Ottelijat Itälinna ja Valtonen hakevat kehitystä Casadein valmennuksessa Växjössä: ”Upea tyyppi ja hirveän ymmärtäväinen”

Ruotsalainen moniotteluvalmentaja Nadja Casadei, hänen valmennusryhmänsä ja Växjön huippuolosuhteet ovat seitsenottelija Vilma Itälinnan ja Emmi Valtosen treeniympäristö tammikuusta alkaen.

Marraskuinen leiri Växjössä ja treenit Casadein valmennusryhmän kanssa tekivät vaikutuksen.

– Olosuhteet ovat siellä priimaa. Halli on vain yleisurheilijoille. Ei tarvitse pelleillä messujen kanssa tai muuten. Kun oltiin siellä viikko leireilemässä, ei tarvinnut miettiä mitään ylimääräistä. Kaikki on lähellä ja urheilijalähtöistä, Itälinna kiittelee.

– Siellä on myös selkeä yhteisö ja ottelukulttuuri, joka hyökyi sieltä, mikä on tosi siistiä. Ei ole ikinä tullut sellaista vastaan, Valtonen komppaa.

Valmentaja Nadja Casadei ohjeistaa seitsenottelija Lovisa Karlssonia.

Valtonen: ”Sieltä tuli heti sellainen tuki ja ymmärrys”

Casadein valmennukseen Itälinna ja Valtonen päätyivät, kun Saga Vanninen siirtyi Jesse Jokisen valmennuksesta Erki Noolin valmennukseen. Se verotti Lahdessa asuvan Jokisen edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Tampereella Itälinnan ja Valtosen kanssa.

– Kun uutinen Sagan valmentajasta tuli, piti aika nopeasti ottaa ohjat omiin käsiin. Me laitettiin Nadjalle viestiä, voitaisiinko soitella ja soiteltiinkin heti seuraavana päivänä ja kysyttiin, onko hänen ryhmässään tilaa, ja olisiko hänellä kiinnostusta ottaa kahta suomalaista mukaan, Valtonen kertoo.

– Nadja oli heti tosi kiinnostunut. Hän kysyi, haluammeko käydä moikkaamassa ja katsomassa olosuhteita, ympäristöä ja porukkaa.

Visiitti Växjöön ja tutustuminen Casadein kanssa vakuutti ottelijakaksikon.

– Meillä oli heti samanlainen energia. Hän on tosi upea tyyppi ja hirveän ymmärtäväinen. Sieltä tuli heti sellainen tuki ja ymmärrys, joka vakuutti meidät, Valtonen summaa kaksikon ajatuksia.

Emmi Valtonen matkalla seitsenottelun Suomen mestaruuteen Vaasan Kalevan kisoissa.

Itälinna: ”Tuntui, että hän olisi tosi helppo ja luonnollinen vaihtoehto”

Idea siitä, että Casadei voisi olla vaihtoehto valmentajaksi, tuli Itälinnan mukaan, kun hän selvitti, kuka on seitsenottelija Lovisa Karlssonin taustalla.

– Kiinnitin Nadjaan huomiota ensimmäisen kerran vuosi sitten, kun Karlssonilla oli tosi hyvä hallikausi. Hän on meidän molempien hyvä kaveri. Ihan uteliaisuudesta katsoin, että missä Lovisa vaikuttaa ja kuka häntä valmentaa, Itälinna kertoo.

Itälinna tekee paluuta kilpakentille helmikuisen akillesvamman jälkeen. Hän katsoo tarvitsevansa päivittäistä lähivalmennusta ja henkistä tukea myös arjen ulkopuolella. Hänestä Casadei vaikutti hyvältä vaihtoehdolta.

– Jotenkin tuntui, että Najda olisi tosi helppo ja luonnollinen vaihtoehto, kun Nadja on entinen naisottelija, jolla on valmennuksessa urheilija, joka on mukava ja ominaisuuksiltaan aika samantyyppinen kuin me, Itälinna sanoo.

Casadei, 41, kokosi seitsenottelijana 5905 pistettä ja edusti Ruotsia EM- ja MM-kisoissa. Uransa varrella hän sairasti myös imusolmukesyövän.

Tasokas treeniryhmä, Suomessa Hautala ja Ikonen tukena

Växjössä Itälinna ja Valtonen harjoittelevat Casadein ryhmässä, jonka kärkinimet ovat 6146 pistettä kasannut seitsenottelija Lovisa Karlsson, Casadein elämänkumppani, 8327 pistettä koonnut kymmenottelija Marcus Nilsson sekä viime kesänä 19-vuotiaissa kymmenottelun Ruotsin ennätyksen 8057 pistettä tehnyt Leo Göransson.

– Ryhmässä on myös pari nuorempaa ottelijatyttöä ja Göranssonin ohella toinen ottelijapoika. Kunnon porukka, josta osa on tullut Nadjan ryhmän apuvalmentajan ryhmän kautta. Apuvalmentajan lisäksi Nadjalla on käytössä keihäs -ja voimavalmentajat, Itälinna kertoo.

Itälinnan mukaan ajatuksena on, että he ovat harjoituskauden Växjössä ja tulevat kilpailukaudella Suomeen.

– Suomessa meillä ovat apuna Tiia Hautala ja fysioterapeutti Jani Ikonen ja Jenni Puputtikin varmaan jeesaa. Tiian ja Janin kanssa pidettiin yhteinen palaveri, jossa Nadja oli mukana. Hän halusi, että meillä on Suomessa mahdollisuus hyvää treeniin ja, että Tiia on tässä hyvin mukana.

– Haluan keskittyä täysin kesään, jonne on täysi panostus. Ensimmäisen ottelun haluaisin tehdä heti keväällä, sanoo Vilma Itälinna.

Kesän tavoitteet Bergenin nuorten EM-kisoissa

Tampereen Pyrintöä edustavan Itälinnan, 21, kauden päätavoite on kohentaa ennätystään, 5703 pistettä, ja onnistua alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Bergenissä. Talven hallikauden hän haluaa ottaa rennosti ilman paineita.

– Haluan keskittyä kesään, jonne on täysi panostus. Ensimmäisen ottelun haluaisin tehdä heti keväällä ja heti ensimmäiseksi pitää kaivaa uusiksi nuorten EM-raja, Itälinna sanoo. Nuorten EM-kisaraja on 5650 pistettä.

Itälinnan mukaan harjoittelu sujuu akillesvamman ja sen kuntoutuksen jäljiltä jo varsin hyvin.

– Palattiin onnettomuuspaikalle, kun tein tässä ensimmäinen pituushyppyharjoituksen. Nyt on kaikki lajit testattu ja voin harjoitella koko ajan normaalimmin. Otan pieniä steppejä kerrallaan. Nyt kun on aikaa, olen yrittänyt hyödyntää sitä, enkä mene suoraan syvään päähän.

Turun Urheiluliittoa edustava Valtonen, 21, voitti viime kesänä Kalevan kisojen seitsenottelun ja kokosi kesällä ennätyspisteensä 5426. Tulevan kauden päätavoite on onnistua Bergenissä alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa.

– Hallikaudella tarkoitus on saada pari ottelua, ja parantaa pisteitä ja tuloksia. Alkukesästä pitää tehdä Bergenin raja ja sitten hyvä suoritus EM-kisoissa.