Riikka Pakarinen ja Mohammed Al-Emara: Rasismi urheilussa

Urheilun perusperiaatteet korostavat reilua kilpailua, yhdenvertaisuutta ja kunnioitusta. Se tekee urheilusta kauniin. Ruma puoli tulee esille, kun nämä arvot lakkaavat ohjaamasta meidän tekemistä ja valintoja urheilumaailman sisällä.

Rasismi on taas noussut esille urheiluun liittyvässä keskustelussa.

Urheilumaailma ja urheilujärjestöt tekevät pääsääntöisesti aktiivisesti työtä rasismin torjumiseksi. Tämä kaikki työ kuitenkin vesittyy, jos tosipaikan tullen paniikki iskee ja mainehaitat pelottavat enemmän kuin oikeudenmukaisuus. Samalla rasismin uhri unohdetaan kokonaan, pahimmassa tapauksessa häntä ei kuulla asiassa lainkaan. Jokaisen urheilujärjestön tulee olla rasismin torjunnassa edelläkävijä.

Tilanteet ovat moninaiset. Asioihin tulee kuitenkin puuttua aina ja avoimesti. Tästä urheilun ”epämukavasta ongelmasta” ei voida missään tilanteessa vaieta. Heitä, jotka taistelevat yhdenvertaisuuden puolesta ja rasismia vastaan tulee kuunnella ja ongelmat  nostaa aina esille.

Elämässä ja urheilussa voi tulla tilanteita, joka ruokkii joidenkin ihmisten halua mennä äärimmäisyyksiin esimerkiksi siinä, kuinka urheilijoita, toimitsijoita tai urheilukentän tapahtumia kommentoidaan. On tärkeää, ettei näitä tilanteita katsota läpi sormien. Paluuta aikaan, jolloin rasistinen huutelu tai muu vastaava käytös lakaistiin maton alle ei ole, eikä saa olla.

Urheilijoiden ja valmentajien rooli on erittäin tärkeä! Näkyvä vastarinta ja vastustaminen auttaa lisäämään tietoisuutta ja nostamaan esiin tärkeitä kysymyksiä.

Koulutus ja tietoisuuden lisääminen

Urheilujärjestöt ja lajiliitot voivat tarjota koulutuksia pelaajille, valmentajille, tuomareille ja muulle henkilöstölle. Unohtamatta johtoporrasta, jonka on oltava rasismin vastaisessa työssä etulinjassa. Piiloon meneminen näin vakavan ongelman ilmetessä lähettää itsessään jo vähättelevän signaalin.

Urheilun piilevästä ongelmasta kantavat viime kädessä vastuun urheilujärjestöjen johtajat ja jokainen lajin toimija. Jokaisella lajilla on tehtävää. Syytä ei tule vierittää rasismin uhreille.

Mahdollisen mainehaitan saa urheilu ja urheilujärjestöt. Keskustelussa unohtuvat liian usein uhrit ja itse ongelma rasismi. Tämä on läpinäkyvää. Haluamme kannustaa jokaisen urheilussa toimivan johtajan, toimijan ja harrastajan taistelemaan yhdenvertaisuuden puolesta ja rasismia vastaan.

Riikka Pakarinen

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja

Mohammed Al-Emara

Jalkapalloerotuomari

´