Topi Raitanen ja hänen seuransa Helsingin Kisa-Veikot juhlivat Topin viime kesänä 3000 metrin estejuoksussa voittamaa Euroopan mestaruutta.
Helsingin Liikuntamyllyssä järjestetyssä lämminhenkisessä tilaisuudessa mestarin ohella pääosassa olivat HKV:n lukuisat nuorisourheilijat, joille lauantain aamupäivä on perinteisesti yksi viikon tärkeistä harjoitusvuoroista.
Juhlan aluksi muisteltiin videolta Raitasen EM-juoksua elokuussa Münchenissä.
– Pitkäaikainen unelmani oli, että tässä kisassa olisin viimeisen kierroksen alkaessa mukana voittotaisteluissa ja valmis omaan kiriini. Nyt se toteutui, Raitanen kertasi juoksun tunnelmiaan.
Lopulta Raitanen oli kirikierroksella ylivoimainen, otti johtopaikan 200 ennen maalia ja juoksi Euroopan mestariksi ajalla 8.21,80 ennen Italian Ahmed Abdelwahedia ja Espanjan Daniel Archea.
Raitasen sanoma nuorille seuratovereilleen oli selkeä.
– Kannattaa uskaltaa unelmoida, ovatpa omat urheilutavoitteet sitten millä tasolla tahansa. Sen avulla jaksaa laittaa lenkkarit jalkaan ja harjoitella tavoitteitaan varten. Kaikki unelmat ja tavoitteet ovat yhtä arvokkaita.
Isä ja äiti innostivat liikuntaan
Juhlassa muistettiin luonnollisesti Raitasen uran tärkeimpiä tukijoita, Anssi-isää ja Tuija-äitiä. Raitanen on usein tuonut esille, että juuri hänen vanhempansa innostivat häntä monipuolisen urheilun ja liikunnan pariin, ensin jalkapalloiluun ja suunnistukseen, joka oli hyvä polku kohti kestävyysjuoksijan uraa maailman huipulla.
– Topilla oli pienestä pitäen intohimoinen asenne urheiluun, joten olen aina uskonut, että jos terveys ja motivaatio säilyvät, niin hän tulee saavuttamaan menestystä jossakin lajissa, Anssi Raitanen kertoi.
Ennen keskittymistään juoksuun lukioikäisenä Raitanen oli huippuluokan suunnistaja. Kansainvälistä menestystä olisi tullut – ja ehti jonkin verran jo tullakin juniorisarjoissa – varmuudella myös rasteilta.
– Kyllä EM-kisojen katsominen jännitti, mutta luotin Topiin. Hänellä on ollut aina kova halu voittaa ja taistella loppukirissä viimeiseen metriin saakka. Nuorena kirikumppanina oli Eero Saleva, kun pojat ovat urheilleet yhdessä pienestä pitäen aina näihin päiviin saakka, Tuija Raitanen muisteli.
Harjoituskausi on alkanut hyvin, keväälle jotain uutta tiedossa
Nyt uuden harjoittelukauden alussa Raitanen on levollisin mielin.
– Tällä hetkellä kuuluu hyvää. Harjoittelu on lähtenyt mukavasti käyntiin. Juuri nyt vietän kolme viikkoa täällä Helsingissä Mäkelänrinteen alppimajassa asuen. Sen jälkeen olen kuukauden kotona Jyväskylässä ja vuoden alussa lähden perinteiselle neljän viikon vuoristoleirille Etelä-Afrikkaan. Keväällä on tavoitteena toinen vuoristojakso Yhdysvalloissa.
Millä tavalla Euroopan mestaruus vaikutti elämääsi?
– Puhelin on soinut sen jälkeen enemmän ja kiirettä on pitänyt, mutta toisaalta ei niitä Euroopan mestaruuksia joka kesä voiteta.
– Palo urheiluun on edelleen kova. Sain valmentajani Janne Ukonmaanahon kanssa EM-voitosta uskoa siihen, että valittu tapa harjoitella tuo tulosta ja pystyn kilpailemaan Euroopan huipulla, Raitanen kertoo.
Vaikka harjoittelu sujuu entisten, hyväksi havaittujen rutiinien mukaan, urheilija ja valmentaja suunnittelevat tuovansa siihen jotain lisävivahteita.
– Kevään harjoittelussa tulemme kokeilemaan jotain uutta. Haluamme saada tuloskuntoa esille jo kesäkuussa eikä vasta elokuussa.
Ensi kesän suuri tavoite on MM-kisat Unkarin Budapestissa elokuussa.
HKV on tärkeä kumppani urheilussa
Raitanen on edustanut Helsingin Kisa-Veikkoja vuodesta 2016 lähtien. Sitä ennen hän yleisurheili Sjundeå IF:n väreissä. Suunnistuksessa hän edustaa Helsingin Suunnistajia, mutta kaiken kaikkiaan urheilu-ura lähti liikkeelle Tuusulan Voima-Veikkojen monipuolisen toiminnan säestämänä. Esimerkiksi pitkät karttaharjoitukset metsässä antoivat hyvää pohjaa kestävyydelle.
HKV:ssä Raitasen yhteyshenkilönä toimiva Veli-Matti Salmenkylä on uskonut Raitasen menestykseen koko ajan.
– Kuusi vuotta sitten istuimme lounaalla Topin, hänen valmentajansa Ukonmaanahon ja seuramme silloisen puheenjohtajan Ilkka Äyräväisen kanssa ja aloitimme tämän projektin. Antoisa matka on ollut ja usko menestykseen koko ajan, Salmenkylä totesi.
Äyräväinen oli muuten juoksija, jolta Raitanen riisti HKV:n seuraennätyksen vuonna 2019 juostuaan sinä vuonna ajan 8.21,47. Äyräväisen ennätys on 8.22,6 vuodelta 1982, jona vuonna hän oli myös EM-kisoissa kuudes.
Historiaa ja tulevaisuutta
Ja kun historiasta puhutaan, niin muistetaan myös nämä:
Estejuoksijoita on HKV:ssä ollut ennenkin. 1950-luvun tähti oli viime tammikuussa 97-vuotiaana kuollut Olavi Rinteenpää (1924–2022), joka oli vuoden 1954 EM-kisoissa hopealla ja 1952 olympiakisoissa neljäs. Vuonna 1953 Rinteenpää juoksi ajan 8.44,4, joka oli siihen aikaan epävirallinen ME-tulos. Estejuoksussa virallisia ennätyksiä alettiin ratifioida vasta seuraavana vuonna.
Edellinen HKV:n urheilijan arvokisavoitto oli Arto Härkösen keihäskulta 1984 Los Angelesin olympialaisissa. Edellisestä EM-kullasta ehti vierähtää 64 vuotta. Silloin seiväshyppääjä Eeles Landstöm voitti kultaa vuoden 1958 EM-kisoissa.
Helsingin Kisa-Veikot on Suomen menestynein yleisurheiluseura. Tällä hetkellä toiminnassa on 17 eri valmennusryhmää, joissa on mukana noin 350 nuorta urheilijaa.
Tämän vuoden seurojen välisessä Kalevan maljassa HKV sijoittui neljänneksi, mutta oli paras seura muun muassa syksyn SM-viesteissä.
Onnea Topi Raitaselle ja HKV:lle!
Teksti ja kuvat: Ari Paunonen