Korkeushyppääjä Heta Tuuri löysi hyppyynsä varmuuden syyskesällä. Nyt tavoitteena on toistaa sama talven hallikisoissa ja hilata ennätystä ylöspäin.
– Haluaisin saada tasaisia kilpailuja ja tekniikan vakiinnutettua niin, että hypyissä on toistettavuutta. Ennätyksen haluan päälle 190 sentin, Tuuri sanoo.
Tuuri avasi kilpailukauden kutsukilpailussa Pajulahti-hallissa Nastolassa. Voitto heltisi 183:n ylityksellä, eikä 186 jäänyt kauas.
– Olen harjoitellut niin paljon Pajulahdessa, että alkuun se tuntui treenikilpailulta, mutta tunnelma muuttui, kun laitoin kisa-asun päälle. Sain kilpailussa aika hyviä hyppyjä, mutta sen huomasi, että olen vielä harjoituskaudella, Tuuri kertaa.
Tuuri, 25, voitti viime kesänä Suomen mestaruuden Turun Kalevan kisoissa ja päätti kilpailukauden Ruotsi-ottelussa kakkossijaan sivuamalla ennätystään 188. Syksyn ja syystalven harjoittelu on luistanut, vaikka rakennusarkkitehdin opintoihin kuuluva vajaan kuukauden työharjoittelu piti huomioida syksyn harjoitusohjelmissa. Kokopäiväinen istumatyö arkkitehtitoimistossa ei luonut parhaita valmiuksia hyppytreeneihin.
– Tuon työharjoittelun takia tekniikkaharjoittelua tuli nyt vähemmän viime syksyyn verrattuna, mutta olin silti ensimmäisessä kilpailussa valmiimpi hyppäämään korkealta kuin viime vuoden vastaavassa kisassa. Silloin hypyissä oli enemmän vaihtelua, Tuuri vertaa.
Sundkvist apuna Turun Kupittaalla
Syksyn treeneissä hyppy on Tuurin mukaan vaihdellut, ”välillä kuin yö ja päivä”. Hän kokee silti, että harjoituskausi on vienyt hyppyvalmiuksia toivotusti eteenpäin. Koronan tuomat rajoitteetkaan eivät ole harjoittelua kiusanneet.
– Olen päässyt treenaamaan tosi normaalisti, mikä on onni. Moni ei ole päässyt sitä tekemään, Tuuri sanoo.
Tuuri opiskelee Helsingin Metropoliassa, mutta asuu Turussa, jossa hänen hyppy- ja tehotreenejään on katsellut kokenut valmentaja ja ex-hyppääjä Susann Sundkvist. Tuuri on harjoitellut paljon myös Lahdessa ja Pajulahdessa valmentajansa Mikko Levolan johdolla.
– Voimatasot ovat kasvaneet ja räjähtävä nopeus on saatu kuntoon. Nyt parin-kolmen viikon ajan on painotettu iskutusta, jota ei muun harjoittelun aikana saatu menemään aivan putkeen, Tuuri sanoo.
Harjoittelu etenee blokkisysteemillä
Harjoittelun rytmityksessä Tuuri etenee niin sanotulla blokkisysteemillä. Siinä neliviikkoisjaksoissa harjoittelussa painotetaan aina kahta asiaa.
– Mikko suunnittelee blokkijaksot, tekee jaksoon viikkorytmityksen ja katsoo tekniikkaa. Me isäni Harrin kanssa tehdään sitten Levolan rytmitykseen harjoitusten sisältö, Tuuri kertoo.
Kehitystä Lahden Ahkeran hyppääjä hakee nimenoman tekniikkaa hiomalla.
– Viime kesä toi hyppyyn varmuutta. Se alkoi elokuussa olla sillä mallilla, että pystyin vain suorittamaan, eli kilpailussa ei tarvinnut keskittyä miettimään tekniikkaa, Tuuri sanoo.
Samanlainen tunne on toiveissa löytää talven kisoihin.
– Seuraava kilpailu on kahden viikon päästä Pajulahti -hallissa. Toivotaan, että saadaan paikalle myös miesten kilpailu ja enemmän naisia. Koronarajoitusten puitteissa ja sen vaatimilla järjestelyllä kuitenkin mennään, Tuuri sanoo.