Ruotsin mestaruuskilpailut juuri maaottelun alla

Ruotsin mestaruuskilpailut juuri maaottelun alla

Suomi ja Ruotsi kohtaavat Ratinan stadionilla Tampereella syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna 3.-4.9. Suomen maajoukkue valittiin maanantaina. On sopiva aika luoda katsaus Ruotsin joukkueeseen. Taistelu Pohjolan hegemoniasta tulee tänäkin vuonna olemaan ankara ja maaottelun tunnelmaa voi luonnehtia rakkaiden vihollisten kohtaamiseksi.

 

Daniel Ståhl heitti maailman kärkituloksen

Ruotsin mestaruuskilpailut järjestettiin juuri viikko ennen Suomi-Ruotsi-maaottelua Suur-Tukholmaan kuuluvassa Sollentunassa. Kilpailuiden suurin tähti oli ruotsinsuomalainen Daniel Ståhl, joka heitti kiekkoa maailman tämän kauden kärkituloksen 68,72. Myös kaksi muuta ruotsalaista Niklas Arrhenius ja Axel Härstedt ovat tänä kesänä heittäneet yli 66 metriä.

Muissakin miesten heittolajeissa moukarinheittoa lukuunottamatta Ruotsin taso muutenkin vaikuttaa varsin hyvältä ja tulee aiheuttamaan suomalaisille lisäongelmia sileiden ratajuoksujen ohella, joissa Ruotsin miesjoukkue on tällä vuosikymmenellä löylyttänyt Suomea isoilla kuupallisilla.

Suomen kieltä hyvin taitava Daniel Ståhl, jonka äiti Taina Laakso oli aikanaan SM-tason kuulantyöntäjä, voitti Sollentunassa myös kuulantyönnön mestaruuden uudella ennätyksellään 19,38. Myös Arrheniuksen veljekset Niklas ja Leif ovat tänä kesänä työntäneet yli 19 metriä. Pikkuveli Leifin Ruotsin tämän kauden kärkitulos on sentilleen 20 metriä.

Kim Amb voitti Ruotsin keihäsmestaruuden paremmalla tuloksella 83,46, kuin Tero Pitkämäen voittotulos Oulun Kalevan kisoissa. 35-vuotias veteraani Gabriel Wallin on hänkin tänä kesänä heittänyt lähes 83 metriä ja vuonna 2005 junioreiden Euroopan mestaruuden Kreikalle voittanut mahanmuuttaja Jiannis Smalios kiskaisi Sollentunassa tämän kesän pisimmän heittonsa 79,60.

Miesten hyppylajit ovat Ruotsin joukkueen selkeä heikkous, vaikka juuri näissä lajeissa mm. Stefan Holm, Christian Olsson ja moni muu ovat vuosien mittaan hypänneet olympiakisojenkin kultamitalikorokkeelle. Ruotsin mestaruus miesten korkeushypyssä voitettiin tuloksella 211 ja seiväshypyn voitti 41-vuotias Oscar Janson hyppäämällä 507.

Ruotsin yksinäinen tähti nykyisin miesten hyppylajeissa on viisi mitalia vuosien 2012-2016 kansainvälisissä suurkilpailuissa voittanut Michel Tornéus. Hän on tänä vuonna ponnistanut pituutta uuden loistavan Ruotsin ennätyksen 844 ja voitti Sollentunassa myös kolmiloikan uudella ennätyksellään 16,10.

 

Tom Kling-Baptiste Pohjolan nopein?

170-senttinen ja 65-kiloinen kärpässarjalainen Tom Kling-Baptiste on ollut Pohjolan tämän kesän nopein juoksija. Sollentunassa hän voitti molemmat pikamatkat ajoin 10,33 ja 21,09. Viime kesänä hän juoksi myötätuuleen 10,13 ja 20,55. Suomentappaja Johan Wissman oli 200 metrillä toinen. Satasen toinen ja kolmas olivat Jamaikassa syntyneet Odain Rose ja Austin Hamilton.

Miesten 400 metrin yllätysmestari oli 28-vuotias Yhdysvaltain ja Ruotsin kaksoiskansalainen Benjamin Mullen, joka pitkä rastatukka heiluen juoksi ennätyksensä 47,12. Miesten aitajuoksuissa voittoajat jäivät varsin vaatimattomiksi 14,27 ja 52,04. Tänä vuonna aitajuoksuissa Suomi vie ja Ruotsi vikisee.

Mutta keskimatkojen juoksuissa Ruotsi vetää ja Suomi roikkuu. Neljä ruotsalaismiestä on juossut 800 metriä 1.47:ään ja 1500 metrillä Johan Rogestedt ja Jonas Leandersson jopa 3.36:een. Mestaruuskilpailuissa Rogestedt voitti 800 metriä ja Leandersson 5000 metriä, mutta kiritykki Kalle Berglund 1500 metriä.

