Onko naisten moukarinheiton finaali Pohjois-Amerikan heittäjien juhlaa?

Huippuyleisurheilu ei ole onneksi niin ennalta arvattavaa kuin erilaisissa ennusteissa ja etukäteisarvioissa usein annetaan ymmärtää. Keskiviikkoillan naisten moukarinheiton karsinta oli urheilun yllätyksellisyydestä erinomainen esimerkki. Karsinnan taso sinällään oli varsin tyypillinen: finaaliin vaadittiin 71,25 m, mikä asettuu hyvin lähelle viiden edellisen MM-kilpailun keskiarvoista karsinnan minimiläpäisytulosta 70,86 m (vaihteluväli 69,86-71,78 m).

Melkoinen yllätys naisten moukarinheiton karsinnassa oli se, että puolustava maailmanmestari ja tasollisesti selkeästi kauden kovin heittäjä (kolmen parhaan kilpailun keskiarvo 79,59 m) Brooke Andersen katselee torstain moukarifinaalin katsomon puolella. Karsinnan toinen yllätys, joskaan ei alkukesän perusteella kovin suuri sellainen, oli yksitoistakertaisen arvokilpailuvoittajan ja maailmanennätysnaisen Anita Włodarczykin putoaminen finaalin ulkopuolelle. Kolmas merkittävä yllätys oli karsinnan parhaan heittäjän Hanna Skydanin tulos 77,10, millä hän paransi kauden parasta tulostaan peräti 5,24 m ja ennätystäänkin lähes 2 metriä.

Moukarikarsinta osoittaa, että urheilun ennustaminen on vaikeaa – usein myös turhaa. Kokeilen silti.

Camryn Rogers on yksi finaalin suosikeista

MM-lähihistorian valossa 75 metrinen kaari on mitalitason tulos

Naisten moukarinheitossa, vaikka kohtuullisen tuore MM-kilpailulaji onkin, mitalivaatimustaso on melko vakiintunut. MM-kilpailuiden kultamitalit on vuosina 2013-2022 napattu keskimäärin tuloksella 78,74 m (vaihteluväli 77,54-80,85 m) ja pronssimitaliin on ylletty tuloksella 74,66 m (74,02-74,90 m). Huomionarvoista on pronssitasolle vaadittavan tuloksen vakaus. Niinpä, vaikka Budapestin rinkilajien finaalit ovat toistaiseksi olleet kovatasoisia, niin normaalitilanteessa finaalin 75 metrinen tuoksahtaa mitalikahveilta. Ensimmäisellä kolmella heitolla ratkotaan jatkokierroksille pääsijät ja siihen on vaadittu keskimäärin tulos 70,86 m.

75 metrisen kaaren on kyennyt kuluvan vuoden aikana heittämään yhteensä neljä finalistia. Heittäjän tulosvarmuutta yksittäistä kärkitulosta paremmin kuvaavan kolmen parhaan kilpailutuloksen keskiarvolla arvioituna finaalin kolme kovinta heittäjää ennakolta ovat viime vuoden MM-kakkonen Camryn Rogers (keskiarvo 78,03 m), vuoden 2019 maailmanmestari DeAnna Price (77,11 m) ja viime vuoden MM-pronssinainen Janee’ Kassanoid (76,13 m). Finaalissa on kuitenkin todella monta heittäjää, jotka onnistuessaan kykenevät mitalitason tulokseen. Yhdeksi sellaiseksi karsinnan myötä nousi tottakai myös Skydan.

Suomen finaaliedustaja Silja Kosonen sijoittuu karsinnassa heittämällään ennätyksellä 74,19 m finalistiheittäjien raudanlujassa ryhmässä kausitilaston viidenneksi. Siljan vahvuus on häikäisevästi kehittynyt heitto- ja tulosvarmuus, mitä kuvaa esimerkiksi kolmen parhaan kilpailun keskiarvo 73,89 m.

Kososella on edellytykset yli 75 metrin heittoihin

Moukari on katsojalle upea laji seurata, mutta erityisesti tekniikan arvioinnin osalta samalla myös haastava. Seuraavassa muutamia ”tärppejä” suomalaisfinalistin tekniikan seuraamiseen. Tärpeissä on hyödynnetty KIHU:n tuottamaa mittausdataa kesän 2023 kilpailuheitoista.

Kosonen on vasenkätinen eli pyöriminen tapahtuu myötäpäivään ja hän heittää neljällä pyörähdyksellä. Kososen ensimmäisen pyörähdyksen aikana moukarin rata on melko laaka eli moukarin nopeudessa korostuu vaakanopeuden kasvattaminen. Sama toteutuu toisessa pyörähdyksessä. Kahteen viimeiseen pyörähdykseen moukarin rata jyrkkenee (”moukaripallo” heittosuunnassa korkealla ja ringin takaosan suunnassa matalalla) ja pystynopeus korostuu. Näin moukari saa gravitaatiosta lisävauhtia. Tämä korostuu erityisesti vetovaiheessa. Kososen loppuvedon kahden tuen vaihe alkaa aikaisin (kun moukari on vielä korkealla) eli Kososen vetovaihe on erittäin pitkä. Se on naisten moukarissa melko poikkeuksellista.

Kososen heitoissa on suuri lähtökulma. Viime vuoteen verrattuna kulma on kuitenkin hieman madaltunut ja lähtönopeus selvästi kasvanut. Heitto kestää viimevuotista vähemmän aikaa eli pyörähdykset ovat nopeutuneet, vaikka moukarin kulkema kokonaismatka pyörähdysten aikana on pysynyt ennallaan (tyypillisesti n. 42 m). Moukarin lähtönopeuden (yli 27 m/s) perusteella Kososella on potentiaalia jo nyt yli 75 metrin heittoihin!

Astuuko Kosonen menestysaskeleen eteenpäin?

Olympialaisista ja yleisen sarjan EM-kilpailuista Suomi on historian saatossa saalistanut moukarimitaleita. MM-mitaleita maallemme ei toistaiseksi ole moukarinheitosta vielä siunaantunut. Budapestin MM-kilpailuissa moukarimitali olisi melkoinen yllätys, mutta viime vuoden MM-kilpailujen seiskasijoituksesta Kososella on realistista astua askel tai pari kohti kärkikamppailua.