Mitä on tarjolla yleisurheilun lajikarnevaaleilla? Kilpailuja ja harjoituksia omassa ikäryhmässä ohjaajina lajin kotimaisia huippunimiä, huippu-urheiluvieraita, kavereita ja hauskaa yhdessäoloa. Lisäksi vanhemmille on tarjolla omaa opastusta lajin saloihin.
Yleisurheilulajien erikoisharjoitusleiri eli lajikarnevaalit on suunnattu 10–17-vuotiaille urheilijoille, heidän valmentajilleen ja vanhemmilleen sekä muille taustajoukoille. Lajikarnevaalit järjestään 29.6.–2.7.2023 paitsi kestävyys -ja kilpakävelykarnevaalit, jotka ovat 30.6.–3.7.2023.
Lajit, paikkakunnat ja yhteystiedot löydät täältä. Karnevaaleille ilmoittautuminen on tarjolla alennettuun hintaan kesäkuun 1. päivään saakka.
– Perinteisen koulutuspaketin rinnalle karnevaaleille on tälle kesälle suunniteltu koulutuksen tehopäivä, joka sisältää käytännön harjoituksia ja teorialuentoja, jotka on kohdennettu lasten ja nuorten valmentamiseen, kertoo Suomen Urheiluliiton nuorisovalmennuspäällikkö Aapo Räntilä.
– Tehopäivään voi osallistua, vaikkei muuten karnevaaleille osallistuisi. Se on avoin yhtä lailla valmentajille kuin vanhemmille. Tehopäivästä kannattaa tiedustella kunkin karnevaalin rehtorilta.
Pika -ja aitajuoksujen lajikarnevaali, Jämsänkoski
Jämsänkosken aitajuoksukarnevaalien rehtori Jussi Ihamäki kannustaa nuoria pika -ja aitajuoksusta kiinnostuneita ja heidän vanhempiaan Jämsänkoskelle harjoittelemaan, oppimaan, kilpailemaan ja nauttimaan tunnelmasta saman lajin harrastajien kanssa.
– Luvassa on tasokkaita harjoituksia ja kilpailuja sekä hauskaa iltaohjelmaa, Ihamäki kertoo.
Jämsänkosken Oinaalan kentällä kilpaillaan aitajuoksut torstaina (29.6.) pikajuoksukilpailut sunnuntaina (2.7.).
– Perjantaina leiriläisille on kaksi harjoitusta ja iltatreeni. Lauantaina on kaksi harjoitusta. Sunnuntaina on aamulla harjoitus tai kilpailuun valmistava verryttely niille, jotka kisaavat, Ihamäki sanoo.
Ihamäen mukaan harjoituksia vetävät osaavat, tasokkaat kouluttajat. Lauantai-iltana harjoitukset ja kilpailut unohdetaan hetkeksi ja vietetään yhteinen hetki yhdessä kaikkien leiriläisten kanssa.
– Silloin pidetään iltanäytös, johon kaikki ryhmät ja kouluttajat valmistavat pienet esitykset. Parhaat esitykset ja esiintyjät palkitaan, Ihamäki kertoo.
Kestävyyskarnevaali, Jämsä
Kestävyysjuoksijoiden ja kilpakävelijöiden yhteisen lajikarnevaalin keskuspaikka on Jämsä ja Paunun kenttä. Kestävyysjuoksujen lajikarnevaalileirillä edetään uudistuneen aikataulun mukaan: kilpailut ovat perjantaina ja lauantaina, ja leiri kestää maanantai-iltapäivään.
Kestävyysjuoksijoiden leirin rehtori Mikko Kuivisen mukaan kilpakävelijöiden kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä varsinkin huoltopuolella. Tarjolla on juoksun ja kilpakävelyn väliset erot sekä yhteiset asiat kiteyttävä asiantuntijaluento ja keskustelu. Kilpakävelyn ja kestävyysjuoksun välisiin yhtäläisyyksiin ja eroihin leiriläiset johdattelevat Veli-Matti Ranta ja Jarkko Kinnunen.
