OK jakoi tukia kesälajeille: Yleisurheilun ja parayleisurheilun yhteispotti kasvoi

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö jakoi tehostamistukea kesälajeille olympiadin ensimmäiseen vuoteen 4 054 680 euroa. Yleisurheilun tehostamistuen kokonaissumma ensi vuodelle on 584 300 euroa ja parayleisurheilun 112 800 euroa.

Yksilötuelle pääsivät Lassi Etelätalo, Oliver Helander, Maria Huntington, Reetta Hurske, Ella Junnila, Aaron Kangas, Lotta Kemppinen, Annimari Korte, Silja Kosonen, Sara Kuivisto, Toni Kuusela, Topias Laine, Elmo Lakka, Elina Lampela, Viivi Lehikoinen, Wilma Murto, Kristiina Mäkelä, Nooralotta Neziri, Aleksi Ojala, Mikko Paavola, Aku Partanen, Kristian Pulli, Topi Raitanen, Senni Salminen, Krista Tervo ja Saga Vanninen.

Lisäksi yleisurheilu sai tukea keihäänheiton, kilpakävelyn, kestävyysjuoksun ja moukarinheiton maajoukkueohjelmille. Olympiavalmentajatukea saivat Jarno Koivunen, Matti Liimatainen, Petteri Piironen, Tero Pitkämäki ja Tuomas Sallinen.

Myös nykyinen Nuorten olympiavalmentajien  (NOV) tuki -kokonaisuus pysyi ennallaan verrattuna vuoteen 2021. Erillistä valmentajatukea saivat Matti Mononen, Ari Nummela, Jani Pihkanen, Ari Suhonen ja Janne Ukonmaanaho.

Parayleisurheilijoista Pariisi 2024 -erityistuen saavat Marjaana Heikkinen, Amanda Kotaja, Henry Manni, Toni Piispanen ja Leo-Pekka Tähti. Paralympiavalmentajatuen saivat Olli-Pekka Mykkänen ja Mikko Peltonen, ja valmentajatuen Juha Flinck, Juha Heinänen, Jussi-Pekka Kurtti, Jari Nordblom ja Olavi Parjanen. Parayleisurheilu sai myös ryhmätukea valmennuksen tehostamiseen.

– Yleisurheilun ja parayleisurheilun kokonaispotissa oli hieman kasvua. Huippu-urheiluyksikön tehostamistuki näyttelee noin 20-25 prosenttia SUL:n valmennussektorin kokonaisrahoituksesta, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennuksen koulutuksen johtaja Jarkko Finni.

Yhteinen tavoite: Laadukas huippu-urheilijan arki

Finni muistuttaa, että SUL:n sopimusurheilijoiden tuki ei enää nykyisin ole stipendijärjestelmä.

– Kaikkien liiton korkeimman valmennusryhmän, Team Finlandin urheilijoiden tukikokonaisuudessa on tavalla tai toisella mukana sekä lajiliitto että Huippu-urheiluyksikkö. Se tapahtuu joko tehostamistukien ja akatemiaohjelman kautta tai vähintäänkin akatemiaohjelman avulla. Toki Huippu-urheiluyksikön kohdentama yksilöllinen tehostamistuki laajentaa tuon tuen saavien urheilijoiden tukikokonaisuutta muihin urheilijoihin verrattuna, Finni sanoo.

Finnin mukaan SUL:n valmennuksella ja Olympiakomitean Huippu-urheiluyksiköllä on yhteisenä tavoitteen rakentaa kärkiurheilijoille mahdollisimman kattava ja kilpailukykyinen valmennusprosessin kokonaisuus ja mahdollisimman laadukas huippu-urheilijan arki.

– Korostan, että kaikki kohdennukset ja tukipäätökset on kartoitettu ja mietitty yhdessä Huippu-urheiluyksikön kanssa. Tukikokonaisuutta ei myöskään ”korvamerkata” yksikön tai lajiliiton tukiosuuksiksi, vaan rakennamme ja tuemme yhdessä ja yhteistuumin valittuja urheilijoita ja valmentajia, Finni sanoo.

Finni: Lisäpanostusta valmentajuuden kehittämiseen

Finnin mukaan ensi vuonna jatketaan lisäpanostusta valmentajuuden kehittämiseen.

