Muistakaa unelmoida ja haaveilla. Niin olen itsekin omalla urallani tehnyt ja mennyt eteenpäin, keihäänheiton EM-voittaja ja olympiamitalisti Antti Ruuskanen opasti nuorten Peugeot-yleisurheilutiimiä Helsingissä.
Ruuskanen on vasta valitun, 17-20-vuotiaista koostuvan Peugeot-tiimin mentori ja kummiurheilija. Hän piti tiimin kokoontumisessa väkevän esityksen, jossa hän kävi läpi oman uransa ratkaisuja, kannusti kärsivällisyyteen, opinnoista huolehtimiseen ja muistutti, että yleisurheilu on lopulta tiimityötä.
– Sitä on paljon kysyttyä, että mitä sitä miettii, kun on siellä palkintopallilla. No ei ainakaan mitään murheita. Kyllä ne ovat niitä uran parhaita hetkiä. Siinä unohtuvat varamiehet roolit ja loukkaantumiset, joita minunkin uralla on ollut. Samalla kuitenkin tulee mieleen, että en minä tänne yksin ole päässyt, Ruuskanen sanoi.
– Tarvitaan valmentaja, hieroja, fysioterapeutti, lääkäri, manageri ja yhteistyökumppaneita. Ilman niitä ei ole huippuyleisurheilua.
Ruuskasen opit upposivat vastaanottavaiseen maaperään. Peugeot-tiimiin valitut pikajuoksija Sara Francis, kiekonheittäjä Helena Leveelahti, keihäänheittäjät Julia Valtanen ja Topias Laine sekä kuulantyöntäjä Arttu Korkeasaloja seiväshyppääjä Urho Kujanpää kuuntelivat tarkasti.
Tiimiläiset saivat myös Ruuskaselta lupauksen, että häneen voi ottaa yhteyttä ja kysyä, jos tiimiläiset tarvitsevat kokeneen urheilijan näkemystä.
– Hienoa, että saatiin tällainen ryhmä, jossa meillä kaikilla on samantyyppiset tavoitteet ja ollaan kaikki uralla samassa pisteessä. Tiimi tuo on taloudellista tukea ja Ruuskasen tuen, mutta me tuemme myös toinen toisiamme, keihäänheittäjä Topias Laine kiteytti tiimiläisten tuntemuksia.
– Se on hienoa, kun tuollainen ammattiurheilija antaa puhelinnumeron, josta voisi kysyä, jos eteen tulisi sellainen asia, johon häneltä voisi hakea neuvoa, Korkeasalo komppasi.
Kujanpää: Kunto löytyi, hyppyvarmuutta puuttuu
Peugeot-tiimiläisten kauden päätavoitteet vaihtelevat ensi kesän 17-vuotiaiden EM-kisoista Tampereen 19-vuotiaiden MM-kisoihin. Poikkeuksen edelliseen tekee Tampereen Pyrinnön seiväshyppääjä Urho Kujanpää, joka vie talven aikana loppuun asepalveluksen Puolustusvoimien Urheilukoulussa, mutta tavoittelee ensi kesänä tiukasti paikkaa aikuisten EM-kisajoukkueessa.
– Sellainen tuntuma on, että on mahdollista hypätä korkealta. Fyysinen kunto on alkanut hallikauden aikana löytyä. Se kuitenkin näkyy, ettei palveluksen aikana ole pystynyt tekemään normaalia hyppytreeniä. Hyppyvarmuus on vähän kateissa, Kujanpää sanoo.
Kujanpää ylitti viime talvena hallissa 555, joka on Berliinin EM-kisojen tulosraja. Se on kuitenkin rikottava uudelleen tämän kauden aıkana.
– Kesällä EM-kisat ovat kauden päätavoite, Kujanpää vakuutti.
,
Korkeasalo 18 metrin kimppuun
Tampereen 19-vuotiaiden MM-kisoihin valmistautuvan Korkeasalon silmissä välkkyy talvella 18 metrin rajapyykki miesten kuulalla. Hän työnsi tammikuussa 6-kilon kuulalla 19,66 eli 19-vuotiaiden halli-SE:n. Seuraavan kerran hän työntää kuusikiloista vasta nuorten SM-halleissa Kuortaneella kuluvan kuun lopulla.
