Richardsson alkuillan valopilkku Oulun Motonet GP:ssä – Purola etsii vielä virettään – Moukarimiehille kaksoisvoitto – Seiväspaikalla taisteltiin tuulta vastaan

Camilla Richardssonin ennätysjuoksu naisten 5000 metrillä oli Oulun Motonet GP:n alkuillan parasta antia. Richardsson oli kisan kakkonen ja paranteli tuloksella 15.11,63 omaa ennätysaikaansa viidellä sekunnilla.

Voittajaksi juoksi Japanin Nozomi Tanaka myös omalla ennätyksellään ja kansainvälisestikin huippuajalla 14.53,60. Tanaka on arvokisafinalisti ja alle 4.00-juoksija 1500 metrillä. Kolmanneksi juoksi Italian Federica Del Buono ajalla 15.18,36.

– Odotin 15.10:n aikaa, ja toki sitä aina toivoo parempaa. Mutta tyytyväinen olen juoksuuni, sillä viime viikot ovat olleet vaikeita, Richardsson kertasi tunnelmiaan kilpailun jälkeen.

Richardssonin alkuvuosi oli kaikin puolin mainio, mutta kuukausi siten Ranskan kilpailussa sattunut haaveri ja nilkkavamma laittoivat tunnelmat uusiksi harjoittelussa ja kilpailuissa.

– Hiukan kuitenkin harmittaa, sillä nyt alkumatka tuntui helpolta. Kolmen tonnin kohdalla ajattelin, että tänään tulee kova aika. Mutta kun Tanaka lähti siitä niin kovaa ja jäin yksin, niin vauhtini hyytyi. Tiesin ennätyksen kuitenkin tulevan, joten jaksoin taistella hyvin loppuun saakka. Uudesta ennätyksestä pitää olla aina tyytyväinen.

Seuraavaksi Vaasassa asuva, mutta Esbo IF:ää edustava Richardsson suuntaa vuoristoleirille St. Moriziin ja on siellä aina Kalevan kisoihin saakka.

– Lahdessa saatan juosta myös 1500 metriä valmistautumisena 5000 metrille, mutta katsotaan ensiksi, kuinka harjoittelu sujuu. Kiva kuitenkin lähteä leirille, kun kaikki on nyt kunnossa, iloinen juoksija kertoi.

Purola pettynyt 200 metrillä

Kotiradallaan juossut Oulun Pyrinnön Samuel Purola oli 200 metrin kakkonen ajalla 20,76, kun hänen kesän parhaansa on sadasosan parempi 20,75. Juoksija kaipaili kilpailun aattopäivänä lisää aggressiivisuutta juoksunsa alkuun, mutta se ei aivan onnistunut.

– En oikein saanut irti, oli pehmyt juoksu. Olosuhteet olivat kunnossa, ei voi paremmaksi sen suhteen enää mennäkään, mutta ei tänään irronnut, Purola manaili juoksuaan.

Voittoon juoksi Kanadan Jerome Blake ajalla 20,68. Kolmanneksi juoksi Viljami Kaasalainen ajalla 20,91 Oskari Lehtosen ja Konsta Alatuvan oltua seuraavina ajoin 21,00 ja 21,21.

Kaasalainen jäi ennätyksestään vain sekunnin sadasosan. Juoksija itse oli aikaansa tyytyväinen, sillä se syntyi vain pari päivää Joensuussa juostun 400 metrin kisan jälkeen, mikä ei yleensä ole mahdollistanut hyvää menoa alimatkoilla.

Kortetmaan ennätys häipyi liian kovaan tuuleen

Puolan Martyna Kotwila ja Tshekin Tereza Petržilková olivat nopeimmat naisten 200 metrillä tuloksin 23,18 ja 23,27. Anniina Kortetmaa kiri kolmanneksi ajalla 23,40. Se olisi ollut hänen ennätyksensä, mutta myötätuulilukemat olivat ennätyslistoille liian kovat, +2,3 m/s, joten nykyiset lukemat 23,42 jäivät vielä voimaan.

– Olosuhteet olivat niin hyvät, että olisi voinut juosta kovempaakin, Kortetmaa totesi juoksunsa jälkeen.

