Suomen Urheiluliiton (SUL) uuden valmennusorganisaation toimintatapoja ja tavoitteita hiotaan Valmentajan erikoisammattitutkinnolla (VEAT), johon koko valmennusorganisaatio osallistuu.
Tutkinnon kolmannen lähijaksolla valmentajakunta paneutui kauden 2018 toiminnan suunnitteluun ja kuuli Hiihtoliiton päävalmentaja Reijo Jylhän esityksen maastohiihdon toimintamalleista.
Jylhä kävi läpi hiihtäjien valmistautumista Lahden MM-kisoihin ja puhui verkostojen hyödyntämisestä ja tiimityöskentelystä.
– Mielenkiintoinen, ajatuksia herättävä esitys, jossa oli paljon mielenkiintoisia nyansseja. Huomiota kiinnitti varsinkin selkeä malli, jolla suomalaista kärkihiihtoa johdetaan ja systemaattinen tapa toimia, SUL:n valmennusjohtaja Jorma Kemppainen kertaili.
Jylhä kiitteli yleisurheilua rohkeudesta uudistaa valmennusjärjestelmää. Uudistustyössä Valmentajan erikoisammattitutkinto on keskeinen palanen.
– Koulutusprosessin aikana määritetään tavoitteet järjestelmä- ja lajitasolla sekä toimenpiteet ja mittarit, joilla tavoitteisiin päästään. Työn pohjana on yleisurheilun strategia 2017-2020, Kemppainen sanoo.
Tutkinto on edennyt suunnitelmien mukaan.
– Ryhmä on kokoontunut kolme kertaa lähijaksolle ja välitehtävien kautta koulutusprosessin rima on pidetty korkealla, kertoo tutkinnon johtaja SUL:n koulutuspäällikkö Tapio Rajala.
VEAT mahdollistaa koko lajin kehitystyön. Samalla terävöitetään jokaisen opiskelijan henkilökohtaisia avuja, kuten johtamis- ja vuorovaikutustaitoja.
Tähän mennessä tutkinnolla on mietitty eri toimijoiden rooleja ja päivitetty tehtäväkuvat. Olympiakomitean eritysasiantuntijan Anna Kirjavaisen johdolla on työstetty yleisurheilijan polun strategiakarttaan valinnat, tavoitteet ja mittarit. Prosessin taustalla on strategia, urheilijakyselyt, valmennusvaliokunnan ja ulkopuolisten sparrauksen kautta saatu tietoa sekä SPLISS-tutkimus.