– Sekin on yhteinen valinta Huippu-urheiluyksikön kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa lajivalmentajien, keskusvalmentajien ja lajivastaavien lisäksi tulevana vuonna myös kärkiurheilijoiden muiden henkilökohtaisten valmentajien toimintaedellytysten parantamista, Finni sanoo.

– Yhteensä panostamme valmentajien palkkaukseen yhdessä yksikön kanssa kokonaisuudessaan yli 700 000 euroa. Tässä kokonaisuudessa ei ole laskettuna liiton palkkalistoilla olevia valmennussektorin tekijöitä, joita liitossa on tällä hetkellä kolme, Finni sanoo.

– Kaikkien lajiliiton ja yksikön rahoittamien valmentajien verokirjat ovat siis joko seuroissa, akatemioissa tai valmennuskeskuksissa tai he toimivat yrittäjyyspohjalta. Kun tähän palkkaresurssiin lisätään palkkauskumppanien rahoitusosuudet ja valmentajien kulujen korvaaminen, mm. liiton maksamat kotimaan maajoukkueleirit, panostus yleisurheiluvalmentajiin kasvaa selkeästi yli miljoonaan euroon. Silti se on edelleen selkeästi riittämätöntä.

Kesälajien tukipäätökset:

Yleisurheilu, tukiohjelma: Investointilaji

Tehostamistuen kokonaissumma: 584 300 e

Tuen kohdentuminen:
Yksilötuki: Lassi Etelätalo, Oliver Helander, Maria Huntington, Reetta Hurske, Ella Junnila, Aaron Kangas, Lotta Kemppinen, Annimari Korte, Silja Kosonen, Sara Kuivisto, Toni Kuusela, Topias Laine, Elmo Lakka, Elina Lampela, Viivi Lehikoinen, Wilma Murto, Kristiina Mäkelä, Nooralotta Neziri, Aleksi Ojala, Mikko Paavola, Aku Partanen, Kristian Pulli, Topi Raitanen, Senni Salminen, Krista Tervo, Saga Vanninen.

Taito-teholajien Team Finland – maajoukkuetoiminnan tehostaminen
Maajoukkueohjelman tuki: keihäänheitto, kilpakävely, kestävyysjuoksu, moukarinheitto

Olympiavalmentajatuki: Jarno Koivunen, Matti Liimatainen, Petteri Piironen, Tero Pitkämäki, Tuomas Sallinen
NOV-palkkatuki: Petteri Jouste, Harri Laiho, Kalle Lehmusvuori, Jani Lehtinen, Matti Liimatainen, Petteri Piironen, Tero Pitkämäki, Rami Virlander, Mikael Ylöstalo

Valmentajatuki: Matti Mononen, Ari Nummela, Jani Pihkanen, Ari Suhonen, Janne Ukonmaanaho – Olympic Solidarity -tuki: Ella Junnila, Aaron Kangas, Silja Kosonen, Topias Laine, Viivi Lehikoinen, Saga Vanninen (haettu)

– KIHU:n asiantuntijuuden monipuolinen tuki: keihäs, moukari, kilpakävely ja erikseen sovittavat kilpailutapahtumien analyysit.

– Osallistuvan asiantuntijuuden epäsuora tehostamistuki erikseen sovittavalla tavalla: nimetyt urheilijat toimintaympäristöissään.

Paraolympialajit:

Yleisurheilu:

Tehostamistuen kokonaissumma: 112 800 e

Tuen kohdentuminen:

– Pariisi 2024 -erityistuki: Marjaana Heikkinen, Amanda Kotaja, Henry Manni, Toni Piispanen, Leo-Pekka Tähti

– Paralympiavalmentajatuki: Olli-Pekka Mykkänen, Mikko Peltonen

– Valmentajatuki: Juha Flinck, Juha Heinänen, Jussi-Pekka Kurtti, Jari Nordblom, Olavi Parjanen

–  Ryhmätuki valmennuksen tehostamiseen

– KIHU:n asiantuntijuuden tuki: kärkiurheilijoiden testaus

– Osallistuvan asiantuntijuuden epäsuora tehostamistuki erikseen sovittavalla tavalla: kärkiurheilijoiden toimintaympäristöt

Muu paralympialajeille kohdistettava tuki:

– Paralajien tehostamistuet pitävät sisällään myös kärkiurheilijoille (11 kpl) maksetun vakuutuksen, jonka arvo on 1 500 euroa ja vakuutusten yhteissumma näin ollen 16 500 euroa.