Enni Virjosen hermo piti kuulantyönnössä – Tomi Mäkitalo ennätyksellään satasen EM-finaaliin – Mäkipelto ja Simoinen keihäskarsinnan toinen ja kolmas – Ella Mikkola ennätystään sivuten korkeusfinaaliin – Anni Niskala aitoi välieriin

Ennakkosuosikki Enni Virjonen oli hyvin vaikeassa tilanteessa alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuiden ehdittyä kolmannen lajin kuulantyönnön kolmannelle kierrokselle. Korkeushypyssä epäonnistunut Virjonen oli kaukana parhaista tuloksistaan myös kuulantyönnössä, mutta onnistui mainiosti viimeisessä työnnössään.

Virjosen ensimmäinen työntö oli yliastuttu eikä toinenkaan kantanut kuin 13,41. Viimeisen kierroksen upea pukkaus 15,01 vei hänet kuitenkin kuulantyönnössä toiselle tilalle ja hän löi kilpailua johtavan Britannian Thea Brownin lähes kolmen metrin erolla.

Virjosen ensimmäinen kilpailupäivä kulki valossa ja varjossa. Hän voitti avauslajin 100 metrin aitajuoksun uudella ikäluokkansa Suomen ennätyksellä 13,12, mutta jäi toisessa lajissa korkeushypyssä ennätyksestään 20 senttiä ylitettyään vain korkeuden 157.

Kolmannessa ja neljännessä lajissa kuulantyönnössä ja 200 metrillä Virjonen kamppaili uudelleen kultamitalikamppailuun. Illan päätteeksi hän oli 200 metrillä toiseksi nopein ennätystään sivuavalla ajalla 23,95.

– Ehkä vähän helpottaa, kun kaksi viimeistä lajia meni niin hyvin, sen jälkeen kun korkeushyppy meni niin penkin alle. Peli ei ole vielä ohi, Virjonen sanoi sisuuntuneena.

– Seuraavaksi syömään ja nukkumaan. Plus kylmäkylpyä ja ravistelua. Huomenna jatketaan.

Neljän ensimmäisen lajin jälkeen Thea Brown johtaa pistein 3796 ja Virjonen on toisena pistein 3655. Kolme viimeistä lajia pituushyppy, keihäänheitto ja 800 metrin juoksu kilpaillaan perjantaina.

Alavieskan Virin Livia Kähtävä onnistui hänkin kuulantyönnössä hyvin. Kähtävä paransi ennätystään melkein metrin tulokseen 12,37. Ensimmäisen päivän päätöslajissa hän juoksi ensi kerran alle 26 sekunnin 25,78. Avauspäivän jälkeen hän on 24:s pistein 3038.

Mäkipelto viiden metrin ennätysparannuksella finaaliin – Simoinen karsinnan kolmas

Lehtimäen Jyskeen Roope Mäkipelto oli poikien keihäänheiton karsinnassa kahden kierroksen jälkeen ilman tulosta. Mutta kolmannella kierroksella jysähti. Mäkipelto kiskaisi yli seitsemän metriä pidemmälle kuin karsintaraja 71,00 ja paransi ennätystään 5,26 metriä tulokseen 78,08.

– Vähän meinas tiukaksi mennä. Mutta ei lähdetty tänne asti pelkästään karsintaan. Jostain se piti se pitkä heitto hakea, Mäkipelto hymyili.

– Ensimmäisellä heitolla lähdettiin halkaisemaan kenttää. Toinen oli jo teknisesti hyvä, mutta se kippasi vähän vasemmalle sektorista.

Karsinnan paras oli Puolan Roch Krukowski tuloksella 78,61. Muut kuin Krukowski ja Mäkipelto jäivät alle 70 metrin.

Suomen toinen edustaja Teemu Simoinen Halsuan Toivosta heitti myöhemmin illalla toisen karsintaryhmän pisimmän kaaren ja koko karsinnan kolmanneksi parhaan tuloksen 69,43.

