SUL:n Yleisurheilun Suunta 2030 -strategia: Parempaa huippu-urheilumenestystä ja lisää yleisurheilijoita  

SUL:n Yleisurheilun Suunta 2030 -strategia: Parempaa huippu-urheilumenestystä ja lisää yleisurheilijoita

Suomen Urheiluliiton (SUL) tavoite vuodenvaihteessa alkavalla strategiakaudella on kasvattaa huippu-urheilumenestystä ja yleisurheilijoiden määrää. Lue koko strategia täältä.

– SUL:n työtä ohjaa jatkossa Yleisurheilun Suunta 2030 -strategia. Sen tukipilarit ovat urheilu ja liikunta, SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto totesi strategian yhteenvedossaan SUL:n liittovaltuustolle. l

SUL:n syysliittovaltuusto hyväksyi Yleisurheilun Suunta 2030 -strategian kokouksessaan Helsingissä.

SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto esitteli liiton Yleisurheilun Suunta 2030 -strategian liittovaltuustolle.

Liikunta, eli ennen muuta SUL:n ja jäsenseurojen juoksutapahtumat, luovat hyvinvointia ja samalla resursseja, joilla tavoitellaan nykyistä parempaa huippu-urheilumenestystä.

– Kun valintana ovat urheilu ja liikunta, rakennamme urheilun puitteissa lapsille polkua arvokilpailumitalien tavoitteluun asti. Liikunnan saralla tarjoamme meille kaikille tien liikunnan maailmaan, ja tapahtumien kautta tuemme urheilutoimintaa, Aalto sanoo.

– Strategian missiossa todetaan kattavasti, että luomme liikettä, hyvinvointia, elämyksiä ja tasa-arvoa sekä nostamme urheilijamme lajin korkeimmalle korokkeelle. Strategiakauden visiona meillä on tehdä yleisurheilusta vetovoimaisin ja kansainvälisesti menestyvin laji Suomessa.

Yhdenvertaisuus, pysäyttämättömyys ja yhteenkuuluvuus

Yleisurheilun strategian uudistaminen alkoi kesällä 2023 liiton puheenjohtaja Riikka Pakarisen johdolla aluekierroksilla. Niiden aikana käytiin vuoropuhelua eri yleisurheilun toimijoiden ja sidosryhmien välillä. Myös SUL:n henkilöstö, liittovaltuusto, hallitus ja eri sidosryhmät ovat olleet linjaamassa, ideoimassa ja tukemassa strategian rakentamista.

– SUL:n toimintaa ohjaavat arvot ovat yhdenvertaisuus, pysäyttämättömyys ja yhteenkuuluvuus. Yleisurheilun parissa jokainen on samanarvoinen. Pysäyttämättömyyttä voisi kuvata periksiantamattomuudeksi, ja yhteenkuuluvuus on toisten tukemista ja sitä, että rakennamme yhteistyötä tuomalla seurat harrastajat, kilpaurheilijat ja valmentajat yhteen.

2020-luvusta 2000-luvun menestyksekkäin vuosikymmen

Urheilutoiminnan kaksi tärkeintä prioriteettia ovat huippu-urheilumenestys ja harrastajamäärä.

– Tavoitteissa on huomioituna koko yleisurheilijan urapolku. Pääkeinoiksi on valikoitunut kaksi ohjelmaa: Tulevat Tähdet -kehitysohjelma ja Team Finland -ohjelma. Ohjelmien toteutumista edesautetaan myös seuratoiminnan, valmennusosaamisen ja kilpailutoiminnan kehittämistoimien avulla, kommentoi urheilun strategiavalmistelun työryhmän puheenjohtajana toiminut SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.

Urheilutoiminnassa huippu-urheilumenestystä tavoitellaan Team Finland -huippu-urheiluohjelmalla.

– Tavoitteena on, että Suomi menestyy kaikissa seurannan kohteena olevissa arvokilpailuissa paremmin kuin edellisellä strategiakaudella ja 2020-luku on kokonaisuutena suomalaisen yleisurheilun 2000-luvun menestyksekkäin vuosikymmen, sanoo SUL:n General Manager Jani Tanskanen.

Ohjelma on suunnattu huipulle tähtääville yläkoululaisille, nuorille, potentiaalisille huippu-urheilijoille sekä yleisen sarjan huippu-urheilijoille.

– Ohjelmassa on määritelty valmennukselliset päälinjaukset urapolun nuoruus- ja huippuvaiheessa, ja niitä hyödynnetään valmennus-, kilpailu- ja koulutustoiminnassa sekä niiden kehittämisessä, Tanskanen sanoo.

– Laadukas kokonaisvaltainen valmennusprosessi, huippu-urheilun urheilija-ammattilaisuus, kaksoisura, valmentajaosaaminen ja valmentajien työskentelyedellytykset sekä nousujohteinen ja kehittävä kilpailutoiminta ovat myös keskeisessä roolissa Team Finland -ohjelmassa.

Tulevat Tähdet -kehitysohjelmalla lasten yleisurheiluun veto- ja pitovoimaa

Urheilussa vuoden 2025 painopisteenä on lasten urheilu, jossa perustana on Hätäilemättä huipulle -valmennuksellinen urapolku. Alle 13-vuotiaiden yleisurheilun veto- ja pitovoiman parantamiseen tähdätään Tulevat Tähdet -kehitysohjelmalla lasten urheilutoiminnan valmennuksellista ja kilpailullista laatua kehittämällä.

– Tavoitteena meillä on erityisesti 9–13-vuotiaiden yleisurheilijoiden määrän kasvattaminen ja heidän urheilullisten valmiuksien kehittyminen vuosittain, Tulevat Tähdet -kehitysohjelmasta vastuun ottava SUL:n seurapalvelujohtaja Tapio Rajamäki sanoo.

Juoksutapahtumilla- ja palveluilla lisää ihmisten toimintakykyä ja varainhankintaa

 Liikunnassa strategian visiona on, että yleisurheilu on juoksun johtava toimija.

– Missiona meillä on, että yleisurheilu on vaikuttava kansan liikuttaja, eli tavoitteena on vahvistaa yleisurheilun kansanliikkeen asemaa yhteiskunnassa ja edistää suomalaisten hyvinvointia konkreettisten toimintojen kautta kansalaisten liikuttajana, SUL:n juoksutapahtumajohtaja Harri Hänninen kiteyttää.

Samalla liikunnalla halutaan kasvattaa yleisurheilun taloudellisia ja toiminnallisia resursseja.

– Juoksutapahtumat, juoksuun liittyvät palvelut ja näihin liittyvä monipuolinen liiketoiminta mahdollistavat ydintoimintaan liittyvän, merkittävän varainhankinnan kasvattamisen sekä liitossa että seuroissa, Harri Aalto toteaa.

Talouden osalta strategian linjauksena on, että yleisurheilun talouden tulee olla entistä vähemmän yhteiskunnasta riippuvaista.

– Urheiluliiton omavaraisuuden tavoite tulee olla yli 90 prosenttia, Aalto sanoo.

SUL sitoutuu myös urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmien toteuttamiseen ja haluaa vahvistaa kansainvälisten tapahtumien kuten arvokilpailujen saamista Suomeen ja mahdollistetaan monipuolinen kansainvälinen yhteistyö.

Lisätiedot:

Harri Aalto

Toimitusjohtaja

Suomen Urheiluliitto

040 823 4200

harri.aalto@sul.fi