Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtajaksi valittu Riikka Pakarinen vaatii muutosta urheilun rahoitukseen.
– Tällä hetkellä valtion liikunnan ja urheilun rahat ripotellaan laajalti ja tehottomasti. Rahanjaossa tulisi keskittyä selkeästi muutamaan painopistealueeseen, kuten muuallakin Pohjoismaissa, Pakarinen totesi SUL:n liittovaltuustolle, joka valitsi hänet liiton puheenjohtajaksi vuoden 2024 loppuun yltävälle kaudelle lauantaina Helsingissä.
– Haluaisin nähdä, että liikunnan ja urheilun valtion rahoitus keskittyisi jatkossa esimerkiksi kahteen painopisteeseen, seuroihin ja seuratoiminnan kehittämiseen sekä huipun tuntumassa olevien nuorten tukemiseen.
Tasapainoinen talous on Pakariselle keskeinen teema myös SUL:n puheenjohtajana.
– Viime vuoden miinusmerkkinen vuosi Suomessa pidetystä Ruotsi-ottelusta huolimatta oli liitolle hyvä herätys. Vastaavanlainen trendi ei voi jatkua. Pääoman suhteen tilanne on vielä turvallinen, mutta kasvaville miinustuloksille ei ole varaa, Pakarinen totesi.
– Liiton talouden kuntoon laittamiseksi on tehty pitkäjänteistä työtä pitkään. Nyt olemme pinnalla ja siellä on pysyttävä.
Talouden ohella Pakarisen teesit puheenjohtajana ovat seuratoiminnan kehittäminen, huippu-urheilumenestyksen turvaaminen, yhteistyön avaaminen suurten lajien kuten jalkapallon ja jääkiekon kanssa sekä yleisurheilun strategiatyön käynnistäminen.
”En hae jatkoa keskustan varapuheenjohtajaksi”
Ensimmäisenä naisena SUL:n puheenjohtajaksi valittu Pakarinen oli urheilu-urallaan kestävyysjuoksija. SUL:n hallituksen jäsen hän on ollut neljä vuotta, josta kolme varapuheenjohtajana.
Puheenjohtajaksi Pakarinen nousi vt. puheenjohtajan paikalta. Pakarinen johti liittoa viime vuoden joulukuusta lähtien, kun Sami Itani vetäytyi tehtävästä.
Pakarinen on Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja, keskustan varapuheenjohtaja ja Espoon kaupunginvaltuutettu. Valinta SUL:n puheenjohtajaksi yhdessä sen kanssa, että Pakarinen ei tullut valituksi eduskuntaan tarkoitti, että valtakunnanpolitiikka jää.
– En hae jatkoa keskustan varapuheenjohtajana. Työ Espoon kaupunginvaltuustossa sen sijaan jatkuu, Pakarinen sanoo.
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen jatkuu myös SUL:n puheenjohtajana. Edeltäjänsä Sami Itanin tapaan Pakarinen haluaa, että yleisurheilu ja SUL ovat merkittävä yhteiskunnallinen suunnannäyttäjä tasa-arvoisena, eettisesti oikeudenmukaisena, yhdenvertaisena ja toimintatavoiltaan avoimena ja rehellisenä lajina ja lajiliittona.
– Yleisurheilun tulee tulevaisuudessa olla myös laji, jota jokaisen lapsen on mahdollista harrastaa kotipaikastaan ja vanhempien tulotasosta riippumatta, Pakarinen sanoo.
Seurakierros käyntiin, Maajoukkue on kruununjalokivi
SUL:ssa meneillään olevaa seuratoiminnan kehitystyötä Pakarinen aikoo vauhdittaa seurakierroksilla.
– Uskon siihen, että myös urheilupuolella johtaminen lähtee pitkälti ruohonjuuritasolta. Kentällä pitää kiertää, ihmisiä tavata ja nähdä konkreettisesti missä mennään, Pakarinen sanoo.
Pakarisen mukaan viime aikojen hyvästä arvokisamenestyksestä on pidettävä kiinni ja kehitettävä urheilijoiden ja valmentajien edellytyksiä harjoitella ja kilpailla ammattimaisesti.
– Tarvitsemme siihen vahvat huippu-urheiluseurat ja yleisurheilukeskukset sekä aivan uusia avauksia ja pohdintaa huippu-urheilun rahoituksen ja urheilijoiden urien aikaisen ja sen jälkeisen ajan turvaamiseen. Maajoukkueurheilijat ovat meidän kruununjalokivemme.
Yhteistyölle tilaa muiden isojen lajien kanssa
Kahden urheilevan lapsen äitinä Pakarinen on nähnyt, että yhteistyölle jalkapallon, jääkiekon ja koripallon tapaisten lajien kanssa on tilausta.
– Omien poikieni kautta olen ollut vahvasti niin jääkiekon, jalkapallon kuin koripallonkin seuratoiminnassa. Meillä on näiltä lajeilta paljon opittavaa. Pallolajeissa kilpailu on kovaa ja siellä erikoistutaan hyvin varhain. Iso joukko nuoria, erityisesti poikia, tippuu pois 12-13 vuoden iässä. Tuodaan yleisurheilu tässä kohtaa vaihtoehdoksi, Pakarinen sanoo.
Urheilun ei pidä tarjota näyttämöä Putinille propagandalle
Pakarinen näkee, että nyt ei ole oikea venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluulle kilpakentille.
– Suomen Urheiluliiton kanta on ollut koko ajan kristallinkirkas. Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat tulee sulkea kansainvälisistä kilpailuista, kunnes Venäjän raakalaismainen hyökkäyssota Ukrainassa on ohi, Pakarinen sanoo,
– Kyse on valtiorahoitteisesta huippu-urheilusta. Urheilijat, olivat he maansa lipun alla tai eivät, tarjoaisivat kansainvälisissä kilpailuissa propagandanäyttämön Vladimir Putinille. Tämä on vastoin urheilun arvoja. Kansainvälisen olympiakomitean on tässä kohtaa oltava yksiselitteisen tiukka tai sen uskottavuus on mennyttä.
Rami Urho liittovaltuuston puheenjohtajaksi
SUL:n liittovaltuuston puheenjohtajaksi valittiin äänestyksen jälkeen Rami Urho Turusta. Urho on aiemmin toiminut pitkään SUL:n hallituksessa ja kilpailuvaliokunnassa. Toisena ehdokkaana valtuuston puheenjohtajaksi oli Kimmo Oila.
Liittovaltuuston varapuheenjohtajiksi valittiin Ari Pietarinen ja Pia Björkqvist.