– Lauantain aamupäivälle on tulossa valmentaja Jan Petracin luento, jossa hän avaa harjoituskulttuuriaan. Luento on avoin yhtä lailla valmentajille kuin urheilijoiden vanhemmille, Kuivinen kertoo.
Suuren suosion vuosittain saavuttanut estetreeni, joka kattaa vesiestetreenin ja johdatuksen esteiden ylitykseen, on ohjelmassa tänäkin vuonna.
– Se on ollut karnevaalileirin ylivoimaisesti suosituin harjoitus. Monet eivät malta oikein lopettaa vesiestetreeniä, Kuivinen sanoo.
Kävelykarnevaali, Jämsä
Kilpakävelykarnevaalin rehtori Jarkko Kinnunen kertoo, että kilpailujen ja harjoitusten lisäksi kilpakävelijöille on erillinen tekniikkaklinikka sekä luentona asiantuntijatietoa harjoittelusta ja siihen vaikuttavista tekijöistä, kuten ravinnosta ja levosta.
– Tekniikkaklinikalla jokainen leiriläinen saa niin sanotusti kättä pidempää. Klinikalla kävellään pienissä ryhmissä kouluttajien edessä, ja kouluttaja kertoo, mitä vahvuuksia urheilijan tekniikassa on, ja mitä olisi syytä kehittää, Kinnunen kertoo.
– Uutta on kilpailemiseen liittyvä opastus: perjantaina käydään läpi, millainen on kilpailuun valmistava harjoitus, lauantaina kilpaillaan ja katsotaan, kuinka palautuminen varmistetaan kilpailun jälkeen.
Yhteinen teema kestävyyskarnevaaleilla on ”karnevaalihenki”, jota luodaan yhteisellä ohjelmalla kävelijöiden ja juoksijoiden kanssa.
– Yksi ohjelmanumeroista on monipuolisuushengessä tehty treeni, jossa kävelijät ovat juoksuvalmentajien kanssa aita -ja estetreenissä, kun juoksijat tekevät harjoituksen kävelyvalmentajien kanssa, Kinnunen kertoo.
Hyppykarnevaalit, Lempäälä
Korkeus -ja pituushypyn kolmiloikan karnevaalin keskuspaikka on Lempäälän Hakkarin yleisurheilukenttä. Vuosi sitten karnevaaleilla vieraili pituushypyn ME:n haltija Mike Powell. Tänä karnevaalin vieraana on kolmiloikan entinen ME:n haltija Wille Banks.
– Banks on luonnollisesti seuraamassa nuorten harjoittelua ja antamassa vinkkejä, mutta hänen ammattitaitoaan ja pitkää kokemusta on tarkoitus hyödyntää erityisesti valmentajakoulutuksessa, joka avoin vanhemmille ja muillekin, kertoo lajikarnevaalin rehtori Ringa Ropo Yliastujista. Karnevaalin järjestelyissä vastaa kolmiloikkaajien Yliastujat-yhdistys Lempäälän Kisan Yleisurheilun kanssa.
– Nuorten harjoittelua ovat vetämässä osaavat kouluttajat. Paikalla ovat myös SUL:n lajivastaavat Tuomas Sallinen, Jari Kataja ja Jouko Kilpi. Kouluttajien joukossa on 231 ylittäneen korkeushyppääjä Oskari Frösénin tapaisia kokeneita osaajia.
Perjantaina Hyppykarnevaaleilla on Ideapark-päivä.
– Meillä on Ideaparkissa karnevaalitapahtuma, jonne tulee myös hyppylajien kotimaisia kärkiurheilijoita. Tarjolla on muun muassa leikkimielinen kilpailu Ideaparkissa.
Painopiste Hyppykarnevaaleilla on harjoittelussa ja kilpailuissa, joita on tarjolla kaikenikäisille nuorille.
Seiväskarnevaalit, Somero
Someron seiväskarnevaaleilla kisaillaan ja harjoitellaan kovaa. Harjoitukset koostuvat pääsääntöisesti lajiharjoittelusta ja muusta oheistoiminnasta.
