Toinen ottelupäivä kääntyi viime tipassa niukasti Ruotsille – Hyvät suomalaistulokset piristivät

Ruotsin Jakob Samuelsson nousi kuudennella heitollaan kolmanneksi ja löi kiilan Ruotsin-ottelun miesten keihäänheiton suomalaisrintamaan. Heitto pohjusti kokonaiskilpailun tasapisteet 227–227. Tasapisteissä Ruotsi voitti miesten maaottelun useammin lajivoitoin. Keihäänheiton kolmoisvoitolla Suomi olisi voittanut miesten maaottelun.

Naisten päätöslajina juostun 800 metriä Sara Lappalainen voitti, mutta vain kolmoisvoitto olisi kääntänyt maaottelun Suomelle. Nyt se meni Ruotsille pistein 228,5-225,5.

– Kun mahdollisuudet voittoon on, niihin siihen pitäisi pyrkiä tarttumaan, mutta ylpeä voi olla koko joukkueesta, urheilijoista ja jokaisesta taistelusta, joka kentällä oli. Maaottelu todisti sen mitä etukäteen puhuttiin, että paperimaaottelu on paperia ja kisat on kisoja. Tasaista se oli, Suomen joukkueenjohtaja Jani Tanskanen totesi.

Toni Kuusela sinetöi keihäänheitossa Suomen kaksoisvoiton.

Etelätalo: ”Ihmettelin, miksi yleisö huuti niin paljon Jakobille”

Miesten keihäänheitosta heltisi kaksoisvoitto, kun Lassi Etelätalo jysäytti viimeisellään kauden parhaansa 83,42 ja Toni Kuusela varmisti 80,14 kantaneella heitollaan toisen sijan.

Etelätalo kertoi, mistä löytyi lataus päätösheittoon, jolla hän nousi kilpailun voittoon:

– Olen hävinnyt Kuuselalle tänä vuonna jo tarpeeksi monta kertaa peräkkäin, enkä halunnut hävitä enää.

Maaottelun pistetilannetta Etelätalo ei varsinaisesti seurannut, mutta päätteli yleisön reaktioista, että Samuelssonin heitolla oli iso merkitys.

– Ihmettelin, miksi yleisö huuti niin paljon Jakobille, vaikkei hän tuon pidemmälle heittänyt. Sen verran siitä tajusin, että ilmeisesti se oli aika tärkeä ohitus, Etelätalo muisteli.

”Viimeinen heitto auttaa vähän ensi vuotta ajattelen”

Etelätalon kausi on ollut vammojen kiusaama. Budapestissä MM-kilpailut päättyivät karsintaan ja maaotteluun heltisi paikka, vasta kun Oliver Helander jäi maaottelusta sivuun, joten onnistuminen Tukholmassa maistui.

– Koko kausi oli niin surkea, että viimeinen heitto vähän auttaa ensi vuotta ajatellen, Etelätalo sanoi.

Heitto rikkoi ensi kesän Rooman EM-kilpailujen 83 metrin tulosrajan ja toi luonnollisesti tukun rankingpisteitä.

Taneli Juutinen oli Tukholmassa neljäs tuloksella 75,32.

– Tukijalka oli huono, pehmeä, Juutinen tuumi.

Ruotsin Emil Danielsson oli 1500 metrillä toinen, vaikka Santtu Heikkinen ja Joonas Rinne mainiosti juoksivatkin. Voittaja Samuel Pihlström on ehtinyt jo kuvasta pois.

Pihlströmistä Suomen tappaja miesten keskimatkoilla

Lauantaina jo 800 metriä voittanut Ruotsin Samuel Pihlström oli vahvin myös sunnuntain 1500 metrillä. Juoksun tuloslista oli komea, ja Tukholman arvokkaalla olympiastadioilla nähtiin Ruotsi-ottelun historian tasokkain 1500 metriä ja maaotteluennätys. Pihlströmin voittoaika oli 3.36,06, joka on myös hänen ennätyksensä, ja kolme muutakin juoksijaa pääsi alle 3.40:n. Ruotsi otti kaksoisvoiton, kun Emil Danielsson oli toinen ajalla 3.37,28.