– Mutta loppu menee vielä sen verran puristamiseksi, ettei juoksu kanna hyvin loppuun saakka. 180 metriä vielä tulee. Kun kakkonen sujuu hyvin, se ei tunnu maalissa miltään, mutta nyt rentous häviää.

Aaron Kangas

Kankaalle ja Seppäselle kaksoisvoitto moukarissa

Miesten moukarissa Aaron Kangas ja Tuomas Seppänen ottivat arvokkaan kaksoisvoiton ennen Ranskan Enguerrand Decroix Tetua ja Slovakian Marcel Lomnickýä.

Kangas sai lekansa lentämään tulokseen 74,08, ja Seppäselle tuli tulos 72,79. Kangas sai sarjaansa myös kaksi 73-metristä heittoa.

– Tärkeä voitto pisteiden kannalta, hyvät pisteet tuli, Kangas totesi tyytyväisenä.

– Viimeisellä yritin pitkää heittoa, mutta tasapaino petti, se on joko-tai. Sellainen kunto on, että 75 metriä pitäisi olla taso kilpailussa, mutta ei ollut ihan parasta lyöntiä tähän kisaan.

– Olisi hyvä saada vielä ulkomaisia kisoja ennen Kalevan kisoja. Toiveita on päästä B-tason kilpailuun Sveitsin Luzerniin tai Slovakiaan, Kangas kertoi suunnitelmistaan ja viittasi urheilijoiden huoleen rankingpisteiden kertymisestä.

Samat huolet ovat Seppäsellä.

– Tasaista on, mutta tarvittaisiin lisää metrejä. Ei ole teknisesti yhtä hyvää kuin viime vuonna alkukaudesta.

– Luotetaan, että se vielä lähtee siitä, säntillisesti olen harjoitellut. Strategia on ollut säilyttää paukkuja loppukauteen, mutta sen ollut myös riski rankingin suhteen, Seppänen kertoi.

Lampela taiteili pyöriviä tuulia vastaan

Naisten seiväshyppy kärsi Raatin stadionilla pyörivistä tuulista. Voittajaksi hyppäsi Elina Lampela 446:n ylityksellään, Anderssonin sisarukset Saga ja Silja ottivat kakkos- ja kolmossijat tuloksella 425.

– Oikukas tuuli aiheutti Lampelalle muutamia suoritusten keskeytyksiä vauhdinotossa.

Tuuli pyöri ikävästi. Viimeisissä hypyissä vauhdinoton alussa tuuli oli myötäinen, mutta ehti kääntyä sivutuuleksi vauhdin lopussa, Lampela antoi selitykseksi keskeytyksilleen.

Saga Andersson teki selvästi korkeampia hyppyjä kuin mitä lukemat 425 kertovat.

– Kokeilin viime kisoissa kapeampaa otekorkeutta, mutta nyt palasin entiseen otteeseen, ja juoksu ja hyppy alkoi taas kulkea paremmin, Andersson kertoi.

Alasaari viritteli ensi viikon EM-kisoja varten

Tuulten kanssa taistelivat myös mieshyppääjät seiväspaikalla. Juho Alasaari, Ukrainan Illya Kravchenko ja Urho Kujanpää selvittivät itselleen sijaluvut 1–3, mutta kaikille merkittiin sama tulos 530.

– Puuskittaista sivutuulta, se on aina nihkeää. Jo lämmittelyssä oli vaikeaa, en ole koskaan tehnyt noin paljon limboja ja läpijuoksuja, voittaja Alasaari kertasi hyppykilpailuaan.

Ensi viikolla Laihian Lujan hyppääjä kilpailee Espoossa nuorten EM-kisoissa, vieläpä yhtenä suosikkina ennätyksensä 560 ja kauden parhaansa 555 voimin.

– No, tämä oli ihan hyvä kilpailu niitä ajatellen. Oli siellä nyt hyviäkin hyppyjä välissä, joten antoi uskoa tekemiseen. Tämä oli tällainen sääharjoitus, hyppy pitää kulkea kelissä kuin kelissä, Alasaari kertoi naureskellen.

Kisojen live-tulokset:

https://live.time4results.com/yu/2023/motonetgp/oulu/