Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennuspäällikkö Tuomo Salonen sanoo, että yleisurheilijoiden tarkkaa määrää Tokion olympiajoukkueessa on vielä vaikea arvioida, sillä rankingtilanne elää vielä vahvasti.
– Edellisissä kesäolympialaisissa Rio de Janeirossa mukana oli 16 yleisurheilijaa. Hyvä tavoite tässä vaiheessa on pyrkiä siihen, että joukkue olisi tuota runsaslukuisempi, Salonen sanoo
– Luku voi elää molempiin suuntiin. Joukkueessa on jo neljä yleisurheilijaa ja suora tulosraja tai lähes varma paikka rankingin kautta on lisäksi reilulla puolella tusinalla urheilijalla, Salonen arvioi.
Tokion olympiakisoihin tähtäävillä rata- ja kenttälajien yleisurheilijoilla on aikaa kesäkuun 29. päivään sinetöidä kisapaikka joko rikkomalla tulosraja tai rankingin kautta. Maratonilla ja 50 kilometrin kävelyssä tuloksentekoaika päättyy 31. toukokuuta.
Rankingin osalta tapahtuu juhannuksen tienoilla
Yleisurheilijoista Tokion olympialaisten kisajoukkueeseen on jo valittu Topi Raitanen, Aku Partanen, Kristian Pulli ja Ella Junnila. Salonen laskee, että lähes varman paikan on rankingin kautta saamassa puolen tusinaa urheilijaa, joiden joukossa on mm. mieskeihäänheittäjiä ja naisten pika-aitajuoksijoita.
– Rankingin kokonaisuus elää kevätkesän aikana paljon. Se on ratkaisevaa, minkälaisia tuloksia suomalaiset urheilijat alkukesästä tekevät ja missä kilpailuissa, Salonen sanoo.
– Erityisen paljon rankingin osalta tapahtuu juhannuksen tienoilla. Silloin etenkin Euroopassa kilpaillaan useissa maissa kansalliset mestaruuskilpailut, joissa on jaossa hyviä pistepotteja.
Salonen näkee, että useilla suomalaisilla on edellytykset nousta kisajoukkueeseen rankingin kautta, mutta se vaatii onnistumisia ja oikeissa kisoissa.
– Muuallakin maailmassa kilpaillaan, joten parannuksia rankingpisteisiin tarvitaan, Salonen sanoo.
Ulkomaan leirillä keväällä reilu 40 suomalaista
Salosen mukaan erinomaisen hallikauden jälkeen yleisurheilun maajoukkuetason urheilijoilla on hyvät lähtökohdat kesän kisoihin.
– Terveyden osalta tilanne on kärkiurheilijoiden kohdalla pääosin oikein hyvä, Salonen sanoo.
– Urheilijajoukko on tietysti laaja ja pieniä vaivoja on muutamien urheilijoiden kohdalla ratkottavana, mutta esimerkiksi yleisterveyden näkökulmasta harjoituskausi on sujunut hyvin.
Kevään ja talven ulkomaanleiritys sekä maajoukkueleiritys kotimaassa on ollut pandemia-aikana normaalia vähäisempää. Pienimuotoista leiritystä on kuitenkin ollut.
– Ulkomaan leirillä on nyt pika- ja aitajuoksijoita Teneriffalla, moniottelijoita, hyppääjiä ja keihäänheittäjiä Portugalin Acoteiasissa, pääasiassa pituushyppääjiä Espanjan La Nuciassa sekä keihäänheittäjiä Turkin Belekissä, Salonen kertoo.
Yhteensä ulkomailla leireilee kevään aikana reilu 40 suomalaisurheilijaa, joista osa on jo palannut leiriltä kotimaahan – ja osa puolestaan on aloittanut kevään leirinsä vasta muutama päivä sitten.
Paavo Nurmi Games ja Motonet GP pääroolissa
Kilpailukausi on kestävyysjuoksuissa aloitettu maantie- ja maastojuoksun SM-kilpailuissa, myös kilpakävelyissä on kilpailtu ja yhdeksän suomalaista osallistui heittolajien Euroopan cupiin Kroatian Splitissä.
– Kotimaassa Motonet GP -sarja sekä Paavo Nurmi Games ovat alkukesästä tärkeässä roolissa. Näiden lisäksi kalenterissa on myös Euroopan joukkuemestaruuskilpailut Romaniassa 19.-20.6. sekä olympiarankingkilpailu Vaasassa 28.-29.6., Salonen sanoo.
– Seiväshyppääjät ja moukarinheittäjät käynnistelevät kotimaan kautta jo tällä viikolla. Kävelyssä käydään Euroopan joukkuemestaruuskilpailut viikonvaiheessa Podebradyssä, Tshekissä. Mutta moni urheilija avaa kisakauden toukokuun viimeisellä viikolla ja osa vasta kesäkuussa esimerkiksi Jyväskylän Motonet GP:ssä tai Paavo Nurmi Gamesissa.
Nuorten arvokisarajojen takarajat ovat Bergenin alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuihin 27.6. ja Tallinnan alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuihin 4.7.