Santtu Heikkinen oli kolmas ennätyksellään 3.37,62, mikä on hänen uransa ensimmäinen 3.38:n alitus. Joonas Rinne oli neljäs myös mainiolla ja ennätystään hipovalla ajalla 3.37,68.

– Olin yllättynyt juoksusta ja kovista loppuajoista. Oma juoksuni oli pieni yllätys, vaikka olen tiennyt pystyväni näihin aikoihin. Joten tyytyväinen olen, Heikkinen kertoi.

– Ajattelin alussa, että tästä tulee sellaista vauhdittelua ja katselukilpailu, mutta toisen kierroksen jälkeen tahti alkoi kiristyä. Taktiikkamme oli seurailla ruotsalaisia, ja jos vauhti menisi kävelyksi, niin sitten ottaisimme kärkipaikat. Arvelimme kuitenkin ruotsalaisten pitävän hyvää vauhtia.

Heikkinen sijoittuu uudella ennätyksellään Suomen kaikkien aikojen tilastossa kuudenneksi juuri ennen Rinnettä. Heikkisen kuten Rinteenkin tuloskunto on pysynyt hyvänä 3.38:n tasolla ja allekin koko kesän, joten puheet Suomen ennätyksen (3.36,3) kaatamisesta eivät ole olleet katteettomia.

5000 metrin juoksut ruotsalaisille, mutta ilonaiheita myös Suomelle

Ruotsalaiset hallitsivat 5000 metrin juoksuja. Miesten sarjassa Ruotsi otti kaksoisvoiton Simon Sundströmin johdolla ja ajalla 13.40,86. Naisten voittajaksi juoksi eilen jo 10 kilometrin maantiejuoksun voittanut Sarah Lahti maaotteluennätyksellä 15.14,09. Annemari Sandellin vuonna 1995 juoksema entinen ennätys parani viidellä sekunnilla.

Camilla Richardsson oli naisten vitosen toinen ennätystään lähentelevällä ajalla 15.15,45 ja Nathalie Bolomqvist kolmas ennätyksellään 15.21,13. Suomalaiset tekivät matkalla työt, mutta Lahti hoiti viimeisellä 80 metrillä voiton kotiin.

– Teimme Nathalien kanssa kaikki mitä pystyimme, mutta valitettavasti se ei riittänyt aivan loppuun asti. Mutta Sarah on kova juoksija ja oli tilastoykkönen tähän kisaan (15.06). Ei tappio nyt niin pahalta tunnu, mutta aina olisi hauskempi voittaa, Richardsson totesi.

Richardsson kertoi, että oletuksena oli suomalaisten joutuvan pitämään matkavauhtia.

– Mutta meidän oli vähän pakko tehdä niin ja edes vähän yrittää hyydyttää Lahtea, koska hän juoksi eilen jo kympin.

Blomqvist huokui rauhallista tyytyväisyyttään ennätyksensä jälkeen. Mutta eilen hän taisi olla pettynyt 1500 metrillä?

– No, niin olin, Blomqvist vastasi kainosti hymyillen.

Lähellä ennätystään oli myös Mika Kotiranta miesten juoksussa. Hän oli ruotsalaisten johdattaman kilpailun kolmas ajalla 13.51,70.

– Yllättävän hyvin olin palautunut eilisestä kympistä. Kun kolmas ruotsalainen aloitti jojoilla ryhmässä, niin päätin yrittää karistaa hänet. Ruotsalaisten taso on hyvä, mutta onneksi sain voitettua heistä yhden, parilla viimeisellä kilometrillä kolmospaikkansa varmistanut Kotiranta kertasi juoksuaan.

