Yleisurheilun Seuracup uudistuu tulevalle kilpailukaudelle. Suurimmat uudistukset koskevat sarjajakoja ja finaaleja. Ensi kaudella cupissa on Superfinaali sekä A-, B- ja C-sarjojen finaalit.
Cup saa ensi kaudeksi myös merkittävän yhteistyökumppanin, kun OP Vakuutus Oy teki pitkän yhteistyösopimuksen Suomen Urheiluliiton kanssa.
– Suurin ero aiempaan on, että Superfinaaliin etenevät piirikisoista kaikki sarjat huomioiden seitsemän parasta seuraa sekä finaalin järjestävä seura, kertoo Seuracupista vastaava Suomen Urheiluliiton (SUL) aluepäällikkö Mika Tyrkkö.
– A-, B- ja C-sarjojen finaaleihin pääsee 15 seurajoukkuetta ja finaalin järjestävä seura kunkin kilpailusarjan, eli A-, B- ja C-sarjojen piirikisojen perusteella.
Uutta on sekin, että Superfinaalissa seuroilla on kaksi urheilijaa per laji. A-, B- ja C-sarjojen finaaleissa seuroilla on yksi urheilija per laji.
Mitä Superfinaali-järjestelmä käytännössä tarkoittaa?
– Otetaan esimerkiksi tilanne, että piirikisojen jälkeen B-sarjan kaksi parasta seuraa ovat kaikki sarjat huomioiden seitsemän parhaan joukossa. Ne etenevät Superfinaaliin, jolloin B-sarjan finaaliin selviytyvät seuraavat 15 seuraa, eli sijoilla 3-17 sijoittuneet sekä finaalin järjestävä seura, Tyrkkö sanoo.
Finaaleissa kilpailee ensi vuonna yhteensä 56 seuraa.
Jatkossa kilpaillaan kolmessa sarjassa
Tyrkön mukaan Seuracupin kahden piirikisan järjestelmä on koettu hyväksi. Sitä ei ollut tarvetta muuttaa. Sen sijaan sarjajako ja finaalijärjestelmä haluttiin saattaa ajan tasalle.
– Muutokseen oli tarvetta, koska vanha sarjajako on perustunut kymmenen vuoden takaiseen kuntajakoon ja asukaslukuihin. Sen jälkeen Suomen kuntakentässä tapahtunut merkittävästi muutoksia, Tyrkkö sanoo.
– Myös seurojen toiminta on muuttunut ja joissakin tapauksessa erot seurojen välillä eri sarjojen sisällä ovat kasvaneet liian suuriksi. Sarjajakoa piti saada vastaamaan sekä nykyistä kuntajakoa että seurojen toimintaa.
Seuracupissa kilpaillaan jatkossa kolmessa sarjassa: A-sarjassa ovat alle 10 000 asukkaan paikkakunnalla toimivat seurat, B-sarjassa 10 000-35 000 asukkaan paikkakunnalla toimivat seurat ja C-sarjassa yli 35 000 asukkaan paikkakunnalla toimivat seurat.
Sarjajako perustuu 1.1.2019 voimassa olevaan kuntajakoon ja kuntien asukaslukuihin.
Lajiohjelmaan pieniä tarkistuksia
Piirikisojen ja finaalien lajiohjelmiin on tehty pieniä muutoksia, mutta peruskonsepti on säilytetty.
– Piirikisoissa kerätään pisteitä tuloksien perusteella ja Sisulisätaulukon mukaisesti. Kun pisteet ovat samalla skaalauksella joka ikäluokassa, se kannustaa kasvattamaan nuorisovalmennusikäisiä, sillä yleensä vanhempien ikäluokkien urheilijat tuovat enemmän pisteitä per laji, Tyrkkö sanoo.
Seuracup kilpaillaan tyttöjen ja poikien 11-, 13-, 15-, -ja 17-vuotiaiden sarjoissa. Kahden piirikilpailun lajiohjelmat ovat ensi vuonna seuraavat:
1. piirikisa:
– T/P11: 60 m, 1000 m, pituus, kiekko ja 4 x 50 m viesti
– T/P13: 60 m, 1000 m, korkeus, keihäs ja 4 x 100 m viesti
– T/P15: 100 m, 2000 m, seiväs, kuula ja 4 x 100 m viesti
– N/M17: 200 m, kolmiloikka ja kuula
2. piirikisa:
– T/P11: 60 m aj, 150 m, korkeus, kuula ja 4 x 600 m viesti (2T/2P)
– T/P13: 60 m aj, 200 m, seiväs, kuula ja 4 x 600 m viesti (2T/2P)
– T/P15: 80/100 m aj, 300 m, kolmiloikka, moukari ja 4 x 800 m viesti (2T/2P)
– N/M17: 800 m, pituus, ja keihäs
Lisäksi 11-15 -vuotiaiden sarjoissa (T tai P) 1000 m kilpakävely
Tyrkön mukaan nyt tehdyillä uudistuksilla Seuracupin kilpailujärjestelmää on haluttu kehittää kannustamaan eri kokoisia ja toiminnaltaan erilaisia seuroja kasaamaan joukkueita piirikisoihin. Tänä vuonna piirikisoissa oli mukana 200 seuraa. Piirikisoja järjestettiin 45.
– Seuracup on yksi yleisurheilun seuratoiminnan ja nuorisoyleisurheilun kivijaloista. Sen toivotaan ohjaavan ja kannustavan seuroja laadukkaaseen ja monipuoliseen harjoitteluun ja lajitaitojen opettamiseen, Tyrkkö kiteyttää.
Lisätietoja:
Mika Tyrkkö
Aluepäällikkö, lounainen
Suomen Urheiluliitto
044 257 6169