Sandblomin tähtäin EM-halleissa, töitä lapsuuden lajin parissa

Sandblom kohensi halliennätystään: Seuraavaksi EM-halliraja

Työt käsipalloseura HC HIK:n junioripuolen toiminnanjohtajana ja 8-9-vuotiaiden ryhmän vetäjänä ovat tuoneet Linda Sandblomin arkeen toimivan vastapainon korkeushypylle.

– Aika paljon nuoret kyselevät korkeushypystä, eivätkä kaikki ole siitä kovin hyvin perillä. Minultakin kysyttiin, että olenko olympiavoittaja. Sanoin, etten ole vielä, Sandblom hymyilee.

Käsipallo on Sandblomille, 27, tuttua. Se oli hänen lajinsa lapsena, mutta vaihtui yleisurheiluun, kun oman ikäluokan tyttöjoukkuetta ei Hangosta löytynyt.

– Teen seuralle töitä 10 tuntia viikossa. Suuri osa työstä on sellaista, jonka voin tehdä tietokoneella kotona. Kaksi-kolme kertaa viikossa vedän omaa ryhmää. Lisäksi olen vetänyt muille joukkueille fysiikkatreenejä, Sandblom kertoo.

Omassa harjoittelussaan Sandblom on eri tilanteessa kuin vuosi sitten. Silloin syksy meni edelliskesän Kalevan kisoissa tulleen nilkkavamman kuntoutuksessa.

– Tänä syksynä pystyin luomaan heti hyvän juoksukunnon ja pääsin aloittamaan harjoittelun ihan eri tasolta. Nyt on menossa syksyn kaksi viimeistä kovaa treeniviikkoa. Sen jälkeen harjoittelua aletaan keventää ja hakea terävyyttä, Sandblom sanoo.

– Testejä ei ole tehty, mutta aika lähellä maksimia ollaan kaikissa ominaisuuksissa.

Rentoutta vauhdinjuoksuun

Syksyn ja alkutalven harjoittelun tulokset Sandblom mittaa hallikaudella. Tavoite on huipentaa talvinen tuloskunto maaliskuun alussa Belgradissa EM-halleissa. Tulosraja sinne on 189.

– Luotan siihen, että tuo raja menee, Sandblom arvioi kuntonsa kehitystä.

Viime kesänä Sandblom ylitti juhannuksena ulkoratojen SE-lukemat 193 ja ponkaisi sitten EM- ja olympiakisojen karsinnoissa 189. Mainion kilpailukauden kannustamana Sandblom ja tytärtään valmentava Leif Sandblom piirsivät kuluvan harjoituskauden ohjelmat toimiviksi havaituille linjoille.

– Nyt on panostettu hyppyyn. Fysiikka yritetään pitää aika lailla siinä, missä se on ollut, mutta ei se haittaa, jos sekin parantuu, Sandblom sanoo.

– Hypyssä on keskitytty vauhdinjuoksuun. Tavoite on saada juoksu tulemaan rennosti loppuun asti. Minulla se menee kaarteessa joskus vähän jäykäksi.

Holmin treeneistä uskoa omaan linjaan

Lisämaustetta treeneihin Sandblom haki syksyllä vajaan viikon visiitiltä Karlstadiin. Siellä hän harjoitteli olympiavoittaja Stefan Holmin ryhmässä yhdessä Sofie Skoogin kanssa.

– Se reissu vahvisti uskoa siihen, että olen omassa harjoittelussa oikealla tiellä. Halusin nähdä tekevätkö he jotakin erilaista. Sellaista, josta olisi saanut vinkkejä, mutta aika lailla se oli sitä mitä se on meilläkin, Sandblom sanoo.

– Yksi aitahyppyliike sieltä jäi omaan harjoitteluun, eikä sekään ollut minulle uusi. Ruotsin reissun jälkeen on keskusteltu paljon siitä, miksi minä teen mitäkin liikettä. Koko ajan on koetettu saada harjoittelua aina vaan lajinomaisemmaksi.

Jonkinlaisen eron Sandblomin ja Skoogin harjoitteluun tekee se, että Skoogilla on halli Karlstadissa. Sandblom tekee hallioloja vaativat lajitreenit pääkaupunkiseudulla.

– Kaikki muut harjoitukset pystyn tekemään Hangossa, Sandblom sanoo.

Hallikauden kilpailujaan Sandblom ei ole vielä päättänyt. Jyväskylän SM-hallit helmikuun 18-19. päivä ovat ohjelmassa. Tavoite on hypätä myös Pohjoismaisessa hallimaaottelussa Tampereella (11.2.) ja ehkä 1-2 ulkomaista kilpailua EM-hallien lisäksi.