Rankka kisaputki verotti Haralan välierävauhtia: ”Kaikkeni tein” – Vanninen onnistui keihäänheitossa

Pika-aituri Lotta Harala päätti perjantaina Pariisin olympiakisojen kolmen juoksun urakkansa kaksijakoisin tuntein. Kahden edellisen päivän startit tuntuivat kropassa sen verran, että välierien aika jäi 13,05:een ja riitti erässä kahdeksanteen ja yhteistuloksissa 22:nteen sijaan.

– Olisin luonnollisesti halunnut juosta kovempaa, mutta kaikkeni tein. Se riitti nyt tuohon, Harala sanoi.

– Aamulla oli aika räpsäkkä olo kropassa. Kisaverkka tuntui tosi hyvältä, mutten kuitenkaan jaksanut vetää kymmentä aitaa kolmatta päivää putkeen. Otti koville.

Tyytyväinen ja iloinen Harala oli siitä, että välieräpaikka olympialaisissa täytti kauden tavoitteen yhdessä aiemmin juostun 100 metrin aitajuoksun SE:n kanssa. SE:n parantaminen on Haralan mukaan edelleen mahdollista.

– Harjoituksissa olen tehnyt kovempia treenejä kuin ennen SE-juoksua. Se on pienistä muuttujista kiinni, että kaikki loksahtaa paikoilleen. Olen paremmassa kunnossa kuin juostessani SE:n, Harala  totesi.

”Taso oli odotetun kova”

Pika-aitojen välierissä mentiin lujaa. Yhdysvaltain mestaruuskilpailujen kakkonen Alaysha Johnson oli nopein ajalla 12,34 ja Tokion olympiavoittaja, Puerto Ricon Jasmine Camacho-Quinn toiseksi nopein ajalla 12,35.

Yhdysvallat sai finaaliin kaikki kolme juoksijaa. Maan mestaruuskilpailujen kakkonen ja ykkönen Grace Stark ja Masai Russell olivat välierien kolmanneksi ja neljänneksi nopeimmat ajoin 12,39 ja 12,42.

Finaaliin vaadittiin 12,52. ME:n haltija Nigerian Tobi Amusan karsiutui ajalla 12,55.

– Taso oli odotetun kova. Tällä kaudella on juostu hirmuisia aikoja. Kaikki parhaat olivat välierissä paikalla ja parhaat saivat myös pitää välipäivän, Harala viittasi siihen, että välierien 24 juoksijasta kuusi varmisti hänen tapaansa välieräpaikan vasta keräilyerien jälkeen.

Kroppa kesti peräkkäisten päivien rasitukset

Omaan olympiaurakkaansa Harala oli tyytyväinen ja syystä. Se oli yksi palkinto sitkeydestä, jota vuosien taistelu säärivammaa vastaan vaati.

– Olen tyytyväinen siihen, että sain tehtyä kaksi perättäistä päivää tosi hyvällä tasolla. Kolmantena päivänäkin sain vedettyä verkkakentällä vielä viisi aitaa tosi hyvin. Se on jatkoa ajatellen hyvä juttu, Harala sanoi.

– Säärivamman jälkeen en ole ennen tätä tehnyt kertaakaan mitään iskuttavaa perättäisinä päivinä. Paitsi Rooman EM-kisoissa. Siellä oli aamun alkuerä ja seuraavana iltana välierä.

Vanninen onnistui keihäänheitossa, pituushyppy takkusi

Saga Vanninen on seitsenottelussa 13:s pistein 5261 ennen kilpailun päättävää 800 metriä.

Pituushyppy, joka on Vannisen vahvoja lajeja, ei Pariisissa luistanut. Kahdesta mitatusta hypystä ensimmäinen kantoi 585 ja siinä ponnistus jäi noin kahdeksan sentin päähän viivasta. Toiselle tuli mittaa 582 senttiä ja siinä ponnistus jäi noin 13 sentin päähän viivasta.

Valmentaja Jesse Jokisen ”Nyt rähinää, anna tulla” -huudot kaikuivat katsomosta ennen kolmatta hyppyä, joka painui läpijuoksuksi.

Pituushypyn voitti Kolumbian Martha Araújo ennätyksellään 661. Sveitsin Annik Kälin oli toinen tuloksella 659. Olympiavoittoa puolustava Belgian Nafissatou Thiam oli kolmas ponkaistuaan 641 ja hänen joukkuetoverinsa Noor Vidts neljäs tuloksella 640.

Seitsenottelua tuossa vaiheessa johtaneella britti Katarina Johnson-Thompsonilla oli suuria vaikeuksia saada ponnistus paikalleen. Hän venytti kuitenkin viimeisellään 640 ja oli viides. Yhdysvaltain Anna Hall ei saanut hyppyä kulkemaan ja jäi 593:een.

Keihäänheitossa Vanninen onnistui. Hän avasi kilpailun heittämällä 46,81 ja paransi tuloksen toisella heitollaan tasan 47 metriin. Kolmas heitto kantoi 46 metriä. Vanninen oli keihäänheitossa seitsemäs. Lajin voitti 54,04 heittänyt Thiam. Toiseksi sijoittui Hollannin Emma Oosterwegel, jonka tulos oli 52,39. Johnson-Thompson oli 11:s heitettyään 45,49.

Samalla belgialainen palasi seitsenottelun kärkeen ja pudotti  Johnson-Thompsonin toiseksi pistein 5924 – 5803.