– Helppo oli karsinta. Sai lähtee pois vaan käveleen ekan heiton (69,43) jälkeen. Huono oli taso. Vain Roope ja Krukowski heitti hyvin, Simoinen sanoi.

– Mitalihan se on aina mielessä. Eikä hopeinen tai pronssinen mitali, Simoinen jatkoi.

Tomi Mäkitalo ennätyksillään rennosti välieriin ja taistellen satasen EM-finaaliin

Tomi Mäkitalo juoksi alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuiden poikien 100 metrin alkuerässään toiseksi uudella ennätyksellään 10,58 ja välierässään kolmanneksi jälleen uudella ennätyksellään 10,56. Mäkitalon aika oli välierien neljänneksi nopein ja perjantaina hän juoksee 100 metrin EM-finaalissa.

– Aika hyvältä tuntuu, Mäkitalo hymyili kilpaa auringon kanssa.

– En tiedä miten finaalissa menee. Katsotaan mitä jalka sanoo. Sen piikkiin meni tänäänkin välierän loppu, Mäkitalo sanoi.

Kankaanpään seudun Leiskua edustava Mäkitalo kiihdytti alkuerässään koko joukon parhaiten ja johti juoksua alkumatkan. Erän voitti EM-tilaston ykkönen britti Joel Masters ajalla 10,52, mutta kevyesti maaliin lasketellut Mäkitalo hävisi hänelle vain 0,06 sekuntia.

Saksan Jakob Kemminer voitti oman alkueränsä samalla ajalla Mastersin kanssa 10,52. Mäkitalon aika oli alkuerien kolmanneksi paras. Tuulen voimakkuus Mäkitalon alkuerässä oli vain 0,3 metriä sekunnissa.

Mäkitalon välierän voitti Masters ajalla 10,45 ja toiseksi sijoittui Italian Francis Pala ennätyksellään 10,51. Välierien nopein oli kolmannen erän voittanut Kemminer ajalla 10,42. Mäkitalon välieräjuoksussa tuulen voimakkuus oli 1,7 metriä sekunnissa.

Mäkitalo nousee uudella ennätyksellään alle 18-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilaston jaetulle toiselle tilalle yhdessä Visa Hongiston kanssa. Häntä nopeammin on samanikäisenä juossut vain Samuel Purola.

Ella Mikkola ennätystään sivuten korkeusfinaaliin

Tyttöjen korkeushypyn karsinnassa Tampereen Pyrinnön Ella Mikkola ylitti ensimmäisellä yrityksellään sekä 171 että 174 sentin korkeudet ja toisellaan korkeuden 177. Rima nostettiin korkeuteen 179, mikä on sama tulos kuin Mikkolan ennätys – ja hän ylitti riman heti ensimmäisellä yrityksellään.

Vain seitsemän kilpailijaa ylitti korkeuden 179 ja pudotuksien vertailussa Mikkola oli koko joukon kolmanneksi paras.

Anni Niskala aitoi upeasti välieriin – Laura Frličková rikkoi Euroopan ennätyksen

Tyttöjen 100 metrin aitajuoksun alkuerissä kilpaili kaksi suomalaista, joista Kuivasjärven Auran Anni Niskala aitoi omassa erässään kolmanneksi ja selviytyi suoraan välieriin alkuerien kahdeksanneksi parhaalla ajalla 13,53.

Viimeisillä kymmenillä metreillä Niskala oli eränsä nopein ja nousi vain 0,06 sekunnin päähän erävoitosta. Niskalan ennätys 13,66 jäi yhä voimaan, sillä hänen erässään tuulen voimakkuus oli 2,1 metriä sekunnissa.

– Ei vielä täydellinen, pari kertaa kolahti yhteen. Lähtö oli tosi hyvä, vaikka ennen lähtöä oli vähän sählinkiä. Olis voinut mennä vielä paremminkin.  Välierissä enkkaa pöytään, Niskala sanoi.

Hyvin aloittaneen Linnea Hirvelän rytmi sekaantui ja hän putosi eränsä seitsemänneksi ajalla 14,04. Lapuan Virkiää edustavan Hirvelän ennätys on huomattavasti parempi 13,55. Yhteistuloksissa Hirvelä oli 30:s.