– Leirin ydin on lajiharjoittelu, joka alkaa alkuverryttelyllä ja seipään kanssa tehtävillä juoksukoordinaatioilla ja kuoppaan vienti -harjoitteilla. 5–6 hyppypaikkaa mahdollistavat erilaiset lajinomaiset harjoitteet seiväspaikalla ja pituushyppypaikalla ponnistusharjoitteet seipään kanssa. Leirin aikana tehdään myös kehonhallintaa permanto-, rekki -ja rengasharjoitteilla koulun liikuntasalissa, kertoo seiväskarnevaalien rehtori Mikko Latvala.
Seiväskisojen jälkeen on karnevaalirehtori teettänyt mielenkiintoisia testejä hyppääjillä. Erikoisimmista testeistä mainittakoon esimerkiksi lentävä 20 metrin juoksu seipään kanssa, hyppynaruhyppely eri tavoilla aikaa vasten ja kinkkahyppelyt kasvavilla väleillä.
– Seiväshyppääjän tulee olla nopea, taitava rytmillisesti, ja ponnistuskykyäkin olisi hyvä olla. Lisäksi kehonhallintaa, voimaa ja liikkuvuuttakin pitää hyppääjän varressa olla. Tämän takia monipuolinen testaaminen on tärkeää ja urheilijatkin ovat näistä pääsääntöisesti tykänneet, kertoo Latvala.
Tarjolla on myös valmentajakoulutusta, josta vastaa SUL:n lajivastaava Mikael Westö.
Kiekko, kuula ja ottelut karnevaalit, Lohja
Kuulan, kiekonheiton ja moniotteluiden lajikarnevaalit ovat Lohjalla Harjun urheilukeskuksessa.
– Meillä pääpaino on lajitekniikassa ja lajitaitojen opettelussa. Siinä on sitten sopivasti fyysistä puolta ja kilpailuja mukana, kertoo kiekon ja kuulan lajikarnevaalien rehtori Mika Lönnblad.
– Uutta meillä on se, että vanhempien ryhmä muuttuu koulutusryhmäksi, jolla on oma rehtori, Antti Suonpää. Tarkoituksena on, että lajikoulutusta on joka päivä, ja perjantai on erillinen tehokoulutuspäivä, johon voivat tulla kaikki vanhemmat ja valmentajat, Lönnblad sanoo.
Lönnbladin mukaan leirin tarjoama koulutus on niin sanotusti täyttä asiaa ja käytäntöä.
– Ei lähdetä teoriapohjaiseen koulutukseen, vaan tarjolla on käytännön harjoitusdemoja ja havainnointia, kun seurataan harjoituksia.
Lönnblad muistuttaa, että moniotteluleirin valmentajat ovat halutessaan tervetulleita kiekkoja kuulaleirin koulutuksia seuraamaan.
Kuula -ja kiekkoleirin kilpailut alkavat torstaina nuorten kisoissa. Pääkilpailut ovat lauantaina ja sunnuntaina on tarjolla vielä leirikilpailu.
Moniottelukarnevaali, Lohja
Moniottelijoiden leirillä teemana on Juha Heinäsen mukaan otteluharjoittelu ja lajipariharjoittelu, mikä tarkoittaa esimerkiksi pika-aidat-pituushyppy -yhdistelmän harjoittelua lajiparina.
– Lisäksi tehdään yhteistyötä kuulan ja kiekonheiton lajikarnevaalin kanssa ja pidetään yhteiset illanvietot, Heinänen kertoo.
Kilpailuja on tarjolla 9–22-vuotiaille, joilla on torstaina miniottelut. Aikuisille sen sijaan ei tällä kertaa ole kilpailua johtuen kauden muusta kilpailukalenterista.
– Leirillä on myös valmentajakoulutus, johon valmentajien ohella on tervetulleita ottelijoiden vanhemmat, Heinänen kertoo.
Moukarikarnevaalit, Kaustinen
Kaustisen moukarikarnevaaleilla on torstaina nuorten leirikisa, lauantaina aikuisten pääkilpailu ja B-kilpailu sunnuntaina.
Karnevaalin rehtorina toimivan Kalle Lehmusvuoren mukaan kilpailujen ohella on tarjolla runsaasti harjoituksia, lajitietoa sekä vanhemmille oma koulu aiempaan tapaan. Perjantaina nostetaan yhteishenkeä illanvietolla.
