Silja Kosonen oli vuorenvarma Rooman EM-kilpailujen naisten moukarinheiton karsinnassa. Hänen kaikki kolme heittoaan olisivat oikeuttaneet finaaliin. Ensimmäinen kantoi 69,99, toinen 69,96 ja kolmas 70,94. Kosonen oli karsinnan kuudenneksi paras.
– Ei mikään helpoin kisa. Oli aika kuuma ja ehkä hitaampi rinki, mitä isoissa kisoissa on ollut, vähän karheemman puoleinen. Oma tekeminenkin oli vähän repimistä, Kosonen sanoi.
– Aika pitkälle lensi aika huonoillakin heitoilla. Odotan innolla finaalia. Mä tykkään iltakisoista.
– Tiedän, että olen varmassa kunnossa. Tekee vaan oman perustekemisensä, kiteytti Kosonen ajatuksensa EM-finaalin alla.
Karsintarajan 71,50 ylitti kolme kilpailijaa. Tanskan Katrine Koch Jacobsen heitti 72,88, Italian Sara Fantini 72,28 ja Ranskan Rose Loga 71,70. Finaaliin päästiin tuloksella 68,66.
Tervo: ”Olen pettynyt. Pitää vähän tutkiskella tätä asiaa.”
Krista Tervo ei onnistunut karsinnassa, mutta huonosti kävi monelle muullekin ennakkosuosikille, sillä finaalista karsiutui myös puolustava mestari, Romanian Bianca Ghelber. Tervo oli karsinnan 23:s.
– Olen pettynyt. Heitot tuntuivat teknisesti ihan hyviltä, mutta ei vaan lentänyt mihinkään. Virettä ei nyt vaan ollut, Tervo sanoi.
Tervon paras tulos 66,16 syntyi varman päälle suoritetulla avausheitolla. Toinen heitto oli mitätön. Kolmannella yrityksellään hän horjahti loppuvedossa ja moukari putosi 65,36:een.
– Pitää vähän tutkiskella tätä asiaa. Mutta uskon edelleen mun unelmiini, Tervo kertoi myöhemmin Yleisradion haastattelussa.
Suvi Koskisen heitot kaartoivat liikaa ringin keskustasta ja hipaisivat suojaverkkoa. Tulokseksi jäi vaatimaton 62,72, millä hän sijoittui 28:nneksi.
– Se oli ihan täydellinen paskamyrsky. Pyörähdykset jäi vajaiksi. Viimeiseen yritykseen vaihdoin lähtöasemaa, mutta se meni sitten toiselta puolelta ohitse, Koskinen sanoi.
– Kilpailen seuraavaksi Madridissa. Ja olympiakisoissa toivottavasti on uusi mahdollisuus.
Suomen kolmiloikkaajat karsiutuivat – Lipsasen reisivamma uusiutui
Yksikään Suomen kuudesta kolmiloikkaajasta ei Rooman EM-kilpailuissa selviytynyt finaallin. Miesten edustuskolmikosta Simo Lipsanen oli karsinnan 20:s tuloksella 16,12, Aaro Davidila 23:s tuloksella 15,85 ja Tuomas Kaukolahti 25:s tuloksella 15,79.
Simo Lipsanen hyppäsi karsinnassa vain kerran, koska kuukausi sitten ilmennyt reiden takaosan vamma uusiutui hänen ensimmäisessä yrityksessään. Hyppy kantoi 16,12. Muut yrityksensä hän jätti käyttämättä.
– Verryttely meni hyvin. Reisi on viime ajat ollut kunnossa ja oli luottavainen fiilis. Siinä oli kisahurmos ja adrenaliinia veressä, mutta muutama askel ennen lankkua tuli tuntemus vauhtijuoksussa, Lipsanen kertoi.
– Semmoinen tunne, mikä ei sinne kuulu, oli pakko lopettaa. Nyt on saatava kroppa kuntoon.
