Samuelsson hyödynsi myötätuulet, kiiti huikean SE:n 10,12 ja kiitti valmentajaansa: ”Hän on uskonut, että pystyn parempaan”

Samuli Samuelsson kiiti 100 metrin miesten Suomen ennätyksen lukemiin 10,12 Kuortane Gamesin finaalissa. Samuelsson oli Yhdysvaltain Cravont Charlestonin voittamassa kilpailussa kolmas.

Ennätys ei tullut yllätyksenä. Samuelsson sivusi omissa nimissään ollutta aiempaa ennätystä 10,16 vajaa viikko sitten Espoossa.

– Kun katsoin sääennustetta ja se näytti 26 astetta, eli kuusi asetetta lämpimämpää kuin Espoossa, ja kun näytti, että etusuoralla on myötätuuli, niin kyllähän minä tänne kiljuen tulin, Samuelsson kertaili.

Ikaalisten Urheilijoita edustavalle Samuelssonille myötätuuli on mannaa. Nyt sitä oli juoksussa 0,9 metriä sekunnissa

– Minä juoksen ihan eri tavalla myötätuuleen. Saan siitä kevyenä juoksijana hyvät avut ja osaan hyödyntää sen, Samuelsson sanoi.

Samaa mieltä oli juoksua Kuortaneella seurannut valmentaja Mikael Ylöstalo, joka yllätti itsensä arvaamalla täsmälleen ajan 10,12, jonka hänen suojattinsa juoksi.

– Nyt se sattui oleen just se aika, joka minulla oli mielessä. Yleensä se menee väärin johonkin suuntaan, mutta nyt oli kyllä Samuelin tuulet. Hän hallitsee myötätuulet. Näki, että askel vain heitti eteenpäin, Ylöstalo kertaili.

– Finaalijuoksussa lähtö oli parempi kuin alkuerässä, ja juoksun loppu oli selkeästi parasta loppua mitä Samulilla on ikinä ollut.

Samuelsson SE:stä: ”Ihan uskomatonta”

Kuortaneella Samuelsson varmisti finaalipaikan juoksemalla alkuerissä 10,29. Finaalissa kaikki loksahti kohdalleen.

– Yritin keskittyä siihen mitä Espoossakin pystyin tekemään, eli juoksemaan yksin. Paavo Nurmi Gamesissa, kun oli vierellä kavereita, juoksu meni vaan sekaisin. Sitä niin herkästi lähtee puristamaan jonkun vierellä ja yrittää päästä ohi. Nyt minä vaan pidin pääni ja rennon fiiliksen, Samuelsson sanoi.

Missä vaiheessa itse tunsit, että nyt napsahti hyvä aika?

– Vasta maalissa, kun katsoin voittoajan. Siinä tiesin, että tulee ihan hyvä aika minullekin, Samuelsson sanoi.

Entä mitä kävi mielessä kun näit ajan?

– Ihan uskomatonta. En ole viime vuoden SE:n jälkeen uskonut, että lujempaa pystyn menemään, mutta valmentaja on siihen uskonut. Hän on ensimmäinen henkilö, joka on sanonut minulle, että pystyn nopeampaan, Samuelsson totesi.

Vantaan Salamien Riku Illukka oli juoksussa viides ajalla 10,31 ja Seinäjoen seudun Urheilijoiden Niilo Mustalahti kuudes ennätyksellään 10,37.

Hurske löysi hyvän vireen ja voitti

Tampereen Pyrinnön Reetta Hurske löysi hyvän vireen Kuortaneen juoksuihin rahtusen alavireisen Turun Paavo Nurmi Gamesin jälkeen. Hurske voitti kilpailu hyvällä ajalla 12,85 ennen Italian Elisa Maria Di Lazzaroa, joka oli toinen ajalla 13,02.

Hurske ei ollut juoksuunsa täysin tyytyväinen, vaikka voitto tulikin.

– En tiedä tuliko aidat lähelle vai eikö vaan jalka noussut. Tuuli jonkin verran, joten voi olla, että aidat tulivat lähelle, mutta yritin pitää rytmiä, Hurske tuumi.

– Juoksu tuntui verkkakentällä tosi vahvalta. Oli ihan eri jalka kuin Turussa.

Tampereen Pyrinnön Lotta Harala oli kolmas ajalla 13,06 ja Espoon Tapioiden Saara Keskitalo neljäs ajalla 13,14, joka olisi ollut oma ennätys, mutta myötätuulta oli hitunen liikaa 2,2 metriä sekunnissa.

Murto jatkoi voittosarjaansa, kenttäennätys jäi voimaan

Salon Vilppaan Wilma Murto ponnisti Kuortaneen kilpailussa voiton 461:n ylityksillä. Toiveissa ollut kenttäennätyksen 474 rikkominen ei tällä kertaa onnistunut.

– Hyvää perussettiä. Olen tosi tyytyväinen alkukorkeuksien hyppyihin ja suhteellisen tyytyväinen myös noihin 474:n hyppyihin, Murto linjasi kilpailuaan.

–  Ensimmäinen ja viimeinen yritys 474:stä olivat pikkuisen vajaita. Keskimmäinen oli hyvä, mutta seiväs meni niin sanotusti läpi.

