Richardsson sinnitteli helteisen ja mäkisen reitin maaliin, vaikka keskeytyskin kävi mielessä: ”Oli erittäin rankkaa”

Camilla Richardssonille Pariisin olympiamaraton oli taisteluvoitto. Richardsson tuli helteessä mäkisellä reitillä juostussa kilpailussa maaliin ajassa 2.38.02 ja totesi maalissa, että kilpailu olisi jäänyt kesken, jos kyse ei olisi ollut olympiamaratonista.

– Alku oli aika maltillinen ja oli itse asiassa tosi hyvät jalat tänään ja kulki hyvin, mutta hyydyin todella pahasti lopussa. Oli erittäin rankkaa. Jos tämä olisi ollut mikä muu kisa tahansa, se olisi jättänyt kesken, kaikkensa juoksussa antanut Richardsson totesi.

– Olen erittäin ylpeä itsestäni, että pääsin maaliin, mutta oli se aikamoinen taistelu.

Hassan huipensi kolmen mitalin kisat voittoon

Kilpailu huipentui kahden juoksijan kiritaisteluun, johon mahtui pieni kontaktikin. Voiton vei Pariisissa jo 5000 ja 10000 metrin pronssimitalit juossut Hollannin Sifan Hassan uudella olympiaennätyksellä 2.22.55.

Hassan peittosi toiseksi juosseen Etiopian Tigst Assefan loppukirissä kolmella sekunnilla. Assefa juoksi viime syksynä Berliinin maratonilla maailmanennätyksen 2.11.53.

Kolmanneksi sijoittui Kenian Hellen Obiri ennätyksellään 2.23.10. Obiri on nelinkertainen maailmanmestari ulkoradoilta, halliradoilta ja maastojuoksusta.

Kärkiviisikko karkasi kuusi kilometriä ennen maalia. Kahden viimeisen kilonetrin pitkässä kirissä pudonneet Kenian Sharon Lokedi ja Etiopian hallitseva maailmanmestari Amane Beriso Shankule olivat neljäs ja viides ajoin 2.23.14 ja 2.23,57.

Kuudenneksi venyi ennätyksensä 2.24.02 juossut Japanin Yuka Suzuki. Olympiavoittoa puolustanut Kenian Peres Jepchirchir tuli maaliin 15:ntenä.

”Maaliin pääsin, se on jotakin ja haluan antaa ison kiitoksen huoltotiimille”

Richardsson oli kilpailussa 65:s. Hän ohitti puolimatkan ajassa 1.16.15, mutta vauhti hiipui kilpailun rankimman nousun jälkeen, joka oli 27-28 kilometrin kohdalla.

– Pitkän mäen jälkeen, olin, että ei juma. Kunto kesti sen hyvin ja tunsin, että olen hyvässä kunnossa, mutta minulla ei ollut jalkoja enää sen mäen jälkeen. Tämä reitti ei ollut minulle tehty. En ole vielä tarpeeksi kokenut maratonjuoksija, Richardsson sanoi.

Mäkisen reitin ohella kilpailijoita koetteli ankara helle.

– Oli tuskainen reitti ja kisa. En tiedä, oliko se kuumuus vai oliko se naisesta kiinni, mutta hitto kun oli rankka reissu. Minun vahvuus on tasainen vauhti tasaisella ja tässä oli koko ajan mäkeä. Koko ajan tapahtui jotakin ja siinä jyrkässä mäessä ei ollut mitään järkeä.

Maalissa Richardssonin olemus kertoi, kuinka rankka reitti oli vaatinut kokeneen juoksijan kaiken tahdonvoiman, että hän pääsisi maaliin.

– Nyt on kyllä huono olo. Maaliin pääsin, se on jotakin ja haluan antaa ison kiitoksen huoltotiimille. Se teki hyvää työtä. Kaikki juomahommat toimivat hyvin, isot kiitokset siitä, Myös kisakylässä kaikki on toiminut hyvin.

”Minun mielestä koko joukkue saa olla ylpeä”

Vaikka oman kilpailun rasitukset painoivat, Richardssonilta riitti myötätuntoa myös koko Suomen joukkueelle.

– Vaikka näistä kisoista ei tullut mitalia, minun mielestä koko joukkue saa olla ylpeä. Se, että ylipäätään pääsee Suomen joukkueeseen edustamaan Suomea on hieno juttu, Richardsson sanoi.