NAISET:
400 m:n aj, välierät
Aitajuoksija Eveliina Määttänen lunasti paikan Tallinnan kisoihin viimeisellä mahdollisella hetkellä. Kisoista hän otti kaiken irti.
Alkuerissä Määttänen haki välieräpaikan kauden parhaallaan 59,29. Välierissä rohkea juoksu tuotti ajan 59,37, kun pieni riskinotto askelrytmityksessä ei tuottanut toivottua tulosta.
– Yritin mennä kuudennelle aidalla vähemmillä askelilla, mutta jouduin sipsuttamaan. Siihen se meni, Määttänen kertaili, miksi sulavasti alkanut juoksu ei tuottanut ihan toivuttua aikaa.
Määttänen oli välierien 14:nneksi nopein. Finaalipaikkaan hänellä ei ollut mahdollisuuksia, sillä sinne vaadittiin 56,99.
– Ennätystä pitäisi pystyä parantamaan. Haluaisin juostaan 58 sekunnin pintaan, Määttänen linjasi tavoitteitaan.
Parasta vauhtia välierissä pitivät tanskalainen Stina Troest ajalla 55,91 ja Norjan nuorten ennätyksen 56,60 pinkonut Amalie Hammild Iuel.
3000 m:n ej: Richardsson loistoajalla neljäs
Camilla Richardssonin suunnitelma toteutui likipitäen täydellisesti naisten 3000 metrin esteiden finaalissa. Taktisesti loistelias juoksu toi neljännen sijan omalla ennätyksellä 9.46,34, joka on Suomen kaikkien aikojen neljänneksi nopein aika. Ennätys koheni huimasti, sillä edellinen oli viime vuonna juostu 9.56,44.
Richardsson juoksi maltilla ensimmäisen kilometrin, jonka kilpailun kärki meni kovaa (3.09). Toinen kilometri oli hitaampi ja Richardsson pysyi hyökkäysetäisyydellä mitalisijoista.
Viimeisellä kierroksella vaasalainen insinööriopiskelija kiri vesiesteeseen mennessä kolmantena olleen ranskalaisen Emma Oudioun kiinni, mutta ei kyennyt vastamaan, kun tämä kiristi vauhti.
– Viimeisen vesiesteen jälkeen olin jo niin loppu, että en pystynyt vastamaan kun hän kiristi vauhtia. Mutta olen tosi tyytyväinen neljänteen sijaan, Richardsson totesi.
– Tavoitteena oli mitali. Ihan siihen päässyt, mutta olin kuitenkin mukana taistelemassa siitä.
Tyytyväinen oli myös kisan radan reunalta seurannut kestävyysjuoksujen lajivalmentaja Tom Andtbacka.
– Camilla seurasi etukäteen laadittua taktiikka täysin. Todettiin, että ensimmäinen kilometrin ei saa olla liian luja, ja hänen täytyy pitää vauhti toisella kilometrillä jotta hän pystyy hyökkäämään viimeisellä kilometrillä, Andtbacka totesi.
Juuri näin Richardsson teki, vaikka se kysyikin kärsivällisyyttä, kun ero kärkeen venähti pitkäksi.
– Tiesin, että he eivät jaksa loppuun asti noin lujaa, kun he lähtivät niin kovaa ensimmäisen kilometrin.
Ennätysajallaan Richardsson jäi reilut kaksi sekuntia Pekingin MM-kisojen tulosrajasta 9.44,00. Sen kimppuun hän käynee jo Lapinlahden Eliittikisoissa 19. kuluvaa kautta.
– Nyt tiedän, että se on täysin mahdollista, juoksija totesi.
Kilpailun voitti Turkin Tugba Güvenc kisaennätyksellä 9.36,14.
MIEHET:
200 m, välierät: Samuelsson finaaliin
Samuli Samuelsson lähti rennolla mielellä valmistautumaan miesten 200 metrin finaaliin, joka juostaan vielä tänään. Ikaalisten Urheilijoiden sprintteri oli välierässä kolmanneksi nopein ajalla 20,96, joka syntyi täysin tyvenessä.
– Paljon parempi oli juosta kaarre, kun oli seiskarata, Samuelsson vertasi juoksua alkuerään.
