Suomen Urheiluliitto (SUL) nimesi kuusi valmentajaa uudistuvaan valmennusorganisaatioonsa. Jukka Keskisalo, Petteri Piironen, Olavi Parjanen, Kalle Lehmusvuori, Jani Lehtinen ja Jarno Koivunen työskentelevät Nuorten olympiavalmentajan (NOV) nimikkeellä.
Keskisalon, 35, työmaana ovat kestävyysjuoksut. Piirosen ja Parjasen työsarkana on keihäänheitto, Lehmusvuorella moukarinheitto, Lehtisellä kilpakävely ja Koivusella seiväshyppy.
NOV-valmentajat ovat SUL:n, Olympiakomitean ja useissa tapauksissa kolmannen osapuolen, kuten Urheiluakatemian tai kärkiseuran yhteisiä hankkeita.
SUL:n organisaatiossa NOV-valmentajat toimivat pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Jyväskylän kaupunkivalmennuskeskusten johdolla. Näiden keskusten johtajat ovat valmennuspäälliköt Antti Leskinen, Tommi Evilä ja Hannu Hämäläinen.
– Koko valmennusjärjestelmäuudistuksen tavoite on menestyksen parantaminen. NOV-valmentajia valittiin ja valitaan lajeihin, joissa on kirkkain menestysnäkymä seuraavan neljän vuoden aikana, Kemppainen sanoo.
Loput NOV-valmentajista nimetään vielä joulukuun aikana.
Osaamista, kykyä verkostojohtamiseen
Kemppaisen mukaan nyt valituilla NOV-valmentajilla on tieto-taitoa sekä kykyä luoda ja johtaa lajin valmentajien yhteistyöverkostoa.
Keskisalo, 35, on estejuoksun SE-mies ja ex-Euroopan mestari ja nykyisin valmentaja. Hänen johdolla uraansa rakentavat muun muassa Oona Kettunen, Arttu Simanainen ja Jiri Karjalainen.
Keskisalon työpaikka on Joensuun Urheiluakatemia. Hän on suorittanut valmentajan ammattitutkinnot ja urheilumanagerin tutkinnon.
Lehtinen, 42, on 50 kilometrin kävelyn ex-MM- ja olympiaedustaja. Aktiiviuransa jälkeen hän on toiminut valmentajana. Hän valmentaa muiden muassa huippulupaus Enni Nurmea. Lehtisen työpaikka on Espoon Tapiot. Koulutukseltaan hän on kauppatieteen maisteri.
Piironen, 39, on ex-keihäänheittäjä ja Kuortaneen Urheilulukion keihäänheiton valmentaja. Hän on valmentanut ja opastanut useita kansainvälisesti menestyneitä heittäjiä, kuten maailmanmestaruuden viime vuonna voittanutta Julius Yegoa.
Piirosen työpaikka on Kuortaneen valmennuskeskuksessa. Koulutukseltaan hän on tradenomi. Hän on suorittanut myös valmentajan erikoisammattitutkinnon.
Parjanen, 37, on Heidi Nokelaisen ja Joni Karvisen valmentaja. Nokelainen oli viime kaudella Suomen paras naiskeihäänheittäjä. Karvinen liittyi 80 metrin ylittäjien kerhoon. Parjasen työpaikka on Joensuun Urheiluakatemia. Hän suorittaa valmentajan ammattitutkintoa ja on tehnyt sijaisuuksia aineopettajana.
Lehmusvuori, 41, on toiminut moukarinheiton nuorten maajoukkuevalmentajana ja alueleirikouluttajana. Hän on valmentanut muiden muassa Suvi Koskista, joka heitti viime kesänä junioreiden MM-kisoissa pronssille.
Lehmusvuori työskentelee Tampereella. Hän on koulutukseltaan tradenomi.
Koivunen, 41, on naisseiväshypyn kotimaisten kärkinimien Wilma Murron ja Minna Nikkasen valmentaja. Hän työskentelee myös valmentajana Turun Seudun Urheiluakatemiassa. Koulutukseltaan hän on liikunnanohjaaja ja fysioterapeutti. Hänen on työpaikkansa Turun Seudun Urheiluakatemia.
Mikä on NOV-valmentajan työnkuva?
SUL:n aiempi valmennusjärjestelmä perustui lajivalmentajiin. Mikä muuttuu nyt, kun toimitaan kaupunkivalmennuskeskusten valmennuspäälliköiden ja NOV-valmentajien järjestelmällä?
– Lajivalmennus toimi pitkälle leirivalmennuksen kautta. Nyt valmennuspäälliköt ovat siellä, jossa liki puolet valmennusryhmien urheilijoista harjoittelee. NOV-valmentajan työmaana on oman lajin valmentajien yhteistyön kehittäminen paikallisesti ja valtakunnallisesti. Työhön kuuluu myös vastuu nimetyn urheilija-ja valmentajaryhmän yhteistyöstä ja oman ryhmän valmennuksesta, Kemppainen sanoo.
– Näihin lajeihin muodostetaan myös keskeisten valmentajien verkosto, joka vie lajin asioita eteenpäin ja tukee NOV-valmentajan työkenttää.
Tästä on kyse: SUL:n valmennusjärjestelmän uudistuu:
– Päätettiin viedä valmennuksen operatiivinen toiminta lähemmäksi urheilijoita ja painottaa valmennusta lajeissa, joissa on näkymää seuraavan neljän vuoden aikana. Ne ovat aitajuoksut, kestävyysjuoksut, pituus/kolmiloikka, seiväs, moukari, keihäs ja kilpakävely.
– Perustettiin pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Jyväskylän kaupunkivalmennuskeskukset ja valittiin niihin valmennuspäälliköiksi Antti Leskinen, Tommi Evilä ja Hannu Hämäläinen.
– Rakennettiin viisiportainen valmennusryhmäjako, johon urheilijat valitaan
mittavaan tilastoanalyysiin perustuvien tulosrajojen, arvokilpailunäyttöjen ja muiden näyttöjen perusteella. Ryhmät ovat Team Finland, EM-ryhmä, Nuorten EM-ryhmä, Nuorten maajoukkue ja keskusurheilijat.
– Valmennusjohtaja Jorma Kemppainen johtaa koko valmennusorganisaatiota ja vastaa itse Team Finland -ryhmästä. Muut ryhmät toimivat valmennuspäälliköiden johdolla.
– Nimettiin painopistelajeihin ensimmäiset Nuorten olympiavalmentajan (NOV) nimikkeellä toimivat valmentajat. He ovat Jukka Keskisalo (kestävyysjuoksu), Petteri Piironen (keihäänheitto), Olavi Parjanen (keihäänheitto), Kalle Lehmusvuori (moukarinheitto), Jarno Koivunen (seiväshyppy) ja Jani Lehtinen (kävely).
– Tehdä valmennustyötä yhdessä valtakunnan tasolla ja paikallisesti SUL:n kaupunkivalmennuskeskusten, kotimaisten valmennuskeskusten (Liikuntakeskus Pajulahti ja Kuortaneen valmennuskeskus) Olympiakomitean, urheiluakatemioiden sekä kärkiseurojen kesken.
– Nimetään loput NOV-valmentajat joulukuun aikana. Myös kaupunkivalmennuskeskuksilla on valmennukseen käytettäviä resursseja.