Purolalle EM-hopea: Vastatuuli vei ennätyksen, Kinnuselle jälleen EM-pronssia

Purolalle EM-hopea: Vastatuuli vei ennätyksen

Samuel Purola pinkoi 100 metrillä toiseksi 19-vuotiaiden EM-kisoissa Grossetossa. Purolan aika 4,3 metriä sekunnissa puhaltaneessa vastatuulessa oli 10,79. Kilpailun voitti Italian Filippo Tortu ajalla 10,73. Elina Kinnunen kasvatti aiemmin Suomen mitalisaalista naisten keihäänheiton pronssilla ja Helena Leveelahti oli kiekossa viides.

Purola,17, on juossut 100 metriä tällä kaudella 10,31. EM-finaalissa Purola jäi hieman lähdössä, mutta sai jälleen juoksun lopun tulemaan hienosti.

– Ihan normaalisti valmistauduin kisaan. Oli kova tsemppi päällä. Keskityin siihen, että pääsen hyvin irti telineistä. Tiesin, että jos siihen pystyn, loppu tulee hyvin niin kuin sitten tulikin, Purola sanoi.

– Paikat on hyvin auki ja vetreinä. Ilman vastatuulta olisi tullut oma ennätys.

Purola päätti mitali-iltansa juoksemalla vaivatta jatkoon 200 metrin alkueristä ajalla 21,62. Hän oli Ruotsin Henrik Larssonin voittamassa erässä toinen, joka toi suoran jatkopaikan. Erä juostiin 1,9 metriä sekunnissa hönkineessä vastatuulessa.

Leveelahti heitti naisten kiekkokisasta viidennen sijan tuloksella 51,85, joka syntyi viimeisellä heitolla. Sarjan toiseksi paras heitto oli avauskierroksen 51,39. Torstain karsinnassa Leveelahti silpaisi ennätyksensä 54,67.

– Kauden parhaat heitot osuivat näihin kisoihin, vaikka nyt finaalissa vähän hätäilinkin, Leveelahti sanoi.

Moldovan Alexandra Emilianov voitti mestaruuden heitettyään 56,38. Puolan Karolina Urban ja Montenegron Kristina Rakocevic veivät muut mitalisijat 53,88 ja 53,56 kantaneilla heitoilla.

Naisten 200 metrillä Aino Pulkkinen otti alkueristä suoran jatkopaikan välieriin. Hän oli erässään neljäs ajalla 24,36. Erän voitti Saksan Katrin Fehm ajalla 23,93. Annika Haverinen oli omassa erässään kahdeksas ja putosi jatkosta ajalla 25,33.

Kinnunen: Hyvin lähti finaali käyntiin

Kinnusen ensimmäinen kilpailukausi naisten keihään varressa toi EM-mitalin aivan kuten edelliskesä kevyemmällä keihäällä. Vuosi sitten Kinnunen oli 17-vuotiaiden EM-kisoissa pronssilla Tbilisissä. Nyt hän heitti samanvärisen mitalin 19-vuotiaiden EM-kisoissa Italian Grossetossa.

– On se hienoa, kun on pystynyt heittämään mitalin kahtena vuonna perättäin. Nyt tavoitteena on sitten ottaa ensi kesänä kirkkaampi mitali, Kinnunen sanoi.

Grosseton EM-finaalissa Kinnunen heitti kilpailun kaksi parasta heittoaan ensimmäisellään, jonka kantoi 52,38 ja kuudennella, joka sinetöi pronssin. Kilpailun kaksi kärkisijaa menivät Tshekki Nikol Tabackovalle ja Italian Carolinan Viscalle tuloksin 55,10 ja 53,65.

– Tosin hyvin lähti finaali käyntiin. Tiesin, että se 52-metrinen riittää kolmelle viimeiselle kierroksella. Pystyin heittämään ilman stressiä. Viimeisellä kolmella kierroksella yritin vain heittää ennätystä, mutta se ei ihan onnistunut, Kinnunen sanoi.

Karsinnan Kinnunen selvitti torstaina vaivatta 51,22 kantaneella heitolla. Sen jälkeen edessä oli pitkä odotus ennen perjantaina finaalia.

– Silloin heti karsinnan jälkeen mietin tekniikkajuttuja, mutta illalla koetin nollata ajatukset ja mietti ihan muuta kuin keihäänheittoa. Sitten ennen kisaa käänsin taas ajatukset tekniikkajuttuihin ja minun vahvuuksiini, eli hyvään vauhtiin sekä siihen, että käsi pysyy suorana ja odottaisin lopussa pienen hetken ennen vetoa, Kinnunen kertaili-

Kinnusella,18, on vankka maastohiihtotausta, jonka pohjalle valmentaja Tuomas Laaksosen on rakentanut monilahjakkuudesta varman ja osaavan heittäjän. Kuluvalla kaudella Kinnunen on heittänyt naisten keihästä 54,30.

– Tässä on kauden mittaan vielä hyviä kisoja tulossa. Tavoite on heittää se 55 metriä.

Suvi Kemppainen oli keihäskilpailussa yhdestoista tuloksella 44,50.

Ahola työnsi ennätyksensä

Miesten kuulan finaalissa Eero Ahola ja Arttu Korkeasalo pääsivät työntämään vain kolme kertaa: Ahola työnsi kuuden kilon kuulan ennätyksensä 19,18 ja oli yhdeksäs. Oma ennätys koheni 18 senttiä. Korkeasalo oli 18,93 kantaneella työnnöllä kymmenes.

Mestariksi työnsi Norjan Marcus Thompson. Hän sai tuloksen kahdella työnnöllä, niistä toinen kantoi 21,36 ja toi mestaruuden. Puolan Szymon Mazur oli toinen 20,70 kantaneella työnnöllä.

Roope Auvinen heitti moukarifinaalissa 10:nneksi. Hänen paras heittonsa kantoi 70,18. Se syntyi heti ensimmäisellä heitolla. Kaksi muuta menivät rikki. Auvisen ennätys 6 kilon moukarilla on 72,73.  Kilpailun voitti Ukrainan Hlib Piskukov EM-kisojen ennätyksellä 81,75. Mitaleille moukarifinaalissa vaadittiin 75,95.

Naisten kolmiloikassa Saara Hakanen venytti yhdeksänneksi tuloksella 12,78 (+1,3). Kilpailun voitti Valko-Venäjän Violetta Skvartsova, joka ponkaisi 14,21 (+2,4). Hakanen ponnisti torstaina karsinnassa ennätyksenä 12,93.

Naisten 400 metrin välierissä Nea Mattila oli eränsä viides ajalla 55,08. Finaalipaikkaan olisi aikavertailusta vaadittu 53,89. Miesten 3000 metrin esteiden alkuerissä Tomi Lehto oli erässään 10:s ajalla 9.36,88. Aikavertailun kautta jatkoon olisi vaadittu 9.15,56. Lehdon voitti Norjan Jakob Ingebrigtsen ajalla 9.06,81.