Juoksijan mukaan välierä oli teknisesti parempi kuib alkuerä, jossa hän juoksi ennätyksensä 20,89.
Finaalia hän ei isommin miettinyt, mutta totesi, että välierien perusteella finaalissa voi olla mahdollisuuksia hyvillekin sijoille. Välierissä Samuelsson oli neljänneksi nopein.
Roope Saarinen oli toisessa välierässä seitsemäs ajalla 21,47.
– Vähän oli jalat väsyneet, ei ollut kroppa ehkä palautunut eilisestä. Mutta tulin näihin kisoihin juoksemaan ennätystä ja se tuli. Saarinen viittasi alkuerissä juoksemaansa aikaan 21,19.
110 m:n aj: Lakka kuudes
Elmo Lakan raju yritys ei tuonut juoksijan toivomaa tulosta 110 metrin autojen finaalissa. Aitoja matkalla kolistellut juoksija oli kuudes ajalla 14,03. Mestaruuden voitti britti David Omoregie ajalla 13,63.
– Ei ollut puhdas juoksu tuollaiseen paikkaan, Lakka harmitteli.
Kisan lähtöä häiritsi naisten keihäänheittoa seuranneen yleisön kannustus, kun Saksan Christin Hussong paiskasi yli 65 metrin. Lähettäjä laukaisi juoksijat matkaan metakasta huolimatta.
– Ajattelin, että meidät otettaisiin ylös, Lakka totesi.
Pika-aidat tällä kaudella 13,81 juosseen Lakan mukaan alkuerä- ja finaali EM-kisoissa olivat hänelle kaksi kovaa juoksua lisää kesän kokemuspaikkaan. Lakan tavoite on kesän kuluessa juosta 13,6-alkuinen tulos.
– Nyt pidän parin viikon harjoitusjakson ja sitten Kalevan kisoissa katsotaan miten kulkee.
Hopea- ja pronssimitalit Tallinnassa juoksivat Espanjan Javier Colomo ja Italian Lorenzo Perini ajoi 13,73 ja 13,86. Kisa juostiin puolitoista metriä sekunnissa hönkineeseen vastatuuleen.
– Ei ollut kovin kova taso, Lakka arvioi.
Kolmiloikka, karsinta: Lipsanen, Pulli ja Kaukolahti finaaliin
Simo Lipsanen, Kristian Pulli ja Tuomas Kaukolahti eivät kavahtaneet kolmiloikkakarsinnan kesken tullutta sadetta. Koko kolmikko kimmahteli finaaliin.
Lipsanen loikki sadekuuron keskellä toisellaan 16,10 ja lopetti kilpailun siihen. Se toi karsinnassa kuudennen sijan.
– Ensimmäisen hypyn jouduin ottamaan varman päälle ja hieman himmaamaan vauhtia lankulle. Toinenkaan ei ollut teknisesti hyvä, sellainen perushyppy. Vähän kontaktit pettivät, Lipsanen kertaili.
Juhannuksen maajoukkueiden EM-kilpailussa myötätuulessa 16,62 loikkinut Lipsanen ponkaisi Tallinassa ensin 15,97 ja sitten 16,10. Hän kiitteli EM-kisojen hyppypaikkaa nopeaksi.
– Siinä on mahdollisuudet hypätä pitkälle, Lipsanen totesi.
Pulli rykäisi sadesäässä toisella 16,01. Se riitti karsinnassa kahdeksannen sijaan.
– Hypyn pituus ei ollut vielä kummoinen, mutta se tuli helpontuntuisesti, Pulli totesi.
Pullin mukaan karsiutuminen pituushypyn finaalista kaiveli kymmenen minuuttia. Sen jälkeen alkoi keskittyminen kolmiloikkaan. Vaikka karsinnassa hyppy kulki hyvin, siihen jäi vielä hiomista.
– Olisi siinä vielä pientä nokitusta. Tuo (radan) nopeus tekee sen, mutta finaaliin me lähdetään kaikki hyvistä haastajan asemista, ja se on tosi hyvä, Pulli tuumi.
Tuomas Kaukolahti loikki karsinnassa ennätyksensä 15,97 ja oli kymmenes.