Slovakialaisen kotiyleisön suosikki Laura Frličková murskasi Ranskan Cyrena Samba-Mayelan seitsemän vuoden takaisen Euroopan ennätyksen 12,98 juoksemalla peräti 12,86.

Aitojen korkeus tässä ikäluokassa on kolme tuumaa (7,6 cm) naisten aitoja matalampi.

Koivuluoma karsiutui – Miia Ott juoksi Euroopan kärkiajan

Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Amelie Koivuluoma sijoittui tyttöjen 100 metrin alkuerässään seitsemänneksi ajalla 12,22. Erän muut juoksijat karkasivat Koivuluomalta jo kiihdytysvaiheessa, mutta loppumatkasta hän onnistui ohittamaan yhden kilpailijoista.

Alkuerien nopeimman ajan 11,44 juoksi Viron Miia Ott, jonka tulos on Euroopan tämän kauden kärkiaika tässä ikäluokassa.

24 parasta eteni välieriin. Koivuluoman sijoitus oli 32:s. Koivuluoman erässä mitattiin alkuerien kovin vastatuuli 0,5 metriä sekunnissa.

Leppänen ja Tarvonen karsiutuivat – Tristan Konso juoksi Euroopan kärkiajan

Poikien 110 metrin aitajuoksussa molemmat suomalaiset sijoittuivat oman alkueränsä kuudensiksi ja karsiutuivat välieristä 24 parhaan joukosta.

Nurmijärven Yleisurheilun Nuutti Leppäsellä oli hieman vaikeuksia alkukiihdytyksessä ja painopiste putosi liian alas. Juoksun loppu oli ehjä ja hän ehti maaliin ajassa 14,22 jääden ennätyksestään 0,18 sekuntia. Leppäsen sijoitus oli 31:s.

Lahden Ahkeran Touko Tarvonen aloitti erittäin hyvin ja oli puolessamatkassa vielä oman eränsä kolmantena. Vaikkei juoksu jatkunut yhtä hyvänä loppuun saakka ja sijoitus putosi, niin tuloksena oli uusi oma ennätys 14,31. Tarvosen sijoitus oli 35:s.

Erittäin kovatasoisissa alkuerissä juostiin kolmesti Euroopan tämän vuoden kärkiaika, Ensimmäisenä Viron Tristan Konso paransi maansa ennätystä peräti 0,25 sekuntia aikaan 13,34. Konso on tänä kesänä rikkonut tämän ikäluokan Viron ennätyksen myös kymmenottelussa.

Seuraavissa erissä Italian Kyan Escalona sivusi Konson aikaa 13,34 ja Ranskan 15-vuotias Lucas Domergue aitoi vieläkin nopeammin 13,32.

Ahlfors ja Peltola karsiutuivat 1500 metrillä

Rauman Urheilijoiden Aleksi Ahlfors juoksi poikien 1500 metrin alkuerissä taktisesti kypsästi ja saavutti erässään kuudennen sijan ajalla 4.00,16.

Ahlfors piti kirivaiheessa tiiviisti sisäradan ja esimerkiksi onnistui viimeistäedellisellä takasuoralla sisäkautta ohittamaan neljä kanssakilpailijaansa.

– Vika 800 metriä tuli tosi kovaa ja olin hyvissä asemissa koko ajan. Alku oli ihan lönköttelyä ja viimeinen tonni ihan täysillä, Ahlfors kertoi.

Ahlforsin aika oli alkuerien yhdeksänneksi paras, mutta uuden kilpailusäännön perusteella vain kunkin erän neljä parasta ilman aikavertailua selviytyivät 12 juoksijan finaaliin. Karsiutuneista kilpailijoista Ahlfors juoksi toiseksi nopeimmin.

– Ohitin itseäni kovempia kavereita ja pysyin hyvin kärjen tuntumassa. Tämä oli hyvä valmistava harjoitus 3000 metriä varten. Siltä matkalta lähdetään hakemaan hyvää sijoitusta.

