Sami Itanin liikkeelle laittama Suomen Urheiluliiton (SUL) mentoriohjelma jatkuu SUL:n ex-toimitusjohtajan ja useissa liiton valmennustehtävissä toimineen Jarmo Mäkelän koordinoimana.
– SUL Mentorien nimilistaan halutaan täydennystä. Kyse on aiemmin aktiivisesti urheilleiden tai heidän valmentajiensa valmiudesta keskustella mentorointiyhteyksistä. Näitä yhteyksiä kartoitetaan nyt syksyllä käynnistyvän valmennusvuoden osalta, Mäkelä sanoo.
Jos siis olet pukenut Suomiverkkaria vähintään yleisen sarjan Ruotsi-otteluun, tai valmentanut kyseisen tason yleisurheilijoita, ja ajattelet lämpimästi tämän päivän tekijöiden avustamisesta, ilmoita halukkuudestasi Mäkelälle viimeistään 15.7.2023. Yhteystiedot jutun lopussa.
– Yleisurheilun valmennusjärjestelmässä on vaikea päästä tilanteeseen, jossa joukko ammattivalmentajia luotsaisi sukupolvi sukupolvelta valtakunnan suurimmat lahjakkuudet arvokilpailujen menestymisen tielle. Lajeja on paljon ja huippu-urheilijoita tulee edelleen monilta paikkakunnilta, joten avulle ja kokemukselle arvokilpailumenestyksen karikoiden ylittämiseksi on tarvetta, Mäkelä sanoo.
Mistä hankkeessa on kyse?
Itanin aloittaessa SUL:n puheenjohtajana 2019, yksi hänen avauksistaan oli aikaisempien urheilija- ja valmentajasukupolvien työn kunnioittaminen ja mahdollinen hyödyntäminen edelleen.
Näiltä pohjin ideoitiin SUL:n Mentori-ohjelmaa, jota liitosta eläkkeelle jäänyttä Jarmo Mäkelää pyydettiin koordinoimaan. Reilut 30 uransa taakse jättänyttä menestysurheilijaa tai -valmentajaa sitoutui hankkeeseen, jota käynnistettiin syksyn 2019 ja talven 2020 koulutustapaamisilla Pajulahdessa ja Tampereella. Mentoroinnin koulutussisältöjä ryhmälle avasi psykologian ja urheilupsykologian moniosaaja, psykologian tohtori Satu Kaski.
Useita ryhmään kuuluneiden lajikontakteja saatiin vahvistumaan ja muutamia uusia syntymään. Koronapandemian aikana hanke koki kuitenkin hidasteita. Muun muassa koulutus- ja yhteistapaamiset rajoittuivat osanotoltaan pienempiin hakaurheilijoiden ja mentoreiden tilaisuuksiin Kalevan kisojen ja kotimaan Ruotsi-otteluiden yhteydessä.
Finni: Valmentajakoulutuksessa mentoroinnin mahdollisuudet nykykäytäntöjä suuremmat
Nyt, kun pandemia on valtaosin selätetty, SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni totesi, että hanketta on syytä jatkaa. Finni näkee, että mentoroinnille on käyttöä laajemminkin yleisurheilun parissa.
– Lajiliiton sopimusurheilijoilla tausta-asiat ovat usein hyvässä kunnossa. Siitä pidän esimerkkinä urheilijoiden henkilökohtaisiin valmentajiin kohdistuvaa lajivalmennuksen ”sparriseurantaa”. Näen mentoroinnin mahdollisuudet huomattavasti kärkiurheilijoita laajempina. Olipa kyse lajien valmennusopillisista nyansseista tai huippu-urheilemista mahdollistavasta elämänhallinnasta, kokemuksella ja tiedolla on lukuisia sovellusmahdollisuuksia, Finni muistuttaa.
Finni näkee, että mentoroinnin vaikuttavuus on usein parhaimmillaan nuorten urheilijoiden ja heidän valmentajiensa kohdalla, jolloin monet isot ratkaisut ovat vielä edessä.
– Valmentajakoulutus on iso kokonaisuus, jossa näen mentoroinnin mahdollisuudet paljon nykykäytäntöjä suurempina. Ainakin suurseuroilla alkaa liiton ohella olla valmiuksia hahmottaa mentorointitarpeita ja foorumeita tiedon ja kokemuksen jakamiselle paitsi urheilija-valmentajatasolla, myös yleisemmin. Tällä viittaan esimerkiksi ympärivuotisesti pyöriviin harjoitusleireihin tai lajikarnevaaleihin, Finni sanoo.
Kiinnostuitko? Ota yhteys Jarmo Mäkelään 15.7.2023 mennessä. Samalla, kun ilmoitat nimesi SUL Mentoreiden ”jäsenrekisteriin”, laita kalenteriisi päivämäärä lauantai 9.10.2023, johon suunnitellaan jatkon askelmerkeistä koostuvaa koulutustapahtumaa.
Jarmo Mäkelä
SUL Mentori-ohjelman koordinaattori
0400 506014
Artikkelin pääkuvassa yleisurheilun mentorien tapaaminen ja koulutus Liikuntakeskus Pajulahdessa syksyllä 2019: eturivi: Helina Marjamaa, Tuija Helander, Antti loikkanen, urheilupsykologi Satu Kaskela, SUL:n valmennusjohtaja Markku Taskinen, mentorihankkeen vetäjä Jarmo Mäkelä. Takarivi: Aarre Asiala, Markku Taskinen, Taisto Polvi, Markku Leppänen, Tapio Kantanen, Reijo Ståhlberg ja Matti Yrjölä