Uuden-Seelannin Olivia McTaggart oli toinen 456:n ylityksellä ja Oulun Pyrinnön Elina Lampela kolmas tuloksella 445.

Kähärä kimmahti toisen ennätyksensä vajaan viikon sisään

Jessica Kähärä kimmahteli Kuortaneen kolmiloikassa toiseksi ennätyksellään 13,87, jolla hän on 22-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilastossa toisena. Edellä on vain Heli Koivulan SE 13,92.  Kuortaneen kilpailun voitti Slovenia Neja Filipic, joka ponnisti tasan 14 metriä.

Omaa, tiistaina Paavo Nurmi Gamesissa hypättyä ennätystään Kähärä petrasi 11 senttiä, mutta ei ollut tyytyväinen hyppyihinsä. Turun hypyt eivät enää painaneet kintereissä.

– Itse asiassa yllätti itseäni, että palauduin näinkin hyvin. Verkassa tuntui hyvältä. Ajattelin, että se 14 metriä voisi mennä, mutta hypyt eivät vieläkään olleet teknisesti hyviä, Kähärä sanoi.

Kähärä ponnisti Kuortaneen pääkatsomon edessä ja sen riemuksi mainion sarjan: 13,47, 13,87, 13,51, X, 13,45 ja X, vaikka hypyt eivät Kähärää itseään tyydyttäneet.

– Ponnistukset tökkivät vastaan tai menivät läpi. Parhaassa hypyssäkin tökki viimeinen ponnistus vastaan. Kun oli nopea mondo-pinta huomasi, etten ihan ehdi vielä loikkiin mukaan. Olisi hauska päästä hyppäämään tartanilla eli vähän pehmeämmällä alustalla, Mikkelin Kilpa-Veikkoja edustava Kähärä tuumi.

Naisten 200 metrillä rikottiin ennätyksiä urakalla

Naisten 200 metrin juoksijat nauttivat Kuortaneen hyvistä olosuhteista. Henkilökohtaisia ennätyksiä rikottiin kaikissa kolmessa erässä kuin liukuhihnalta.

A-erä juostiin oivalliseen 1,4 metrin myötätuuleen. Voiton vei Italian Irene Siraguse ajalla 23,07. Neljänneksi juoksi JKU:n Anniina Kortetmaa ajalla 23,46. Hänen jälkeensä ennätysvauhteihinsa yltyivät JKU:n Aino Pulkkinen ajalla 23,56, Joensuun Katajan Mette Baas, 23,56, ja Nora Lindahl, HIFK Friidrott, 23,66.

– Tuuli oli hyvä, vaikka ensimmäisellä 50 metrillä se tuntui vastaiselta. Ja lämpö tekee tietysti hyvää. Tiesin odottaa hyviä aikoja, kun ensimmäisissä erissä mentiin jo kovaa, kommentoi Pulkkinen.

– Hyvä vire ei ollut yllätys, mutta toissa päivän Oslon Timanttiliigan viestijuoksu myöhään illalla tuntui vielä jaloissa, ja yöunetkin ovat jääneet vähille matkustamisen takia.

Oslossa Suomen 4 x 400 metrin viestijoukkue teki kaikkien aikojen toiseksi parhaan suomalaisajan 3.29,65. Pulkkinen ja Baas olivat joukkueessa mukana, kuten myös Kuortaneella kahdeksanneksi ajalla 23,78 juossut Turun Toverien Milja Thureson. Joukkueen neljäs viestinviejä oli Ella Räsänen.

– Tiesin kuntoa oleva näihin tuloksiin, mutten odottanut sen tulevan vielä tänään, Baas kommentoi.

Oslon Bislettin täpötäysi katsomo ja tunnelma oli molemmille juoksijoille melkoinen elämys.

– Toivottavasti juoksemme siellä vielä uudelleenkin, Pulkkinen ja Baas totesivat yhteen ääneen.

Kilpailun paras suomalainen oli JKU:n Anniina Kortetmaa. Hän jäi ennätyksestään vain neljä 0,04 sekuntia, mutta aihetta tyytyväisyyteen oli muutenkin, sillä tämä oli hänen ensimmäinen ulkoratakilpailunsa tänä kesänä.

– Tyytyväinen olen, kun pääsin vihdoin terveenä radalle. Keväällä tullut etureiden vamma vaivasi puolitoista kuukautta, mutta nyt on taas mukava juosta, Kortetmaa kertoi.

Vadlejch huippukunnossa – Kuusela paras suomalainen

Miesten keihäänheittoa hallitsi maailman vuositilaston ykköne,n tshekki Jakub Vadlejch, jonka pisin kaari kantoi 86,83. Vuonna 2012 Lontoossa olympiakultaa voittanut trinidadilainen Keshorn Walcott kiskaisi myös kelpo kaaren 85,85.

Paras suomalainen oli neljänneksi sijoittunut Vimpelin Vedon Toni Kuusela, jonka toinen heitto lensi 80,65 ja kolmas 80,79. Muut heittonsa Kuusela astui yli. Toiseksi paras suomalainen oli Kuopion Reippaan 76,63 heittänyt Taneli Juutinen.

Yhdeksästä kilpailijasta vain seitsemän jatkoi kolmelle viimeiselle kierroksella, koska Toni Keränen ja Janne Läspä eivät saaneet lainkaan tulosta.