Rajusta haverista toipunut Kangasniemi heitti maailmantilaston neloseksi – Aiturit Mäki ja Sainio vireessä sadekuurojen kiusaamassa Ratinassa

Espoon Tapioiden Aatu Kangasniemi on toipunut hyvin kaksi viikkoa ennen Kalevan kisoja saamastaan aivotärähdyksestä. Kangasniemi voitti keskiviikkona Sipoossa avoimissa Etelä-Suomen juniorimestaruuskilpailuissa 19-vuotiaiden miesten moukarinheiton ennätyksellään 75,78, jolla hän sijoittuu ikäluokkansa maailmantilastossa neljänneksi.

– Kenkä lähti alta lämmittelyheiton viimeisessä pyörähdyksessä Klaukkalan kisoissa. Siitä nurin, pää osui rinkiin ja sain aivotärähdyksen. Siinä oli taju hyvän aikaa pois, Kangasniemi muistelee kesäkuista rajua haveriaan.

– Siitä meni useampi viikko, etten heittänyt ollenkaan, mutta nyt pystyy jo heittämään jo ihan normaalisti ja tekeminen on paremmalla tasolla kuin ennen haveria, Kangasniemi sanoi.

Perun pääkaupunkiin Limaan elokuun viimeiselle viikolle alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuihin kuntoaan tähtäävä Kangasniemi heitti Sipoossa ensimmäisellä kierroksella 74,86 ja toisella ennätyksensä 75,78.

– Eka heitto oli vähän varmisteleva. Hain siinä harjoitusta arvokisoihin. Toisella heitolla yritin sitten korjata ensimmäisen virheitä ja sain aikaiseksi kohtalaisen heiton. Se oli pikkaisen epätasapainoinen. Tehoja oli, vaikka teknisesti jäi parannettavaa, Kangasniemi sanoi.

Merényi kiihdytti 10,53 ja 10,52

Helsingin Kisa-Veikkojen László Merényi voitti Sipoossa 100 metriä ajalla 10,52 juostuaan alkuerien kärkiajaksi 10,53. Alkuerissä Merényi, 19, sai tuekseen 1,6 metriä sekunnissa puhaltaneen myötäisen.Finaalissa tuulta oli vain 0,4 metriä sekunnissa.

Merényi, 19, pudotti kuluvan kuun alussa Jämsänkoskella 100 metrin ennätyksensä aikaan 10,45 ja juoksi ennätyskelvottomaan myötätuuleen 10,27.

HIFK:n Mila Heikkonen voitti 19-vuotiaiden naisten 100 metrin aitajuoksun ennätyksellään 13,41. Se on 19-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen neljänneksi paras aika Lena Spoofin, Manuela Boscon ja Nooralotta Nezirin jälkeen.

Mäki: ”Tälle kesälle tavoite on 13 sekunnin alitus”

Tampereen Pyrinnön kansallisissa kilpailuissa Alavuden Urheilijoiden aituri Vilma Mäki kiihdytti 100 metrin alkuerissä vastatuuleen ennätyksensä 11,93 ja voitti sitten 100 metrin aitajuoksun ajalla 13,22. Mäki juoksi aidat tuulettomaan säähän ja onnekkaasti vain hetki ennen, kuin napakka sadekuuro kasteli Ratinan kentän.

– Ei mikään huippujuoksu. Tälle kesälle tavoite on 13 sekunnin alitus. Sen eteen olen tehnyt töitä ja siihen uskon itse, Mäki totesi.

Mäki, 22, on kuluvan kesän mittaan pudottanut ennätyksensä aikaan 13,07, jonka hän on juossut jo kahdesti. Vielä viime kauden jälkeen ennätys oli 13,39.

Kuivasjärven Auran Sonja Stång oli 100 metrin alkuerissä toinen kauden parhaallaan 12,14 ja samalla sijalla 100 metrin aitajuoksun finaalissa ajalla 13,53. Stångin ennätys pika-aidoissa on tänä vuonna juostu 13,38. Stång ja Mäki eivät juosseet 100 metrin finaalia.

Miesten 100 metrin finaalissa Lapuan Virkiän Valtteri Louko kiiti voiton kauden toiseksi nopeimmalla ajallaan 10,47. Loukon kauden paras on 10,44. Tampereen aika syntyi lähes tuulettomassa säässä. Loukon ennätys on viime vuonna juostu 10,38.

Kuortaneen Kunnon Emilia Kangas voitti kuulantyönnön tuloksella 16,94. Kesäkuisten Rooman EM-kilpilujen finalisti on tänä kesänä työntänyt parhaimmillaan 17,30. Hänen ennätyksensä on hallikilpailuissa työnnetty 17,60.

Sainio: ”Nyt on tarkoitus alkaa löysätä”

Tampereen Pyrinnön Antti Sainio voitti Ratinassa miesten 400 metrin aitajuoksun ajalla 50,31. Se on Sainion uran viidenneksi paras tulos. Sainio juoksi kilpailunsa sateen jäljiltä märällä radalla.

–  Se oli vähän vaikea, kun alkuverkassa salamoi ja tuli vettä, mutta sitä pitää tottua erilaisiin olosuhteisiin. Juoksun loppu tuli hyvin. Olen treenannut vielä kovaa, mutta nyt on tarkoitus alkaa löysätä, elokuisiin 19-vuotiaiden MM-kilpailuihin kuntoaan tähtäävä Sainio sanoi.

Mattila kelasi huippuajan 14,16

Espoon Tapioiden EM-mitalisti Esa-Pekka Mattila kelasi Ratinan stadionilla 100 metriä vastatuuleen 0,3 metriä sekunnissa huippuaikaan 14,16. Leo-Pekka Tähden kanssa samassa luokassa 54 kilpaileva Mattila sijoittuu tämän vuoden maailmantilastossa kuudenneksi ennätyksellään 14,08.

Lahden Ahkeran Hanna Vuorimaa voitti naisten 800 metriä ajalla 2.09,57. Toiseksi tuli Suomen ja Britannian kaksoiskansalainen Hannah Anderson Helsingin IFK:sta ajalla 2.10,40. Kolmanneksi sijoittunut Helsingin Kisa-Veikkojen Katja Blundén juoksi 45-vuotiaiden naisten Suomen ennätyksen 2.17,46.

Naisten 400 metrin aitajuoksun voitti Lahden Ahkeran Laura Loponen ajalla 59,41 ja kilpailun neljänneksi sijoittui hänen kokeneempi seuratoverinsa Anni Korhonen, jonka aika 64,94 on 40-vuotiaiden naisten uusi Suomen ennätys.