– SM-viestit viikon päästä, ja kausi on sitten siinä. Maantiellä en syksyllä juokse, maastossa ehkä, fysioterapian opintojaan jatkava joensuulainen kertoi.

Pitkät aidat ruotsalaisille

Ruotsalaiset hallitsivat 400 metrin aitajuoksuja. Miesten voittajaksi juoksi Carl Bengtström mainiolla ajalla 49,65 ja naisten nopein oli Moa Granat ennätyksellään 56,37.

Suomen naisten tilannetta heikensi selvästi se, että kolme parasta juoksijaamme Viivi Lehikoinen, Hilla Uusimäki ja Kristiina Halonen olivat maaottelusta pois.

Miesten juoksussa Jere Haapalainen ja Tuomas Lehtonen olivat toinen ja kolmas samalla ajalla 50,58. Heidän ansiostaan lajin pisteet menivät tasan 11–11.

– Oli hienoa vetää maaottelussa, mutta eihän se juoksu oikein tullut loppuun, Haapalainen sanoi ja joutui palauttelemaan itseään pitkän tovin maalialueella.

Alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa kultaa voittaneella Haapalaisella oli ennen Tukholman sunnuntaisia 400 metrin aitajuoksua ja 4×400 metrin viestiä takanaan jo pitkä kisaputki.

– Tässä on lähemmäs 15 viikonloppua putkeen ollut kisa. Ehkä sen kuuluukin joskus alkavan painaa, Haapalainen totesi.

400 metrin aitajuoksussa Haapalaisen taso on pysynyt kauden mittaan kovana.

– Jokainen kisa on tänä vuonna mennyt alle vanhan ennätyksen. Ihan sama millainen kisa on ollut, eli onhan se taso noussut.

Naisten aidoissa paras suomalainen oli Aada Aho toisella sijallaan ja ajalla 58,23. Pistevoitto meni Ruotsiin 13–9.

– Jalat olivat hyvät. Ensimmäiset kolme aitaa menivät heikosti, ja sen takia iski pienoinen paniikki. Mutta onneksi sain kasattua itseni loppumatkalle, tänä vuonna hyvin kehittynyt Aho kertoi.

Duplantis nosti tunnelmaa seiväspaikalla

Miesten seiväshypyssä tahdin määräsi oletetusti lajin kuningas Armand Duplantis. Tällä kertaa voittoon riitti tulos 560.

Suomalaiset seurasivat sijoilla 2, 3 ja 4, kun Urho Kujanpää ja Juho Alasaari hyppäsivät 548 ja Albin Lundberg oli neljäs ennätyksellään 533.

– Seiväspaikalla oli hyvä fiilis. Mondo veti kaarteen täyteen katsojia, niin meininki oli hyvä, Kujanpää kertoi kisan tunnelmista.

– Itselläni oli hyvä kulku, kauden parasta tekemistä, vaikka kauden parasta tulosta ei nyt tullutkaan, kun hyppy ei osunut ihan kohdilleen. Mutta hyvä kisa ja Suomelle pisteet, se on tämän ottelun idea.

– Mondo (Duplantis) yritti kyllä tosissaan 601:sta, tai ainakin näytti siltä, mutta ei ne hänelläkään aivan satavarmoja kuuden metrin hypyt ole, Kujanpää kertoi.

Kristian Pulli ponnisti miesten pituushypyn voiton tuloksella 766, jonka hän teki kahdesti. Kasperi Vehmaa oli toinen tuloksella 742.

Miesten kuulantyönnössä Ruotsi vei 19,47 työntäneen Jesper Arbingen johdolla kaksoisvoiton. Eero Ahola (17,99), Nico Oksanen (17,89) ja Arttu Korkeasalo (17,88) miehittivät 3.-5. sijat.

Lappalainen: ”Olen vahva tuollaisesta vauhdista”

Naisten maaottelu huipentui 800 metrille, jossa Sara Lappalainen kiri viime vuoden tapaan maaottelun tuplavoittajaksi. Lauantaisen 1500 metrin voiton jatkeeksi tuli terävällä kirillä 800 metrin voitto ajalla 2.02,03.