– Voisi todeta, että vahvasti niin sanottu lajipää edellä mennään, Lehmusvuori viittaa harjoitteluun ja tieto-taidon jakamiseen.
– Viime vuosien tapaan leirillä on mukana myös aikuisten maajoukkueurheilijoita muutenkin kuin kilpailemassa.
Keihäskarnevaalit, Pihtipudas
Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla edetään tutulla kaavalla: torstaina ohjelmassa ovat nuorten ja paraheittäjien kilpailut ja sunnuntaina miesten ja naisten A -ja B-kilpailut. Urheilijoiden vanhemmille on leirillä oma ryhmä ja tarjolla koulutusta.
– Torstaina, kun 9–15-vuotiailla on kilpailut heti aamulla, illan ohjelmassa on kiertotreenit omissa ikäryhmissään, kertoo keihäskarnevaalien valmennuskoordinaattori Olavi Parjanen.
Perjantaina aamupäivällä harjoitellaan, ja iltapäivällä on tarjolla heittotoimintarastit, joissa heitetään muun muassa frisbeetä, on tutkaan heittoa ja kaikenlaista muuta. Illalla on disko.
Lauantaina nuorilla on leirikisat, ja päivällä voi seurata leikkimielistä kilpailua, jossa kohtaavat Pihtiputaan kunnan, lentopalloseura Plokin ja lajikarnevaalileirin kouluttajien joukkueet.
Jutun pääkuva: Juha Janhonen/Keihäskarnevaalit.
Yleisurheilun lajikarnevaalit pidetään kaikkien lajien osalta 29.6. – 2.7.2023.
Karnevaalin otsikkoa klikkaamalla pääset paikallisjärjestäjien sivuille
Pika- ja aitajuoksut, Jämsänkoski,
- Markku Suomalainen, p. + 358 40 506 6921, toimisto@aitakarnevaalit.net
- pikajuoksujen rehtori: Anne Suoranta anne.suoranta@hifkfriidrott.fi , 040 13999 60
- aitajuoksujen rehtori: Jussi Ihamäki jussi.ihamaki@gmail.com , 040 960 1988
Kestävyysjuoksu ja kilpakävely, Jämsä
- Jukka Hyppölä, p. +358 50 388 0809, karnevaalit.kaipolanvire@gmail.com, www.kaipolanvire.fi
- kestävyysjuoksun rehtori Mikko Kuivinen, p. +358 50 306 7213, kuivinen.mikko(at)netikka.fi
- kilpakävelyn rehtori Jarkko Kinnunen, p. +358 50 352 8466, jarkko.j.kinnunen@gmail.com
Lempäälän hyppykarnevaalit, Lempäälä
- Timo Reunanen, p. 0444 166 535, timo.reunanen@lekiyu.net
- rehtori Reima Venhe, p. +358 50 523 9504, reima.venhe@gmail.com
- Tommi Virkki, tommi.virkki@smail.fi , 0405949380
- rehtori Mikko Latvala, p. +358 44 561 4783, mikko.latvala@gmail.com
http://www.someronseivaskarnevaalit.net/
Kiekko, kuula ja ottelut, Lohja
- Juha Heinänen, p. +358 44 999 7072 , valmennus@luusport.fi, Lohjan karnevaalit
- rehtori: Mika Lönnblad, p. +358 44 5855274, mika.lonnblad@gmail.com
- Kimmo Kinnunen, p. +358 50 598 8992, kinnunenkimmo68@gmail.com, keihaskarnevaalit@gmail.com, www.keihaskarnevaalit.com
- rehtori Ilpo Hanhisalo, p. +358 400 512 007, ilpo.hanhisalo@elisanet.fi
- Tanja Kaustinen, p. +358 40 522 8977 , veikot@kp-v.fi ,
- rehtori Kalle Lehmusvuori, p. +358 44 555 0146, kalle.lehmusvuori@sul.fi
Tiedustelut kaikista karnevaaleista
Aapo Räntilä, 045 634 1090, aapo.rantila@sul.fi
Tapio Rajamäki, p. +358 40 740 8300, tapio.rajamaki@sul.fi