– Nyt kun hallitulokset kelpaavat kuulassakin ulkoratojen SE-tuloksiksi ajatuksena on, että jos saisi Mika Vasaran 19-vuotiaiden SE:n 20,50 rikki. Siihen olisin tyytyväinen.
Korkeasalo on talvena aikana vienyt ominaisuuksia hyvin eteenpäin. Varsinkin voimat (penkkipunnerus 150 kg, etukyykky 170 ja takakyykky 190 kg) ovat edenneet kukonaskelin.
– Paljon tarvitaan vielä lisää, että ollaan siellä mitä tarvitaan, että miesten kuula lentää joskus yli 21 metriä, mörssärilahjakkuus linjasi unelmaansa.
Korkeasalo on saanut viimeisen vuoden aikana apuja ja neuvoja ex-huipputyöntäjä Mika Halvarilta. Valmennuksesta vastaa isä Kari Korkeasalo ja vinkkejä on tullut myös Matti Yrjölältä.
– Viimeiset leirit Mika on lähinnä katsonut sitä, että onko harjoittelu ja työntö kokonaisuutena kuosissa ja hyvällä mallilla, Korkeasalo kiittelee Halvarilta saamaansa tukea.
Leveelahti: Tekniikka ja voimat kehittyivät
Korkeasalo heittää lauantaina Porissa kiekon talvimestaruuskisoissa kuten Helena Leveelahti.
– Porin SM-kisoista tavoitellaan hyvää tulosta. 52 metriä olisi aika hyvä tulos, Leveelahti sanoo.
Leveelahti heitti hiljattain halliennätyksensä 50,19, mutta harjoitusten perusteella parempaa on luvassa.
– Harjoituskausi on mennyt tosi hyvin, tekniıkka on mennyt eteenpäin ja se on saatu vakioitua. Voimat ovat kasvaneet, Leveelahti sanoo.
Laine ja Francis liikkuvat lujaa
Viime kesänä Nuorten olympiafestivaaleilla keihäänheiton voittanut Topias Laine, 16, on hallikauden aikana keskittynyt pikajuoksuun. Se keräsi kiitosta Peugeot-tiimin kummilta Antti Ruuskaselta, jonka muistutti, että nopeat jalat ovat etu keihäänheitossa.
– Nyt on edessä pari pikajuoksukisaa. Nuorten SM-halleissa Kuortaneella on suunnitelmissa juosta 60 metriä, 60 metrin aidat ja 300 metriä. Hallikausi menee tässä harjoituskauden keskellä, keväällä keskitytään enemmän heittämiseen, Laine sanoo.
– Jos talven mittaan saisi 60 metrin ennätystä (7,21) sekunnin kymmenyksen paranemaan, taululla olisi jo hyvännäköiset lukemat.
Pikajuoksija Sara Francis, 17, on talven mittaan pudottanut 60 metrin ennätyksensä 7,54:ään ja 200 metriä on kulkenut pitkällä radalla 24,61.
– On siellä vielä parannettavaa. En ole noihin tuloksiin tyytyväinen. Syksyn mittaan voimat ovat kasvaneet ja nopeuttakin on tullut lisää, kesällä Tampereen 19-vuotiaiden MM-kisoihin tähtäävä Francis sanoo.
Valtanen taitaa kaksi lajia
Keihäänheiton ohella pesäpalloa pelaava Julia Valtanen aikoo kilpailla talvellakin molemmissa lajeissa.
– Pesäpallossa SM-alkuturnaus on samaan aikaan keihäänheiton SM-hallikisan kanssa, jonne menen. Pesäpallon SM-alkuturnaukseen en pääse, mutta lopputurnaukseen menen, jos sinne päästään, Valtanen sanoo.
Viime kesänä Nuorten olympiafestivaaleilla voittoon heittäneen raumalaisen syksyn harjoittelu on sujunut suunnitelmien mukaan. Valinta Peugeot-tiimiin maistui.
– On se ihan hienoa, kun pääsi mukaan tällaisen, Valtanen tunnusti.
,