10000 metrin maaotteluvoittoa puolustava Mikael Ekvall on tänä kesänä juossut reilusti alle 29 minuutin, mutta kärsi mestaruuskilpailuissa 0,01 sekunnin tappion veteraani Mustafa Mohammedille. Estejuoksussa Suomen nykytilanne on historiallisen huono ja Ruotsin kolmoisvoiton estäminen erittäin vaikeaa.

 

Lindh, Bahta ja Lahti hallitsevat kestävyysjuoksuja

Naisten kestävyysjuoksuissa Ruotsilla on yksi Euroopan parhaista maajoukkueista. Lovisa Lindh juoksi Amsterdamin EM-kilpailuiden 800 metrillä pronssia alle kahden minuutin ajalla, Meraf Bahta on juossut 1500 metriä 4.02 ja 5000 metriä 14.49 sekä ruotsinsuomalainen Sarah Lahti 10000 metriä 31.28.

Johanna Peiposen, Oona Kettusen ja Alisa Vainion kärsiessä loukkaantumisista ovat Suomen toiveet naisten kestävyysjuoksujen lajivoitoista estejuoksija Sandra Erikssonin varassa. Ruotsin joukkuetta mahdollisesti täydentää myös puolimaratonin 1.10 ja täysmaratonin 2.30 juossut, Keniassa syntynyt Isabellah Andersson.

Naisten pika- ja aitajuoksuista Suomi voitti viime vuoden maaottelussa viisi seitsemästä, vaikka sortuikin vaihtorikkoon pikaviestin johtoasemassa. Hanna-Maari Latvalan loukkaantuminen tasoittaa tilannetta jonkin verran viime vuoteen nähden, mutta suomalaiset ovat nytkin usean pikamatkan ennakkosuosikkeja.

Vuoden 2012 Euroopan mestari Moa Hjelmer ja vuoden 2013 junioreiden maailmanmestari Irene Ekelund eivät terveydellisistä syistä kumpikaan osallistuneet Ruotsin mestaruuskilpailuihin. Valoa toivat kuitenkin pituushyppääjä Khaddi Sagnia ja aitajuoksija Susanna Kallur, jotka juoksivat satasen 11,48 ja 11,53.

400 metriä yksikään ruotsalaisnainen ei ole tänä kesänä juossut alle 54 sekunnin ja 400 metrin aitajuoksun Ruotsin mestaruus voitettiin yli 59 sekunnin ajalla. Mutta 100 metrin aitajuoksussa 35-vuotias Kallur ja uuden ennätyksensä 13,11 alkukesästä juossut Elin Westerlund haastavat jopa Nooralotta Nezirin.

 

Angelica Bengtsson uudelleen huippukunnossa

Naisten hyppylajeissa Ruotsi on varsin vahva. Amsterdamin EM-kilpailuiden seiväshypyssä pronssimitalilla palkittu Angelica Bengtsson yritti Ruotsin mestaruuskilpailuissa juuri kolmesti korkeutta 472, millä hän olisi parantanut yhden sentin Wilma Murron hallikaudella hyppäämää Pohjoismaiden ennätystä.

Korkeushyppääjä Sofie Skoog sijoittui Rion olympiakisoissa seitsemänneksi ja pituushyppääjä Khaddi Sagnia viime vuonna Pekingin MM-kilpailuissa seitsemänneksi. Erica Jarder on tänä kesänä ponkaissut pituutta 660 ja Malin Marmbrandt 650. Kolmiloikan mestari oli nyt Marmbrandt vaatimattomammalla tuloksella 13,11.

Naisten anglosaksisissa heittolajeissa kuulantyönnössä ja moukarinheitossa Ruotsi on suosikki, mutta skandinaavista syntyperää olevissa kiekonheitossa ja keihäänheitossa Suomella on tilaisuus korjata sato. Erityisesti kiekonheitossa, sillä parhaat ruotsalaiset Sofia Larsson ja Julia Viberg kärsivät terveysongelmista.

21-vuotiaat kuulantyöntäjä Fanny Roos ja moukarinheittäjä Marinda Petersson ovat lajiensa voittajasuosikkeja. Roos työnsi kaksi viikkoa sitten komeasti 17,58 ja Petersson linkosi Sollentunassa Ruotsin mestaruuskilpailuiden ennätyksen 69,22.

Naisten keihäänheitto tulee olemaan yksi maaottelun avainlajeja. Ruotsin joukkuetta ei voi väheksyä. Anna Wessman heitti juuri mestaruuskilpailuiden ennätyksen 57,76 ja Elisabeth Höglund oman ennätyksensä 54,42. Trion täydentää ruotsinsuomalainen vuosien 2012–2014 maaotteluvoittaja Sofi Flink.

Maaottelu järjestetään tänä vuonna 76. kerran. Suomi taisteli viime vuonna Tukholman olympiastadionilla naisten maaottelun voiton, vaikka Ruotsi oli tätä ennen voittanut naisten 15 viimeisimmästä maaottelusta 14. Miesten maaottelun Suomi on viimeksi voittanut Helsingin olympiastadionilla viisi vuotta sitten.

(Mikko Nieminen. SYUA.)

 

TAMPERE 3.-4.9.2016 LXXVI Suomi–Ruotsi-maaottelu