Tola hyödynsi olympiareitin jyrkimmän nousun ja karkasi voittoon

Etiopian Tamirat Tolan taktiikka puri Pariisin olympiakisojen haastavalla reitillä. Tola voitti kilpailun olympiaennätyksellä 2.06.26. Hän karkasi muilta 27-28 kilometrin kohdalla jyrkässä nousussa ja piti kärkipaikan lopun laskuvoittoisella osuudella.

Tola peittosi kilpailussa toiseksi juosseen ja vauhdinjaossaan mainiosti onnistuneen Belgian Bashir Abdin 21 sekunnilla. Abdin aika oli 2.06.47. Kenian Benson Kipruto oli kolmas 34 sekuntia kärjestä ajalla 2.07.00. Hän omisti juoksunsa helmikuussa auto-onnettomuudessa kuolleelle maratonin ME:n haltijalle Kelvin Kiptumille.

Alkumatkasta kilpailun kärkeen karkasi Italian Eyob Faniel, mutta kun reitin mäkinen osuus alkoi noin 15 kilometrissä, takaa tullut joukko sai hänet kiinni. Puolimatkassa kärjessä oli Tola ajalla 1.04.51. Abdi ohitti puolimatkan ajassa 1.05.00.

Tola karkasi muilta kilpailun jyrkimmässä ylämäessä, 28 kilometrin kohdalla ja onnistui hyvin sen jälkeisellä alamäkiosuudella, joka piti sisällään myös maratonille huomattavan jyrkkää osuutta. 35 kilometrin kohdalla Tola johti kilpailua jo 18 sekunnilla.

Pariisin olympiamaratonin mitalikolmikko: hopeamitalisti Belgian Bashir Abdi, olympiakultaa juossut Etiopian Tamirat Tola ja pronssimitalisti Kenian Benson Kipruto.

Paikka olympiamaratonilla varmistui vasta heinäkuun lopulla

Tolalle, 32, voitto maistui, sillä hän nousi joukkueeseen vasta heinäkuun lopulla, kun Sisay Lemma jäi joukkueesta pois loukkaantumisen takia.

Pitkällä urallaan Tola on voittanut maratonin maailmanmestaruuden vuonna 2022 ja MM-hopean 2017. Olympialaisista etiopialaisen mitalikokoelmissa on vuoden 2016 Rio de Janeiron kisojen 10 000 metrin pronssi.

Tänä vuonna Tola on juossut vain yhden puolimaratonin. Viime vuonna hän voitti New Yorkin maratonin reittiennätyksellä 2.04.58 ja oli Lontoon maratonilla kolmas. Budapestin MM-kilpailuissa Tolan maraton päättyi keskeytykseen. Etiopialaisen ennätys on 2.03.39.

Cairess kiri neljänneksi, legendat hyytyivät

Kilpailun toiseksi paras eurooppalainen oli neljänneksi juossut britti Emile Cairess ajalla 2.07.29. Cairess, 26, ei ole aiemmin kilpaillut olympialaisissa tai MM-kilpailuissa, mutta juoksi keväällä Lontoon maratonilla kolmanneksi ajalla 2.06.46.

Kuluvan vuoden mittaan Cairess on juossut ennätyksensä myös puolimaratonilla 1.00.01 ja katukympillä 27.57.

Kolmatta maratonin olympiavoittoa tavoitelleen Kenian Eliud Kipchogen, 39, kilpailu päättyi keskeytykseen. Toinen kestävyysjuoksun elävä legenda, Etiopian Kenenisa Bekele, 42, ei hänkään enää pystynyt kärjen kyydissä ja tuli maaliin 39:ntenä ajalla 2.12.24.

Bekele on juossut kolme olympiakultaa ratamatkoilta, rikkonut ME-tuloksia ja voittanut lukuisia mitaleita eri arvokilpailuista.