Kolmoisvoitto olisi nostanut Suomen yhteispisteissä Ruotsin ohi, mutta sen esti toiseksi ajalla 2.02,72 juossut Ruotsin Hanna Hermansson. Veera Mattila ja Eveliina Määttänen olivat kolmas ja neljäs ajoin 2.03,37 ja 2.03,47.

– Sovittiin tyttöjen kanssa, että Veera lähtee painamaan ja me ryysätään siihen Eveliinan kanssa, Lappalainen muisteli kisan alkua, joka lähtikin liikkeelle Mattilan tahdittamana, mutta Hermansson oli lopussa liian vahva muille paitsi Lappalaiselle.

– Juoksu oli tosi hyväntuntuista. Olen vahva tuollaisesta vauhdista, se ei tunnu missään ja pääsen tuosta vauhdista tuoreena loppusuoralle.

Asseri Välimäki toi kapulan maaliin miesten 4×400 metrin ankkurina.

Suomelle kaikki viestivoitot

Suomi teki pienoista maaotteluhistoriaa voittamalla kaikki aikuisten viestit. Lauantain pikaviestien jälkeen vuorossa olivat sunnuntain pitkien viestien voitot. Molemmissa viesteissä voitoista taisteltiin tiukasti loppuun saakka.

Miesten voittoaika oli 3.08,69 joukkueella Konsta Alatupa, Jere Haapalainen, Tuomas Lehtonen ja ankkurina Asseri Välimäki. Kolmannella osuudella Lehtonen juoksi koko kilpailun nopeimman osuusajan.

Milja Thureson, Jeanine Nygård, Aino Pulkkinen ja ankkuri Mette Baas juoksivat voittoon ajalla 3.33,39.

Aino Pulkkinen oli vahva uurastaja pikamatkoilla koko viikonlopun juosten molemmat viestit sekä 200 ja 400 metriä. Päätöslajissa pitkässä viestissä hän oli tärkeä lenkki varmistaen kolmannella osuudellaan joukkueelleen hyvät asetelmat ankkuriosuudelle.

– No joo, kaikkeni annoin, nyt on tyhjä olo neljän juoksun jälkeen, Pulkkinen kertoi henkeään haukkoen pian viestin jälkeen.

– Ajattelin jo ennen juoksua, että kun saan tämän viimeisen lajin tehtyä, niin voin mennä maahan makaamaan. Eihän se viisasta ole, kun hapot iskevät, ei meinaa päästä enää sen jälkeen ylös, sprintteri naureskeli umpiväsyneenä.

– Hieman takamatkalta joudin lähtemään osuudelleni. Mutta kun aloitin kovaa, niin sain eron kiinni ja kai hieman etumatkaakin.

Urakoitsija-Pulkkinen toinen 200 metrillä 

Maaottelussa 200 ja 400 metriä ja molemmat viestit urakoinut Aino Pulkkinen oli naisten 200 metrillä parhaana suomalaisena toinen ajalla 23,77. Ruotsin Julia Henriksson voitti ajalla 23,54. Anniina Kortetmaa oli viides ajalla 23,96. Pulkkisen tapaan myös 400 metriä ja 4×400 metriä juossut Mette Baas paikkasi Anna Pursiaista ja oli kuudes ajalla 24,09.

Naisten korkeushypyssä kärkinelikko ylitti 184. Voiton vei Ruotsin Ellen Ekholm. Ella Junnila ja Venla Pulkkanen jakoivat toisen sijan ja 181 ylittänyt Elin Pajunen oli viides.

Kristiina Mäkelä hyppäsi naisten kolmiloikassa toiseksi tuloksella 13,78. Ruotsin Maja Åskag voitti ennätyksellään 14,27. Elina Kostiainen ja Nea Lento olivat viides ja kuudes tuloksin 13,03 ja 12,88.