Tyttöjen 1500 metrillä Lahden Ahkeran Inka Peltola roikkui pitkään oman alkueränsä pääjoukossa, mutta putosi kirikierroksella kauas muista saaden ajakseen 4.48,92. Peltolan sijoitus oli 28:s.

– Lähdettiin tosi kovaa, oli paljon tönimistä ja nykivää juoksua ja tosi kuuma. 600 viimeistä metriä sitten melkein hölkkäsin. Kannattaa ehkä seuraavaksi lähteä vähän rauhallisemmin matkaan, Peltola analysoi juoksuaan.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA. Haastattelut: Jaakko Erkinheimo, Jarmo Eronen, Petri Kykyri, Leena Paldanius. Kuvat: Hasse Sjögren.)

 

BANSKÁ BYSTRICA (SVK) 18.7.2024 Alle 18-v. EM-kilpailut, 1. päivän iltakilpailut

Pojat,

100 m, alkuerät (24 välieriin): 1-2) Joel Masters Britannia & Jakob Kemminer Saksa 10,52, 3) Tomi Mäkitalo Suomi 10,58 (4. alkuerän 2:nen, 0,3 m/s).

100 m, välierät (8 finaaliin): 1) Jakob Kemminer Saksa 10,42 … 4-5) Tomi Mäkitalo Suomi 10,56 (1. erän 3:s, 1,7 m/s).

1500 m, alkuerät (12 finaaliin): 1) Aldin Ćatović Serbia 3.55,61 … 14) Aleksi Ahlfors Suomi 4.00,16 (3. erän 6:s.)

110 m aj (91,4 cm), alkuerät (24 välieriin): 1) Lucas Domergue Ranska 13,32, 2-3) Tristan Konso Viro & Kyan Daniel Duffy Escalona Italia 13,34 … 31) Nuutti Leppänen Suomi 14,23 (4. erän 6:s, 1,3 m/s), 35-36) Touko Tarvonen Suomi 14,31 (1. erän 6:s, 0,8 m/s).

Keihäs (700 g), karsinta (raja 71,00): 1) Roch Krukowski Puola 78,61, 2) Roope Mäkipelto Suomi 78,08, 3) Teemu Simoinen Suomi 69,46.

Tytöt,

100 m, alkuerät (24 välieriin): 1) Miia Ottt Viro 11,44 … 32) Amelie Koivuluoma Suomi 12,22 (1. erän 7:s, -0,5 m/s).

100 m, välierät (8 finaaliin): 1) Radina Velichkova Bulgaria 11,47, 2) Miia Ott Viro 11,54.

1500 m, alkuerät (12 finaaliin): 1) Oksana Pestka Puola 4.22,56 … 28) Inka Peltola Suomi 4.48,92 (2. erän 14:s).

100 m aj (76,2 cm), alkuerät (24 välieriin): 1) Laura Frličková Slovakia 12,86 (EE) … 8-9) Anni Niskala Suomi 13,53 (1. erän 3:s, 2,1 m/s), 30) Linnea Hirvelä Suomi 14,04 (2. erän 7:s, 1,2 m/s).

Korkeus, karsinta (raja 183): 1-2) Yman Ossie Ranska & Lilianna Bátori Unkari 179, 3) Ella Mikkola Suomi 179.

7-ottelu, tilanne 1. päivän jälkeen (100 m aj 76,2 cm aidoin, korkeus, 3 kg kuula, 200 m): 1) Thea Brown Britannia 3796 (13,18, 187, 12,06, 24,14), 2) Enni Virjonen Suomi 3655 (13,12/-0,6 SE*, 157, 15,01, 23,95/1,2), 3) Zola Ndouma-Mona Ranska 3610 (13,76, 163, 16,43, 25,20) … 24) Livia Kähtävä Suomi 3038 (14,54/0,1, 151, 12,37, 25,78/1,0). – (* 17-v. SE, ent. 13,16 Virjonen 21.6. Ikaalinen).

LIVE-Tulospalvelu: