Suomen joukkue on ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen neljäntenä 161 pisteellä ja taistelee tiukasti jatkopaikasta EM-joukkuekilpailun Ykkösliigassa. Kilpailua johtaa Sveitsi 175 pisteellä. Suomen edellä ovat myös Turkki 172 pisteellä ja Ruotsi 162 pisteellä.
– Urheiltiin omalla tasolla. Nousu Superliigaan on omissa käsissä. Pientä venymistä se vaatii sunnuntaina, Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen arvioi avauspäivää ja Suomen joukkueen näkymiä.
Suomen joukkueen pisteet varmistuivat vasta protestin jälkeen. Suomi jätti protestin miesten 4 x 100 metrin viestistä, jossa Ruotsin ankkuri tunki Ville Myllymäen radalle.
– Olkapäät kolisivat yhteen koko ajan, Myllymäki tuumi.
Suomi juoksi kuudenneksi ajalla 40,06 joukkueella Samuel Purola, Otto Ahlfors, Samuli Samuelsson ja Myllymäki. Purola tuli viime hetkellä mukaan viestiin, kun Eetu Rantala jäi krampin tuntemusten takia sivuun.
– Olin mukana alkuverryttelyssä. Siinä sain tietää. Merkki pantiin ihan arviosta, mutta vaihto sujui hyvin, Purola totesi.
Naisten 4 x 100 metrin joukkue tuli diskatuksi, kun ensimmäinen vaihto Lotta Haralan ja Hanna-Maari Latvalan välillä meni pitkäksi.
Söderberg juhli lajivoittoa
Moukarinheittäjä David Söderberg pääsi Vaasassa tuulettamaan lajivoittoa, johon miesten moukarinheitossa riitti toisen kierroksen 72,36. Söderbergin tavoite oli heittää tuntuvasti pidemmälle, mutta se ei tällä kertaa onnistunut, vaikka vaasalaisyleisö kannusti kotikentällään heittänyttä Söderbergiä äänekkäästi.
– Kaksitoista pistettä tuli. Sitä haettiin. Heittäminen oli jostain syystä yllättävän vaikeaa. Heitin jo verryttelyssä kaksi kertaa 65 metriä, eli viisi metriä vähemmän kuin olisi pitänyt, Söderberg ihmetteli.
– En tiedä oliko aamutreeni liian kova tai liian lähellä kisaa. Eroa oli nyt kuusi tuntia, kun ennen Turun Paavo Nurmi Gamesia tein aamutreenin 10 tuntia aikaisemmin, Söderberg sanoi.
Turussa Söderberg heitti kesän kotimaisen kärkituloksen 74,89. Seuraavan kerran Söderberg käynee 76 metrin MM-tulosrajan kimppuun Kaustisen moukarikarnevaaleilla kesä-heinäkuun taitteessa.
Pulli, Eriksson ja Nikkanen toiseksi
Kalsean sateiseksi ja tuuliseksi kilpailun aikana muuttuneessa säässä lajivoitosta taistelu myös pituushyppääjä Kristian Pulli. Hän ponnisti viimeisellään 776 (+ 1,6 m/s) ja oli toinen, kun Ruotsin Michel Torneus vei voiton tuloksella 785 (+2,1 m/s).
– Tuuli vaihteli kilpailun aikana neljä metriä sekunnissa puhaltaneesta myötätuulesta kaksi metriä sekunnissa puhkuneeseen vastaiseen. Askelmerkkiä piti siirtää kilpailun aikana metrin verran, Pulli sanoi.
Pulli kilpailee seuraavan kerran pituushyppykarnevaalien kilpailun Jämsässä, jossa tällä kaudella 798 ponkaissut hyppääjä tavoittelee kahdeksan metrin rajaa ja mieluusti myös MM-kisarajaa 815.
– Treeneissä hyppy on kulkenut hyvin, mutta pientä tekemistä vielä on. Täyden vauhdin hypyissä ponnistus on vähän myöhässä ja haen vähän liikaa lankkua. Sellaista pientä, Pulli totesi.
Minna Nikkanen taivutti naisten seiväshypyssä 430 ja otti toisen sijan tuomat pisteet. Nikkanen meni 430 toisella ja yritti sitten kolmesti korkeudesta 445, mutta ei onnistunut.
Pientä nuhaa potenut hyppääjä oli tyytyväinen paitsi pistepottiin myös siihen, että alkukauden teknisten vaikeuksien jälkeen hyppy on löytymässä.
– Tuntui paremmalta. Nostin otekorkeutta ja pääsin paremmin hypyn rytmiin mukaan ja sain hypyn jatkumaan, Nikkanen sanoi.
Toisen sijan nappasi Vaasassa myös korkeushyppääjä Samuli Eriksson. Hän sivusi kauden parastaan 215. Kolme yritystä korkeudesta 219 eivät tuulisessa ja koleassa säässä tuoneet toivottua tulosta.
– Vähän meni yli-innokkuuden puolelle. En malttanut pitää vauhdinjuoksua tarpeeksi rauhallisena, Eriksson ruoti yrityksiään ennätyskorkeudestaan 219.
Kilpailun voitti 230 ylittänyt bulgarialainen Tihomar Ivanov.
Nygård: Tekniikka on mennyt eteenpäin
Lauantain tasokkaimman tuloksen teki kuulantyönnön 21,56 kantaneella työnnöllä voittanut portugalilainen Tsanko Arnaudov. Tulos on Portugalin ennätys. Arttu Kangas työnsi 19,25 ja oli kolmas.
Sanna Nygård oli kolmiloikassa neljäs kesän kotimaisella kärkituloksella 13,43. Sarjan toiseksi pisin hyppy kantoi 13,40. Portugalin Patricia Mamona voitti kilpailun 14,02 kantaneella hypyllä.
– Kolmannen kierroksen yliastuttu tuntui kaikkein parhaalta. Tuo 13,40:nnen hyppykin meni aivan läpi, Nygård totesi.
Ruotsalaisen Oscar Gidewallin ryhmässä talven harjoittelut Nygård on hyvässä vireessä.
– Olen ollut koko harjoituskauden terveenä. Tekniikka on mennyt eteenpäin ja hyppäämiseen on tullut varmuutta, Nygård sanoo.
Mörö aitoi kauden kärkituloksen
Oskari Mörö juoksi 400 metrin aidoissa kuudenneksi kauden kotimaisella kärkituloksella 50,38. Mörön kevään harjoittelua ovat verottaneet sairastelu kevään leirillä ja sitten kirurgisia toimia vaatinut varvasvaiva.
– Ehjä juoksu, Mörö tuumi, mutta harmitteli, ettei kunto ole vielä sitä mitä hän toivoisi sen olevan. Kesän MM-kisoja ajatellen tilanne ole toivoton.
– Haluaisin olla sillä tasolla, että 50 sekuntia menee huonommallakin juoksulla. Tässä on nyt kaksi viikkoa aikaa levätä ja tehdä laadukkaita treenejä ennen seuraavaa kilpailua, Mörö sanoi.
Mörö juoksee 400 metrin aidat seuraavan kerran heinäkuussa Luzernissa.
Norjan Karsten Warholm lunasti katsojien odotukset ja juoksi 400 metrin aitojen voittoon kisaennätyksellä 48,46. Turkin Yasmani Copello oli toinen ajalla 49,17.
– Sain suosikkiratani (7.) ja onnistuin tekemään teknisesti hyvän juoksun. Onneksi otin perjantain alkuerät maltilla, Warholm sanoi.
Naisten 400 metrin aidoissa Viivi Lehikoinen juoksi vıidenneksi ajalla 58,07, eli kolme sadasosa paremmin kuin alkuerissä.
– Aikamoista hakemista se taas oli. Sellainen perusjuoksu, Lehikoinen totesi.
Lehikoiselle kaksi reilun 58 sekunnin juoksua peräkkäisinä olivat hyvää harjoitusta heinäkuisia 19-vuotiaiden EM-kisoja ajatellen.
– Oli tosi kiva juosta täällä altavastaajana. Odotin tätä jo ennen kauden alkua.
Naisten 400 metrin aidat voitti sveitsiläinen Petra Fontanive ajalla 55,53.
Samuelsson viides, Kortetmaa neljäs
Miesten 100 metrillä Samuli Samuelsson oli viides ajalla 10,59 (-1,3 m/s). Kilpailun voitti Norjan Jonathan Quarcoo, joka kiihdytti ajan 10,35.
– Vastatuuleen ihan hyvä aika. Lähtö oli hyvä, kertaili 10,47 pikamatkan tällä kaudella juossut Samuelsson
Anniina Kortetmaa oli naisten 100 metrillä neljäs ajalla 11,78, kun matka kulki perjantaina alkuerissä ajassa 11,69. Finaali juostiin vastatuuleen (-1,2 m/s) ja sen voitti sveitsiläinen Mujinga Kambundji ajalla 11,45.
– Kova vastatuuli vaikutti aikaan, kun en ole vielä niin vahva juoksija. Kaikkiaan juoksu tuntui hyvältä. Viimeinen 10 metriä oli vielä nihkeä, Kortetmaa sanoi.
Mikkonen taisteli, Storbackalla allergiavaivoja
Sara Kuivisto teki minkä pystyi naisten 800 metrillä, jossa riitti tapahtumia. Hän juoksi viidenneksi ajalla 2.06,48. Kilpailun voitti Ruotsin Lovisa Lindh ajalla 2.02,36.
– Hirveää sähläystä ja tönimistä. Olin kaatua kahdesti, Kuivisto harmitteli.
Kuiviston urakka jatkuu sunnuntaina 1500 metrillä.
Miesten 1500 metrillä Samu Mikkonen otti ohjat käsiinsä ja säntäsi kärkeen kisan päätöskierroksella. Ratakierroksen aikana rymisi ja yksi juoksija kaatui, mutta Mikkonen rutisti maaliin seitsemäntenä ajalla 4.01,10.
– Ajattelin, että minulla on lopussa paremmat mahdollisuudet pärjätä kirimiehiä vastaan, kun olen jonon keulassa, kuin jos yrittäisin kiriä sieltä taaempaa, Mikkonen setvi päätöskierroksen taktiikkaa.
– Rohkea yritys, ei vaan ihan vielä jaksanut tuossa vauhdissa.
Allergiavaivat kiusasivat Karin Storbacka 3000 metrillä. Hän juoksi seitsemänneksi ajalla 9.22,03. Ruotsin Linn Nilsson voitti matkan ajalla 9.08,97.
Avauskilometri mentiin 9.15:n loppuaikaa tähtäävää vauhtia, toinen kilometri oli rahtusen hitaampi ja kolmas kisan nopein.
– Huomasin jo ensimmäisellä kilometrillä, ettei kaikki ole kunnossa. Piti tehdä töitä, että pysyin siinä vauhdissa. Ajatuksena oli juosta ensimmäinen kilometri rauhassa ja sitten kiristää vauhtia, mutta en saanut sellaista rentoa juoksua aikaiseksi, Storbacka harmitteli siitepölyallergian tuomia vaivoja.
Richardssonille uran kolmanneksi paras aika
Naisten 3000 metrin esteissä Camilla Richardsson juoksi neljänneksi uransa kolmanneksi nopeimmalla ajalla 9.50,79. Pikkuisen parempi aika olisi loppurutistuksella tullut, mutta Richardsson säästeli paukkuja sunnuntaina 5000 metrille.
– Ensimmäinen kilometri oli reipas (3.12), toinen hidas. Siinä viimeisen kilometrin aikana huomasin, että neljäs sija on parasta mihin tänään pystyn, Richardsson sanoi.
– Sunnuntaina tavoittelen ennätystä riippuen siitä, millainen juoksu tulee. Naiset harvemmin kuitenkaan juoksevat taktiikkakisoja.
Naisten 3000 metrin estekilpailun voitti sveitsiläinen Fabienne Schlumpf ajalla 9.38,08.
Miesten 5000 metrillä Arttu Vattulainen haki tasaisella juoksulla kahdeksannen sijan tuomat pisteet. Matka taittui ajassa 14.24,23.
– Suhteellisen reippaan alun jälkeen otin oman vauhdin, jota läksin juoksemaan. Ajattelin, että sieltä tippuu tuolla vauhdilla kavereita, mutta sitten juoksuun ei oikein meinannut löytyä veturia, Vattulainen sanoi.
Vattulainen juoksi hiljattain ratakympin Hollannissa ja poti sen päälle flunssan, joten juoksukunto ei Vaasassa ollut ihan terävimmillään.
– Lopussa meinasi tulla miehiä takaa ohi. Onneksi huomasi sen ja sain väännettyä tuon kahdeksannen sijan, Vattulainen kertaili.
Korpela teki tasaista jälkeä
Merja Korpela teki tasaisen varmaa jälkeä. Korpela heitti naisten moukariheitossa kolmannellaan 67,58, joka riitti kolmanteen sijaan. Sarjan toiseksi pisin kantoi 66,42.
– Ensimmäisellä heitolla yläkroppa oli rento (66,42). Toisella sain jalat paremmin mukaan, mutta innostuin ehkä liikaa (ohi sektorin). Kolmas oli parempi, mutten saanut yhdistettyä jalkatyötä ja yläkropan rentoutta, Korpela totesi.
Korpelan nimissä oleva kauden kotimainen kärkitulos on hiljattain Kuortaneella heitetty 67,84.
Vaasan Kilpailun voitti Turkin Kvilcim Salman tuloksella 69,75. Ruotsin ennätysnainen Ida Storm oli toinen heitettyään 69,12.
Jenni Kangas oli viides naisten keihäänheitossa tuloksella 53,87. Viron Liina Laasma voitti tuulisessa sadesäässä käydyn kilpailun 57,93 kantaneella heitolla. Kangas harmitteli, että liiallinen kilpailujännitys vei jälleen terää tekemisestä.