David Söderbergin ja Tuomas Seppäsen EM-karsinta alkaa perjantaina erilaisista lähtökohdista. Söderberg heitti viimeisessä kilpailussaan ennen Amsterdamiin tuloa 77,60 joka käytännössä sinetöi olympiamatkan.
EM-kilpailut ovat Söderbergille yksi kauden pääkisoista, mutta myös osa valmistautumista Rion olympialaisiin.
– Nämä kisat ovat väliporras. Kovin kunto on tähdätty elokuuhun, Söderberg sanoo.
Söderberg lähtee karsintaan rikkomaan 75 karsintarajan.
– Tavoitteena on hyvä, rento heitto, uskon, että se riittää, Söderberg sanoo.
– Turun kisan jälkeen en ole paljon tehnyt. Siinä oli pari päivää lepoa, sitten punttitreeni puntti, lepoa, heittotreeni ja viimeksi punttitreeni. Nyt tuntuu ihan hyvältä.
Seppäsellä oli ongelmia Turussa reiden lähentäjän kanssa. Magneettikuvassa ongelma vahvistui venähdykseksi.
– Tehtiin maanantaina heittotreeni ja se meni heikosti. Tiistaina tehtiin toinen ja sen perusteella päätin lähteä kisoihin, Seppänen sanoo.
Ongelmista huolimatta tällä kaudella 76,20 lähtee tavoittelemaan finaalipaikkaa
– Viimeistely näihin kisoihin on surkein, jonka olen arvokisoihin tehnyt, Seppänen sanoo.
Eriksson valmis vauhdinpitäjäksi
Naisten 3000 metrin esteissä Sandra Eriksson tavoittelee loppukilpailupaikkaa ja toivoo vauhtijuoksua.
– Olen valmis vetämään, jos mennään liian hiljaa, Eriksson sanoo.
Eriksson on tällä kaudella juossut esteet 9,31,88 ja voi lähteä alkueriin luottavaisena. Viimeistelyharjoitukset ovat menneet hyvin.
Camilla Richardssonilla on kuluvalta kauden kunnonmukainen juoksu tekemättä. Hänen toiveissaan välkkyy olympiaraja 9.45,00, joka voisi mennä karsinnassa.
Vuosi sitten Richardsson löysi nahkean alkukauden jälkeen hyvään juoksuvireen Tallinnassa 22-vuotiaiden EM-kisoissa, jossa hän oli neljäs ennätyksellään 9.46,34.
– Luulen, että pystyn nyt samaan. Kunto on hyvä, Richardsson sanoo ja viittaa mahdollisuuksiinsa juosta Amsterdamissa hyvä aika.
14-metrinen tavoitteena Mäkelällä
Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelällä 14 metrin raja on vielä tällä kaudella rikkomatta. Amsterdamin EM-kisoissa se on karsintaraja ja Turussa viikko sitten Mäkelä ponkaisi kesän parhaansa 13,77.
– Koko ajan on parempi suunta, Mäkelä totesi hypyistään.
Mäkelän kausi ei ole ollut helppoa. Heinäkuun alussa olleen Huelvan kisan jälkeen hän kärsi rajun ruokamyrkytyksen ja pikkuhiljaa palautunut sen jälkeen kilpailukuntoon.
– Treeneissä on nyt keskitytty yleisiin kunto-ominaisuuksiin. Karsintarajan jos hyppään, se on tosi hyvä ja olen tyytyväinen
Lakka, Laitinen ja Uusimäki hakevat kesän parasta
Pika-aituri Elmo Lakka on kesän mittaan ollut tasaisen varmassa kunnossa. 110 metrin aitojen ennätys on nyt 13,76, mutta Lakan mukaan se voisi olla nappijuoksulla selvästi parempi.
Tuollainen juoksu on tavoitteena, kun Lakka kiihdyttää 110 metrin aitojen alkueriin. Hän on eränsä viidenneksi nopein kauden parhaalla mitaten, kun erästä kolme parasta menee suoraan jatkoon.
– Täysillä pitää juosta ja onnistua, jos meinaa jatkoon päästä. Siihen mahdollisuudet, Lakka sanoo
Anniina Laitinen juoksee 400 metrin aitojen toisessa alkuerässä kolmosrataa ja Hilla Uusimäki kolmannessa alkuerässä nelosrataa. Kumpikin tavoittelee kilpailusta kauden parasta juoksuaan. Kumpikin katsoo myös tarkasti millaisissa tuulisissa ja keleissä juostaan, sillä se vaikuttaa aitamatkalla taktiikalla juostaan.
– Muuten meillä on aika sama askelrytmi, mutta minä juoksen 15 askeleen rytmilläa viidennelle ja Hilla neljännelle aidalle. Siitä sitten kaksi aitaväliä 16 askeleella ja loppu 17 askeleella.
– Jos keli on kovin raskas, pitää alussa säästää voimia.
Uusimäki on kauden mittaan juossut ennätyksensä 57,62 ja ollut viime ajat vahvassa kunnossa. Laitisen kauden paras on 58,43.
– Toivon, että se mitä olen tähän mennessä juossut ei olisi parasta mihin pystyn tällä kaudella. Jos olosuhteet ja rytmi osuvat kohdalleen, mahdollisuudet ennätykseen ovat olemassa, Uusimäki sanoo.