Yleisurheilun kansainvälinen kattojärjestö IAAF on valmistellut sääntömuutoksia, jotka tulevat voimaan vuodenvaihteessa 2019-2020. Osa säännöistä päätettiin kuitenkin ottaa voimaan heti IAAF:n hallituksen päätöksen jälkeen, eli ne ovat voimassa välittömästi. Joitain muutoksia vielä valmistellaan ja niihin IAAF:n hallitus palaa kesäkuun kokouksessaan.
Tähän on koottu kommentein välittömästi voimaan tulevat muutokset.
Tärkeimmät sääntömuutokset maaliskuusta 2019 eteenpäin:
Vapaus järjestää viestijuoksu muullakin tavalla kuin säännöissä on mainittu.
Kommentti: Sääntökirja kattaa vain osan mahdollisista viestikombinaatioista ja sääntöjen ei haluta myöskään rajoittavan erilaisten viestien kehittämistä. Sääntökirja määrittää, että jos jotain muuta viestimuotoa halutaan käyttää, on sen määritys kerrottava tarkasti kilpailun ohjeissa. Kevään 2019 MM viesteissä on mukana mm. aitaviesti sekaviestinä sekä 2 x 2 x 400 m:n sekaviesti.
Mahdollisuus kääntää kenttälajien hyppyjärjestys 4. ja 5. kierrosten jälkeen.
Kommentti: Muutama vuosi sitten säännöissä ollut järjestyksen kääntö viimeiselle kierrokselle ensin poistettiin, ja nyt se on tullut takaisin vieläkin väljempänä versiona. Nyt kilpailun järjestäjä voi määrittää käännetäänkö järjestys kolmen, neljän vai viiden kierroksen jälkeen, vai jopa joka kierrokselle kolmannen jälkeen. Asia on kirjattava kilpailun ohjeisiin.
Kenttälajien suoritusajassa palataan 60 sekunnin sääntöön.
Kommentti: Vuoden kokeilu 30 sekunnin suoritusajassa riitti ja Pohjoismaiden esitys palauttaa vanha minuutin sääntö takaisin meni läpi. Käytännössä 30 sekunnin sääntö aiheutti enemmän hämmennystä kuin nopeutti kilpailuja. Oikein missään kohtaa ei tullut pysyvää ohjeistusta siitä, miten sääntöä olisi pitänyt soveltaa, eli koska kello pitää laittaa käyntiin. Tämä vaihteli ja aiheutti esimerkiksi Glasgow’n EM halleissa sen, että keltainen lippu oli lähes koko ajan ylhäällä.
Moniotteluiden kestoaika voi olla kahden vuorokauden lisäksi myös kaksi 24 tunnin jaksoa
Kommentti: Dohan MM-kilpailujen aikataulu on aiheuttanut käytännön ongelman, joka on nyt korjattu tällä säännön hienosäädöllä. Kuuman ilman johdosta Dohan kilpailut käydään myöhään illalla ja molempien otteluiden viimeiset lajit alkavat vasta puolen yön jälkeen.
Kävelyn varikkoalueen nimi muuttuu rangaistusalueeksi.
Kommentti: Kävelyn sääntöihin joitain vuosia sitten tullut varikkoalue (pit zone) saa nyt uuden ja paremmin tarkoitusta kuvaavan nimen; rangaistusalue (penalty zone)
Näitä teknisiä sääntöuudistuksia enemmän on keskustelua herättänyt kävelyn kilpailumatkojen lyhentäminen. Jatkossa 50 kilometrin kuninkuuslaji jää arvokisoista pois ja matkan pituus tulee olemaan 30-35 kilometriä ja lyhyempi kävelymatka tulee jatkossa olemaan 10 kilometriä. Dohan MM-kisoissa syksyllä ja Tokion olympialaisissa 2020 kävellään vielä 50 kilometriä. Dohassa matka on ohjelmassa miehillä ja naisilla, Tokiossa vain miehillä.
Lyhyemmän matkan järjestäminen edellyttää uuden teknologian mukaan ottamista kävelyn tuomarointiin. Jalkojen kosketusta tien pintaan tullaan jatkossa valvomaan elektronisesti kenkiin asetettujen antureiden avulla. Teknologia on vielä kehitysasteella ja tarkoitus on seuraavan parin vuoden aikana testata menetelmää eri kansainvälisissä kilpailuissa. Järjestelmä otetaan käyttöön vasta sen jälkeen, kun voidaan olla varmoja toimintavarmuudesta. Siihen asti lyhin matka maantiellä on edelleen 20 kilometriä.
Pasi Oksanen