Seitsenottelija Saga Vanninen harjoittelee jatkossa virolaisen kymmenottelun olympia- ja EM-voittaja Erki Noolin valmennuksessa. Vanninen oli hiljattain viikon ajan Tallinnassa, jossa hän harjoitteli Noolin johdolla ja oli tyytyväinen kokemaansa.
– Se vaikutti tosi hyvältä. Erki näkee tosi nopeasti virheet ja korjattavat asiat. Valmentajana hän on hauska, mutta tosi vaativa. Se on minusta hyvä, että valmentaja osaa olla vaativa, mutta treeneissä on silti hauskaa, Vanninen sanoo.
Valmennusyhteistyö rakentuu niin, että Vanninen harjoittelee pääasiassa Tallinnassa, mutta myös Tampereella.
– Tarkoitus on, että treenaan aika paljon Tallinnassa ja kevyempiä jaksoja Tampereella. Se muotoutuu sitten tarkemmin, kun päästään tekemään enemmän yhdessä, mutta aika paljon olen jatkossa Tallinnassa, Vanninen arvioi.
”Minulle jäi tosi hyvä ja luottavainen fiilis Erkistä”
Vannisen mukaan hyvät ja nopeat yhteydet Tampereen ja Tallinnan välillä painoivat valmentajan valinnassa.
– Muitakin vaihtoehtoja oli, mutta Tampere-Tallinna -välillä on helppo liikkua, ja tässä vaihtoehdossa oli etuna se, että saan aika paljon lähivalmennusta, jonka koen tärkeäksi.
– Minulle jäi myös tosi hyvä ja luottavainen fiilis Erkistä. Hänellä on omaa urheilijataustaa. Tuntui, että hän tietää heti, mitä minun päässäni treenatessa liikkuu. Erki on itsekin hyvässä kunnossa ja teki aika paljon treeneissä minun mukana, eli hänestä ei sitten saa ainakaan jäädä jälkeen.
Nool, 54, valmentaa Tallinnassa osaa nuorista, jotka harjoittelevat Noolin nimeä kantavassa urheilukoulussa. Noista nuorista Vanninen saa treeneihin kirittäjiä. Nool on mukana myös 8021 pistettä otelleen japanilaisen kymmenottelija Yuma Maruyaman valmennuksessa.
Los Angelesin olympialaiset pitkän tähtäimen tavoitteena
Jos Vanninen on innostunut yhteistyöstä Noolin kanssa, se kuultaa myös Noolin puheissa. Nool näkee, että yhteistyön tavoitteita täytyy rakentaa pidemmällä kuin yhden kauden näkymällä.
– Saga on lahjakas nuori urheilija. Minun mielestäni hänen kanssaan täytyy katsoa, millä tasolla hänen täytyy olla, että hän pystyy menestymään neljän vuoden päästä Los Angelesin olympialaisissa, Nool sanoo.
Nool kuvaa Vannista voimakkaaksi ja räjähtäväksi urheilijaksi ja näkee, että yhteistyön alussa harjoittelun keskeinen tavoite on nostaa yleiskuntoa ja nimenomaan juoksukuntoa sekä rakentaa kehon pienten tukilihasten kunto uudelle tasolle, jotta vältetään loukkaantumisia.
– Kun halutaan nostaa ottelijan tuloskuntoa ja suoritusvarmuutta pidemmällä aikavälillä, ketjun heikoin lenkki täytyy saada paremmalle tasolle, Nool siteeraa tuttua sanontaa.
Nool: Pitää olla unelma, mutta myös realistinen suunnitelma
Vanninen on Noolin kanssa samaa mieltä.
– Varsinkin tuo tukilihaksisto on minulla aika heikko. Osin johtuen siitä selän kanssa oli haasteita viime kesänä. Nyt pystyn jo tekemään kaiken, kun huomioin selän, mutta tukilihaksisto on selkeästi yksi iso painopiste jatkossa ja juokseminen, joka on ollut sitä jo aikaisemmin.
Nool muistuttaa, että juokseminen on erittäin isossa roolissa liki kaikissa seitsenottelun lajeissa.
– Jos urheilija on hyvässä juoksukunnossa, hän pystyy myös harjoittelemaan hyvin kaikkia lajeja. Juoksua pitäisi tehdä aika paljon jo tänä syksynä, mutta kun juoksua lisätään, ei pidä olla sinisilmäinen, kehon pitää antaa tottua siihen, Nool sanoo.
Nool näkee, että samoin on seitsenottelun tavoitteiden kanssa.
– Pitää olla unelma, mutta myös realistinen suunnitelma, jolla sinne edetään. Yleensä ei käy niin, että 6400 pisteestä noustaan kerralla 6900 pisteeseen.
Noolin ja Vannisen ajatuksissa on, että kauden 2025 ensimmäinen ottelu olisi Tallinnan kansainvälinen moniottelukisa talvella. Hallikaudella on tarjolla myös EM- ja MM-hallit.