– Ensimmäisessä hypyssä petti kontaktit, mutta toisella kierroksella sain hypyn jatkumaan kunnolla ensi kertaa tällä kaudella.
10-ottelu, 100 m: Savola neljäntenä, Hassi viides
Elmo Savola avasi kymmenottelun Tallinnassa 22-vuotiaiden EM-kisoissa omalla ennätyksellään 100 metrillä. Savola porhalsi erävoittoon ajalla 10,96.
Tulos syntyi käytännössä tuulettomassa säässä (+0,3 m/s). Savolan, 20, edellinen ennätys oli 11,03.
Kauden parhaalla ajalla lähti liikkeelle myös Juuso Hassin ottelu. Hän oli omassa erässään kolmas ajalla 10,97.
Nopein kymmenottelun 100 metrillä oli ranskalainen Ruben Gado. Hän oli Hassin erän ykkönen ennätyksellään 10,83 (+0,7 m/s).
Ottelun avauslajin jälkeen Gado johtaa kilpailua 899 pisteellä, Espanjan Jorge Urena on toinen (874). Savola on neljäntenä (870) ja Hassi viides (867).
10-ottelu, pituus: Savola ennätysvedossa
Elmo Savola oli huikeassa vedossa pituushypyssä. Hänen ennätyksensä ennen kilpailua oli viime vuonna tehty 704.
Tallinnassa ensimmäinen hyppy kantoi 716 (+1,5 m/s). Toisella hän ponnisti 727 (+1,6). Se on miehen uran pisin hyppy. Viime kesänä hän ponnisti ennätyskelvottomassa myötätuulessa 723. Savolan kolmas ponkaisu lähti kaukaa lankun takaa.
Juuso Hassi täräytti 708 (+0,7) ensimmäisellä ja kolmannellaan (+0,9). Toinen hyppy kantoi 689 (+1,9 m/s). Huipputuulissa hypätyn pituuskisan voitti Ruotsin Fredrik Samuelsson hulppealla ennätyksellään 781 (+0,8). Tulos nosti ruotsalaisen kilpailun johtoon pistein 1877.
Savola on kokonaiskilpailussa seitsemäntenä (1748) ja Hassi yhdeksäntenä (1700)
10-ottelu, kuula: Savola yhä ennätysvedossa
Elmo Savolan ennätysten sarja jatkui kuulantyönnössä. Hän työnsi 13,45, kun entinen ennätys oli 12,50.
Juuso Hassin paras kuulakaari kantoi 13,45. Oma ennätys on 13,93. Lajin voitti virolainen Janek Öiglane, joka työnsi 14,88.
Ruotsin Fredrik Samuelsson jatkaa kilpailun johdossa 2574 pisteellä. Hän työnsi kuulaa 13,48.
Savola on kilpailussa seitsemäntenä 2443 pisteellä ja Hassi kymmenes 2400 pisteellä.
10-ottelu, korkeus: Savolalle taas ennätys
Elmo Savola ylitti ennätyksensä myös korkeushypyssä ylitettyään 198. Ennätys koheni sentillä. Juuso Hassi puolestaan ylitti 189, joka on hänen kauden parhaansa. Korkeuskilpailun ykkönen oli Jevgeni Lihanov, joka ylitti 207.
Savola on neljän lajin jälkeen kahdeksas 3228 pisteellä. Hassi oli kymmenes 3105. Kisan johtoon nousi Venäjän Aleksei Kravtsov 3374 pisteellä
10-ottelu, 400m: Savolalle viides ennätys
Elmo Savola ei tehnyt poikkeusta päivän tuloslinjaansa avauspäivän päättäneellä 400 metrillä. Hän pinkoi ennätyksensä myös päivän viidennessä lajissa ajalla 49,84. Se oli hänelle ensimmäinen 50 sekunnin alitus.
Juuso Hassi oli hänkin tyytyväinen aikaansa 49,27, joka oli uran paras kymmenottelussa juostuna.
Kilpailun avauspäivän jälkeen Savola on kilpailussa seitsemäs pistein 4050 ja Hassi yhdestoista 3954 pisteellä.
Venäjän Aleksei Kravtsov johtaa 4269 pisteellä.