Aaro Davidila ponnisti avauskierroksella erittäin korkean avausloikan, mutta hyppy ei jatkunut, vaan päätyi alle 16 metriin. Hänen kaksi muuta yritystään olivat voimakastahtoisia, mutta epäonnistuivat teknisesti.
– Tosi pettynyt olen kauden pääkisaan. Nyt on tehtävä hommia, Davidila totesi.
– Kolmiloikka on sellainen laji, jossa yhdeksän hommaa toimii, mutta kymmenes ei, niin tulosta ei tule. Kunto on tosi hyvä, mutta tekniikka ei pelaa. Katsotaan seuraavaksi Kuortaneella ja Kalevan kisoissa.
Tuomas Kaukolahti ei näyttänyt saavan oikein tuntumaa juoksualustaan. Hänen hyppynsä kantoivat 15,32, 15,64 ja 15,79. Finaaliin edellytettiin tulos 16,44.
Kuubasta Espanjaan muuttanut superlahjakkuus Jordan Díaz hyppäsi karsinnan pisimmän hypyn 17,57. Kuubasta Portugaliin muuttanut hallitseva olympiamestari ja hallitseva Euroopan mestari Pedro Pablo Pichardo loikki toiseksi pisimmälle 17,48.
Purola karsiutui 200 metrin alkuerissä: ”Kaarrejuoksu ei toiminut”
Samuel Purola juoksi miesten 200 metrillä oman alkueränsä kuudenneksi ja aikavertailun 17:nneksi ajalla 21,04. Juoksussa mitattiin vastatuulta 0,5 metriä sekunnissa. Välieriin päästiin ajalla 20,95.
– Kaarre ei mennyt oikein yhtään mihinkään. Loppu tuli vähän paremmin, mutta 100 metrin jälkeen on vaikea kiihdyttää, Purola sanoi.
Sairastelu ja pääsykokeet keväällä aiheuttivat, että Purola on joutunut muokkaamaan harjoitteluaan.
– Harjoitteita on jäänyt välistä ja se näkyi kaarteessa. Vire oli ihan hyvä ja se olisi minun mielestäni riittänyt parempaan. Veikkaan, että satanen olisi kulkenut suhteessa paremmin.
– Sen verran itseluottamusta on, että kunto ei ole kaukana, Purola sanoi.
Viljami Kaasalainen ei osallistunut alkueriin reisivamman vuoksi.
– Viljamilla on ollut lähentäjävaivaa ja sitä kiristeli sen verran, ettei olisi ollut viisasta nyt juosta, sanoi pikajuoksuvalmentaja Petteri Jouste.
Arttu Mattila ylitti kauden kotimaisen kärkituloksen: ”Tämä toi myös uskoa”
Miesten korkeushypyn karsinnassa Arttu Mattila ylitti ensimmäisellä yrityksellään korkeuden 207 ja sen jälkeen kauden kotimaisen kärkituloksen 212. Mattilan sijoitus oli karsinnan 22:s. Yritykset 217:stä olivat nekin kohtalaisen hyviä.
– Kaksi ensimmäistä korkeutta suunnitelmien mukaan. 217:stä kaksi ekaa tippui vähän alas, kolmas oli paras, Mattila tiivisti.
– Vain kuukausi on ollut normi treenaamista, keväällä oli sairastelua ja kaikenlaista. Mutta joskus se aikuisten arvokilpailujen debyytti on tehtävä. Tämä toi myös uskoa.
Finaaliin pääsivät kaikki 13 kilpailijaa, jotka ylittivät korkeuden 221. Hallitseva Euroopan mestari, maailmanmestari ja olympiamestari Gianmarco Tamberi hyppäsi kotiyleisönsä edessä vain yhden karsintahypyn ja jatkaa ennakkosuosikkina finaaliin.
