SUL julkisti uuden valmennusorganisaation – Jarkko Finni: ”Päivittäisvalmennusta lisää, kaikki päätoimiset keskuksiin”

Yleisurheilun uuden valmennusorganisaation tavoite on kohdentaa liittojohtoinen valmennus mahdollisimman vaikuttavalla tavalla, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni. SUL:n vuodenvaihteessa aloittava organisaatio julkistettiin tiistaina Tampereella.

Finnin ja huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salosen johtama valmennusorganisaatio koostuu valmennuspäälliköistä, lajivalmentajista, keskusvalmentajista, lajivastaavista ja huippuseuravalmentajista.

– Uudistuksen lähtökohtana oli valmentajuuden tukeminen ja valmentajuuden kokonaisuuden kasvattaminen sekä liittojohtoisen päivittäisvalmennuksen korostaminen. Se näkyy niin, että kaikilla liiton päätoimisilla valmentajilla on työnkuvassa päivittäisvalmennusta, Finni sanoo.

Valmennusresurssien keskittäminen SUL:n viiteen yleisurheilukeskukseen tiivistyy. Keskukset ovat Pääkaupunkiseutu, Tampere, Jyväskylä, Liikuntakeskus Pajulahti ja Kuortaneen Urheiluopisto.

– Kaikki päivittäisvalmennuksen parissa työskentelevät liiton päätoimiset valmentajat sijoittuvat nyt näihin keskuksiin, Finni sanoo.

Pitkämäki ja Piironen keihäänheiton lajivalmentajat

Päätoimisia lajivalmentajia organisaatiossa on seitsemän. Heidän joukossaan on valmentajan uralle siirtynyt Tero Pitkämäki. Moninkertainen arvokisamitalisti on keihäänheiton toinen lajivalmentaja. Toinen on tehtävässä jatkava Petteri Piironen.

– Piironen vastaa kokonaisuudesta, huippukeihäänheitosta, leiri- ja tutkimustoiminnasta ja valmentajakoulutuksesta. Pitkämäen vastuulla on erityisesti lukioikäisten päivittäisvalmennus Kuortaneen Urheiluopistolla sekä nuorten maajoukkuetoiminta. Hän on tukena myös aikuisten leiritoiminnassa ja alueellisessa lajikoulutoiminnassa, Finni sanoo.

Lajivalmentajina työskentelevät myös 100 ja 200 metrin pikajuoksuista vastaava Petteri Jouste, kestävyysjuoksuvalmentaja Rami Virlander, kävelyvalmentaja Jani Lehtinen, moukarinheittovalmentaja Kalle Lehmusvuori ja parayleisurheilun valmentaja Mikko Peltonen.

Lajivalmentajat työskentelevät keskuksissa. Työ sisältää päivittäisvalmennuksen ohella valtakunnallista lajivastuuta.

– Lajivalmentajien palkkaukseen on saatu Olympiakomitean nuorten olympiavalmentajan (NOV) palkkatukea ja paralympiavalmentajatukea. Olympiakomitean ja SUL:n ohella rahoittajana jokaisessa palkkauksessa on kolmaskin osapuoli. Keihäänheitossa Kuortaneen Urheiluopisto on tärkeä tuki, samoin kestävyysjuoksussa Liikuntakeskus Pajulahti, Finni sanoo.

Ylöstalo, Laiho ja Liimatainen keskusvalmentajiksi

Lajivalmentajien tapaan päätoimisia ovat myös uuden organisaation kolme keskusvalmentajaa.

– He toimivat yleisurheilukeskuksissa ja keskittyvät päivittäisvalmennukseen. Myös heidän palkkaukseensa on saatu Olympiakomitealta NOV-palkkatukea, Finni sanoo.

Pääkaupunkiseudun keskusvalmentajina työskentelevät Annimari Kortteen ja Samuli Samuelssonin valmentaja Mikael Ylöstalo sekä Mäkelänrinteen urheilulukion yleisurheilun HAA-ohjelmassa valmentava Harri Laiho, joka valmentaa myös Topias Lainetta, Roni Ollikaista ja Heidi Nokelaista.

Tampereella keskusvalmentajana toimii Matti Liimatainen. Hänen valmennuksessaan harjoittelevat moniottelijat Maria Huntington, Miia Sillman, Saga Vanninen ja Vilma Itälinna, kolmiloikkaaja Ella Nisula ja aitajuoksija Lotta Harala.

Aitureiden valmentaja Haapakoskelle päätoiminen pesti

Lajivastaavina toimivat entiset huippuaiturit Antti Haapakoski (100 ja 110 m aitajuoksut) ja Petra Stenman (400 m aitajuoksu) sekä Jouko Kilpi (korkeushyppy), Jari Kataja (pituushyppy), Tuomas Sallinen (kolmiloikka), Mika Lönnblad (kuulantyöntö), Anssi Mäkinen (kiekonheitto) ja Jesse Jokinen(moniottelut). Kestävyysjuoksun ja seiväshypyn lajivastaava nimetään myöhemmin.

– Vaikka kaikki lajivastaavat ovat selkeästi osa-aikaisia, niin Elmo Lakkaa ja Reetta Hursketta valmentavan Antti Haapakosken pesti on kokonaisuudessaan päätoiminen. Se mahdollistui yhteistyössä Kuortaneen Urheiluopiston ja Olympiakomitean kanssa, Finni sanoo.

– Lajivastaavien vastuulla ovat lähinnä maajoukkuesuunnitelman laatiminen ja seuranta sekä yhteydet valmentajiin ja urheilijoihin.

Valmennuksen kokonaisuutta täydentävät olympiavalmentajarahoitusta Huippu-urheiluyksiköltä saaneet huippu-urheilijoiden henkilökohtaiset valmentajat sekä muutamien huippuseurojen ammattivalmentajat.

Keskuksista tukipalveluita lajista riippumatta

SUL:n Pääkaupunkiseudun ja Tampereen keskuksien johdossa toimivat valmennuspäälliköt Eeva Kantomäki ja Tommi Evilä. Jyväskylän keskusta vetää Jyväskylän Kenttäurheilijoiden valmennuspäälliköksi hiljattain valittu Otto Kilpi.

– Pääkaupunkiseutu, Tampere ja Jyväskylä ovat yleisurheilun monilajikeskuksia, joissa on nyt enemmän valmennusvoimaa. Kuortaneella toiminta painottuu enemmän keihäänheittoon ja Liikuntakeskus Pajulahdessa kestävyysjuoksuun ja parayleisurheiluun, Finni sanoo.

– On tärkeä muistaa, että pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Jyväskylän keskuksissa on olosuhteet ja tukipalvelut tarjolla kaikkien yleisurheilulajien valmennusryhmäurheilijoille. Niitä ei ole rajattu vain niihin lajeihin, joiden liittojohtoista valmennusta keskus järjestää, lisää Finni.