina yksi vuosi.