Halonen aitoi ennätyksellään välieriin – Uusimäki ensimmäinen karsiutuja
Naisten 400 metrin aitajuoksun välierissä kilpailee kaksi suomalaista, kun sunnuntain alkueristä sinne raivasi tiensä myös Kristiina Halonen rankingin perusteella suoraan välieriin päässeen Viivi Lehikoisen seuraksi.
Halonen avasi voimaa uhkuen ja johti omaa alkueräänsä vielä yhdeksännellä aidalla. Lopussa uhkarohkea alkuvauhti alkoi painaa, mutta hän oli eränsä kolmas uudella ennätyksellään 55,62. Entinen ennätys parani roimasti 0,37 sekuntia.
– Oli se ehjä juoksu tähän kauteen, eikä ollut sellasta ihme sekoilua. Minullahan se loppu ei tällä hetkellä vielä tule, niin pitää se 300 metriä juosta kovaa ja loppu on vaan sellaista hoosiannaa ja ristinmerkkejä, Halonen kertoi taktiikastaan.
– Siinä sai täysiä juosta, ei siinä yhtään himmailla. Loppusuora on vielä pirun hidas, mutta joku päivä kun se loppukin tulee, niin se aikakin on kova.
Halosen aika oli alkuerien neljänneksi nopein. Parhaan ajan 54,88 juoksi Tshekin Nikoleta Jichová, joka ohitti Halosen vasta viimeisellä aitavälillä.
Halosen aika on kauden kotimainen kärkitulos ja Suomen kaikkien aikojen tilastossakin Halonen uudella ennätyksellään nousee jo neljännelle tilalle.
Uusimäki: ”Rytminvaihdokset eivät onnistuneet”
Hilla Uusimäki avasi Halosen tavoin erittäin rohkeasti. Hän veti seitsemän ensimmäistä aitaväliä kärjessä ja oli vielä yhdeksännellä aidalla oman eränsä toisena, mutta väsyi lopussa kolmanneksi. Uusimäen aika 56,40 on hänen uransa neljänneksi paras.
Aikavertailussa Uusimäki oli 14:s häviten viimeisen välieräpaikan niukasti 0,16 sekunnin erolla.
– Eka 200 metriä oli ihan hyvä. Takakaarteessa jotenkin ei ollut tarpeeksi fokusoitunut. Rytminvaihdokset eivät onnistuneet ja tuntuu siltä, että viimeiset aidat olisivat menneet päälle, Uusimäki analysoi juoksuaan.
– Tosi paljon harmittaa. Vähän uupui lopussa, ehkä lämpökin vaikuttaa.
Lehtonen aitoi kauden kotimaisen kärkiajan
Miesten 400 metrin aitajuoksun alkueristä välieriin päästiin ajalla 49,98, mihin Suomen edustajat eivät kyenneet. Tuomas Lehtonen oli eränsä viides ajalla 50,51 ja Jere Haapalainen kahdeksas ajalla 52,18.
Lehtosen aika on kauden kotimainen kärkiaika. Yhteistuloksissa Lehtonen oli 17:s ja Haapalainen 23:s.
Lehtonen avasi varsin varovasti ja takeltelikin hieman jo toisella aidalla, mutta suorastaan lensi loppusuoralla muiden takaa. Takakaarteen seitsemänneltä aidalta maaliin Lehtonen oli koko erän nopein käytettyään tähän osuuteen aikaa vain 19,33 sekuntia.
– Oli ainakin kivaa. Loppu tuli hyvin, mutta se ei riitä, kun pärjää lopussa vaan. Vire oli hyvä, mutta vähän pehmeä oli lähtö, Lehtonen sanoi.
Haapalainen lähti räväkästi 14 askelen rytmillä, mutta takasuoralla alkoi jo syntyä eroa kärkeen. Loppumatkasta kahdeksas ja yhdeksäs aidanylitys epäonnistuivat ja Haapalainen putosi viimeiseksi.