Urheiluvarustejätti Nike haluaa tutkia joko maratonilla olisi mahdollista rikkoa kahden tunnin haamuraja. Yhtiö pisti pystyyn Breaking2-projektin, johon se palkkasi kolme huippujuoksijaa ja ison joukon eri alojen asiantuntijoita.
Kaksi tuntia maratonilla on haamuraja, jonka alituksesta on spekuloitu ja tehty ennusteita taajaan. Nykyinen maailmanennätys on kenialaisen Dennis Kimetton vuonna 2014 Berliinissä juoksema 2.02.57.
Breaking2-projektin mahdollisuuksia epäilevät kysyvätkin, että voisiko joku lajin huippunimistä todellakin juosta matkan kolmisen minuuttia ME:tä vauhdikkaammin?
Amerikkalaisyhtiö aikoo selvittää asian. Se on värvännyt markkinointi- ja tutkimushankkeeseensa 20 henkilön taustatiimin ja kolme huippujuoksijaa. Mukana ovat kenialainen Eliud Kipchoge, 32, etiopialainen Lelisa Desisa, 26, ja eritrealainen Zersenay Tadese, 34.
Juoksijatriolla on apunaan huippuasiantuntijoita: valmentajia, urheilupsykologeja, insinöörejä, ravintoasiantuntijoita ja lääkäreitä.
– Tiimi tutkii jokaisen yksityiskohdan sääoloista juoksuasuihin mahdollistaakseen Kipchogelle, Desisalle ja Tadeselle tilaisuuden saada itsestään kaikki irti, yhtiö sanoo nettisivuillaan.
Ekblom: Ehkä 25 vuoden kuluttua
Missä kahden tunnin rajan kimppuun käydään, julkistetaan ensi vuonna. Juoksulle ei tiettävästi edes haeta virallista, ME-kelpoista reittiä. Nikeltä todettiin Wall Street Journalille, että tavoitteena on vain osoittaa, että raja on mahdollista rikkoa.
Jos kahden tunnin raja rikottaisiin, se tarkoittaisi tasaisella vauhdilla 2.51 minuutin vauhtia per kilometri ja luonnollisesti puolimatka ohitettaisiin tunnissa.
– Tiedän, että joku päivä se kaksi tuntia rikotaan. Haluan olla siinä mukana, Tadese tuumi Runner’s Worldille.
Myös kokenut kestävyysjuoksuvalmentaja ja ex-juoksija Tommy Ekblom uskoo, että kahden tunnin raja voidaan joskus rikkoa, ei kuitenkaan vielä ensi vuonna.
– Pari-kolmekymmentä vuotta sitten kahden tunnin ja 10 minuutin alitus oli maratonilla kova juttu. Nyt tuollaiset 2.05-alkuiset ajat noteerataan koviksi. Jos tuossa ajassa on menty eteenpäin viisi minuuttia, miksei kahden tunnin alitus voisi olla mahdollinen 25 vuoden päästä, Ekblom sanoo.
Ekblom ei näe, että valmennuksesta, olosuhteista tai muualta löytyisi niin paljon uutta tietoa ja apua, että kolmen minuutin parannus ME-vauhtiin onnistuisi jo ensi vuonna.
– Esimerkiksi Berliinin maratonilla, jossa on juostu paljon ennätyksiä, on tosi tasainen reitti ja 5-6 vauhdittajaa, jotka rakentavat kärkijuoksijoille imun. Nykyiset ennätykset on tehty aika optimioloissa. Sitä ei voi sanoa, että valmennuksessa olisi jo löydetty se viimeinen sana, mutta ei sieltäkään näin lyhyessä ajassa tuollaista parannusta voi odottaa.
Kipchoge menestynein
Projektin juoksijakolmikosta Kipchoge voitti viime kesänä Rion olympiamaratonin. Urallaan hän on voittanut myös 5000 metriltä MM-kultaa sekä tukun muita arvokisamitaleita. Hänen ennätyksensä maratonilla on 2.03.05.
Desisa on kokenut maantiejuoksija, jolla on maratonilta MM-hopea. Hänen ennätyksensä on 2.04.45. Tadese on puolimaratonin ME-mies, jolla on tukku MM-titteleitä puolimaratonilta ja maastojuoksusta. Hänen maratonennätyksensä on 2.10.41.