Vajaan kahden viikon harjoitusjakso Koji Murofushin johdolla Tokiossa pisti lihas -ja aivosolut töihin. Olympiavoittajan häikäisevä tietämys ja väkevä näkemys moukarinheitosta haastoi miettimään omaa tekemistä.
Reissun jälkeen olen yhä vahvemmin sitä mieltä, että varsinkin nuorten heittäjien pitäisi aika ajoin kyseenalaistaa tekemistään. Tekee hyvää miettiä, miksi teen asiat niin kuin teen, ja onko tämä tapa se oikea juuri minulle.
Harjoittelussa ja siihen liittyvissä asioissa mennään helposti vähän laput silmillä, eli edetään isompia ajattelematta sitä polkua, jonka joku on opettanut. Pitäisi uskaltaa laajentaa näkökulmaa ja hakea sitä itselleen sopivinta tapaa toimia.
Murofushi on toisen polven heittäjä ja valmentaja. Isänsä Shigenobun tapaan hän on myös tutkinut lajia ja kehittänyt valmennusmetodeja. Itse olen opppinut näkemään lajin siten kuin siitä Euroopassa ajatellaan, Murofushi on tuonut tähän rinnalle toisenlaisen tavan nähdä moukarinheitto.
Murofushi perustaa heiton tasapainoon, eli kun kaikki voima heitosta lähtee maasta, hyvä tasapaino ja tekniikka varmistavat, että voima saadaan välittymään välineeseen. Hyvän tasapainon ja tekniikan tykötarpeita hänelle ovat liikkuvuus, elastisuus ja keskikehon hallinta.
Noiden asioiden kanssa painittiin niiden heittoharjoitusten ja muiden treenien aikana, jota Murofushin kanssa tein.
Paljon ajattelemisen aihetta sain myös, kun Murofushi pyysi työpaikkansa Tokion Medical and Dental Universityn fysioterapeutin Daisuke ”Dice” Yamakuchin avuksi. Tein hänen kanssaan kolmet harjoitukset ja liikkuvuusmittaukset ja sain neuvoja ja oivia täsmäharjoitteita.
Puutteita löytyi kaulasta, rintarangan liikkuvuudesta kiertosuunnassa, nilkoista sekä lantion asennosta. Se on tämän lajin harrastajille tyypillinen ongelma, koska heitossa kiertosuunta on aina sama.
Mitään yllätyksiä nuo tulokset eivät ole, pikemminkin ne vahvistivat omaa aiempaa näkemystä. Nyt on toki uusia välineitä, eli harjoitteita, joilla ongelmia korjataan.
Huonoja heittoja ei sallita
Suuria yllätyksiä ei tullut tekniikka – ja muissa harjoituksissakaan, mutta aika monta kertaa tunsin itseni vähän hölmöksi. Tuli mieleen, että miksen ole tullut ajatelleeksi tuota aiemmin.
Murofushin mielestä teen alkupyöritykset liian suppeasti ja haen alkuvauhtia liikaa käsillä. Meillä puhutaan paljon oikean jalan aktiivisuudesta heiton aikana, mutta Murofushi muistutteli minulle, että vasemman jalan toiminta on yhtä lailla tärkeää ja heti heiton alusta lähtien.
Oli mielenkiintoista kokea myös kuinka hyvin Kojin ja hänen isänsä ajatukset menevät yhteen. Yhtenä päivänä Koji sanoi, että nyt teet heittoharjoituksen hänen isänsä kanssa. Sieltä tuli sitten Shigenobun omaa näkemystä, joka on ollut pohjana Kojin ajattelulle.
Kojin kanssa käytiin läpi myös harjoitteluni yleisperiaatteita. Olen harjoittelut kolme treenipäivä ja lepopäivä + kaksi treeniä ja lepopäivä –periaatteella, ja sitten yhdellä yhdellä viikkolepopäivällä, kun olen kunnossa.
Murofushi oli sitä mieltä, että viikossa saisi olla heittämistä viisi kertaa, mutta niin, ettei viikkoon tulisi enempää kuin 80-100 heittoa. Tämä tarkoittaa, että heitetään usein, mutta vähemmän kerrallaan ja pidetään heitot teknisesti laadukkaina.
Murofushista väsyneenä ei pidä heittää, koska heittojen tekniikka heikkenee. Nuo heitot pitää korvata sopivilla heitonomaisilla harjoitteilla. Hänen antamissaan ohjeissa onkin paljon toiminnallisia harjoitteita ja oheisliikkeitä.
Viitenä päivänä heittäminen tarkoittaa myös, että viikkoon tulee väistämättä yhdistelmätreenejä, eli samaan harjoitukseen tulee heitto- ja voimatreenejä.
Söderbergin kanssa treenit Kuortaneella
Yliopistotyönsä ohella Murofushi ahertaa Tokion vuoden 2020 olympiakisojen järjestelykomiteassa. Hänellä riitti silti yllättävästi aikaa rupatella niin heittämisestä kuin kaikesta muustakin. Katseltiin paljon heittovideoita ja sovittiin, että yhteydenpito jatkuu. Mahdollisesti treenaan hänen johdollaan toisen kerran vielä kuluvan talven mittaan.
Kotimaassa normaalitreenin ohella jatkuu läpi syksyn tehty yhteistyö pilatesohjaaja Gerdi Vosin kanssa. Pilatestreenin ohella olemme vahvistaneen lantion ja keskivartalon voimaa Riptrainer-vastuskuminauhaharjoitteilla ja parannettu jalkojen räjähtävää voimaa Vertimax -hyppyalustan avulla.
Nyt tammikuun mittaan on tarkoitus hakea pientä lisävirtaa tekemiseen harjoittelemalla vähän Kuortaneella yhdessä David Söderbergin kanssa. Hänen kanssaan on juteltu paljon, muttei ole koskaan vielä treenattu yhdessä.
Hyvää alkanutta vuotta kaikille.
Tuomas Seppänen
Moukarinheittäjä Tuomas Seppäsen kolumni kuuluu yleisurheilu.fi -sivuston urheilijakolumnisarjan. EM- ja olympiavuoden 2016 aikana kotimaisen yleisurheilijat ottavat kolumneissa kantaa eri asioihin, muistelevat menneitä ja pohtivat tulevaa.