Ruotsi-ottelun syyskuinen paluu Helsingin uusitulle Olympiastadionille sytyttää. Se näkyi ja kuului maaottelun kick-off -tilaisuudessa Helsingissä, jonne tervehdyksensä lähetti myös kiekonheiton ruotsalainen olympia- ja MM-voittaja Daniel Ståhl.
– Voitin ensimmäisen kerran kiekonheiton Ruotsi-ottelussa juuri Olympiastadionilla 2014, kun maaottelu viimeksi järjestettiin siellä. On hienoa palata uusitulle, upealle stadionille Ruotsi-ottelussa, Ståhl myhäili videolla.
– Toivottavasti yleisurheiluväki täyttää Olympiastadionin lehterit ja saamme aikaan mahtavan yleisurheilujuhlan.
Ruotsin tähdistä myös seiväshypyn ME-mies ja olympiavoittaja Armand Duplantis on lupautunut syyskuun 3.-4. päivä järjestettävään maaotteluun. Lipunmyynti maaotteluun alkaa 1.4. kello 9.00 Lippu.fi -palvelussa.
Tervo: Maaottelussa on rento fiilis ja suuri onnistumisen nälkä
Tuore naisten moukarinheiton SE-nainen Krista Tervo jakaa Ståhlin tuntemukset maaottelusta.
– Ruotsi-ottelut ovat aina olleet kauden huippuhetkiä. Maaotteluun on kiva päättää kausi ja rökittää ruotsalaisia. Maaottelussa on yhtä aika rento fiilis ja suuri onnistumisen nälkä, Tervo sanoi.
Samaa mieltä oli pituushyppääjä Kristian Bäck, joka rakentaa loukkaantumisen ja sairastelun jälkeen kuntoaan kohti MM- ja EM-kesää.
– Ruotsi-ottelu on huikea kisa. Harvoin saa niin paljon adrenaliinia kuin maaottelussa. Itse olin viimeksi mukana neljä vuotta sitten, joten nyt on aika tehdä paluu, Bäck totesi kick-off -tilaisuudessa.
Pikajuoksija Samuli Samuelssonille maaottelun mauste ovat tasaiset kilpailut.
– Pikajuoksut ovat maaottelussa tosi tiukkoja otatuksia. Vaikka ykkössuosikkeja löytyy, melkein kuka tahansa voi voittaa, Samuelsson sanoo.
– Pikajuoksijalle Ruotsi-ottelut ovat myös tosi jännittävä. Ne ovat usein niitä lajeja, jotka ovat lopulta aika ratkaisevia.
Etelätalo ei ole kilpaillut Olympiastadionilla
Keihäänheittäjä Lassi Etelätalolle syyskuinen Ruotsi-ottelu voi olla uran ensimmäinen kilpailu Helsingin olympiastadionilla. Ruotsi-ottelussa hän on tosin kilpaillut muualla. Maaottelussa hän on ollut paikan päällä myös katsojana.
– Se on jäänyt mieleen, kun oli seuran kanssa Seuracupin finaalissa ja päästiin sitten muiden finaalijoukkueiden kanssa yhdessä katsomaan paikan päälle kisoja, Etelätalo sanoo.
Kuulantyöntäjä Senja Mäkitörmä muistaa erityisesti vuoden 2020 maaottelun.
– Oli kauden viimeinen kisa, työnsin 17,01 ja rikoin ensi kertaa 17 metriä. Meille maaottelu on hyvä, kovatasoinen kilpailu. Ruotsalaisten taso on niin kova, Mäkitörmä totesi naiskuulantyöntäjien taistosta.
Ruotsi-ottelu 10 -juoksu maaottelun uudistus
Kaikilla juoksun ystävillä on lauantaina 3. syyskuuta mahdollisuus olla mukana, kun maaottelupisteitä jaetaan kello 10 alkavassa Ruotsi-ottelu 10 -juoksussa. Kyseessä on 10 kilometrin tiejuoksu, jossa ratkaistaan myös maaottelupisteet, jotka on yleensä ratkottu miesten ja naisten 10 000 metrin ratajuoksuna.
Juoksun lähtö on Olympiastadionin läheisyydessä Hammarskjöldintiellä ja maali Olympiastadionilla.
Maaottelua organisoivan SUL:n markkinointiyhtiö Track & Field Finland Oy:n toimitusjohtaja Jari Töykän sanoo, että Ruotsi-ottelu 10 -juoksu on vain yksi uusi kokemus muiden joukossa, sillä uusittu Olympiastadion uudistaa kaikkien maaottelukokemuksen.
– Urheilijoille Olympiastadion tarjoaa uudenkarheat kilpailupaikat. Uudistunut tekniikka ja hulppeat puitteet auttavat meitä tapahtuman järjestäjiä varmistamaan, että jokainen voi nauttia entistä paremmin vuonna 1925 alkaneen maaottelutradition ainutlaatuisesta tunnelmasta, Töykkä sanoo.
VR Ruotsi-ottelun uudeksi pääyhteistyökumppaniksi
Ruotsi-ottelun ja VR:n uusi yhteistyösopimus tarjoaa Helsingin ulkopuolelta maaotteluun tuleville vaivattoman ja ympäristöystävällisen tavan matkustaa tapahtumaan.
VR on Ruotsi-ottelun pääyhteistyökumppani, kuten jo aiemmin pääyhteistyökumppaneiksi valitut Fristads, CapitalBox, IKH, Motonet, Craft, Etteplan, Yle sekä Helsingin kaupunki. Uusina yhteistyökumppaneina mukaan ovat liittyneet myös Scandic, Ramirent, Stopteltat, Aj Tuotteet ja Sievin Jalkineet. Yhteensä Ruotsi-ottelulla on kumppaneita tällä hetkellä noin 20.
– Haluamme kannustaa maaotteluun saapuvia valitsemaan ympäristöystävällisimmän vaihtoehdon sekä toimimaan samoin myös muissa Olympiastadionin yleisötapahtumissa. Valitsemalla junan maaotteluun saapuva voi osaltaan olla mukana mahdollistamassa hiilineutraalimpaa tapahtumaa – ja samalla säästyy esimerkiksi parkkipaikan etsimiseltä, Töykkä sanoo.
Suurtapahtumien kohdalla ei ole yhdentekevää, millä tavoin paikan päälle matkustetaan, sillä matkustamisesta aiheutuvat päästöt ovat yksi merkittävimpiä tapahtumien ilmastonkuormaan vaikuttavia tekijöitä.
– Haluamme tarjota ilmastoystävällisen tavan matkustaa tapahtumiin ja siten auttaa järjestäjiä pienentämään tapahtumien hiilijalanjälkeä. Yhteistyö yleisurheilun Ruotsi-ottelun kanssa on siksi luonteva valinta. Järjestämme tapahtumiin tarvittaessa lisävuoroja, jotta matkustaminen raiteita pitkin olisi mahdollisimman sujuvaa, kertoo VR:n matkustajaliikenteen kaupallinen johtaja Johanna Jäkälä.