Nina Chydenius voitti sunnuntaina Malmössä naisten 5000 metriä yhtä ylivoimaisesti, kuin Ilona Mononen päivää aiemmin naisten 3000 metrin estejuoksun. Kaikkiaan Suomi kokosi kaksipäiväisistä PM-kilpailuista viisi Pohjoismaiden mestaruutta ja yhteensä 23 mitalia.
Chydeniuksen voittoaika 5000 metrillä oli 16.00,99. Norjan Malin Edland oli toinen ajalla 16.01,88.
Chydenius ei hukannut voimiaan työntekoon matkan varrella, vaan karkasi muilta puolitoista kierrosta ennen maalia.
– Hain voittoa. Ennen kilpailua toivoin vielä 15.30:n alitusta, mutta meillä ei ollutkaan jänistä, vaikka odotin sitä, Chydenius sanoi.
– Viime vuonna olin kolmas ja nyt olen tosi tyytyväinen kultaan. Kilpailu oli nyt tosi erityyppinen ja oli vaikea päivä, mutta tein mielestäni järkeviä ratkaisuja. Juoksussa oli piikkarien päälle astumista ja muutenkin oli sekaista.
Kilpailu oli Chydeniukselle myös Rooman EM-kilpailujen kenraali.
– Nyt kaikki fokus EM-kymppiin, Chydenius sanoi.
Rinne toinen: ”Voittoa läksin hakemaan. Siitä olisi saanut hyviä pisteitä”
Joonas Rinteen ulkoratakauden avaus toi toisen sijan kiritaisteluun päättyneessä miesten 800 metrin kilpailussa ajalla 1.48,92. Tanskan Laust Kaastrup Kjär kiristi juoksun viime metreillä Rinteen ohi ja voittoon ajalla 1.48,81. Viille Lampinen oli neljäs ajalla 1.50,11.
Avauskierros mentiin sovittua vauhtia noin 52,7:ään, jonka jälkeen Rinne piti keulapaikkaa aina viime hetkille.
– Oma tuntuma oli ihan hyvä, muttei millään tapaa paras, vaan aavistuksen vaikeantuntuinen. Enkä pystynyt vastaamaan loppusuoralla tanskalaiselle, joka pääsi ohi, Rinne kertaili.
– Voittoa läksin hakemaan. Siitä olisi saanut hyviä pisteitä. Aikaan olen pettynyt. Jossain se näkyy, että kevät on ollut vähän haasteellinen, vaikka viime viikkojen treenit ovat menneet hyvin.
Rinteen ohjelma jatkuu nyt 1500 metrin kilpailuilla Norjassa.
– Tämä juoksun piti olla avaukisa tonnivitosille. Kasilla on EM-kisoihin rankingpaikkoja vielä saatavilla, mutta tämä juoksu ei auttanut siinä yhtään. Pirun kiire tulee, jos EM-kisoihin aikoo.
Lampinen totesi kilpailustaan, että ”aika hapokasta”. Juoksun loppuun ei vielä löytynyt toivottua kiriä.
Kilpailun voittaja Laust Kaastrup Kjär, 19, paransi ennätystään kolmatta sekuntia.
Pikaviestinelikko sai otteen EM-paikasta
Suomen miesten 4×100 metrin viestijoukkue oli PM-kilpailuissa toinen ajalla 39,64. Sillä joukkue paranteli 0,04 sekunnilla kahden kilpailun yhteisaikaansa, jolla se tavoittelee paikkaa Rooman EM-kilpailuihin. Viestin voitti Ruotsi ajalla 39,40.
Suomen nelikko juoksi kokoonpanossa Valtteri Louko, Riku Illukka, Oskari Lehtonen ja Niilo Mustalahti. Hiljattain sairastanut Samuel Purola ei voinut osallistua juoksuun.
– Perusjuoksu ei mitään kummoisempaa, Lehtonen summasi nelikon kilpailua.
Vaihdoista kaksi ensimmäistä onnistui, mutta viimeinen vaihto Lehtosen ja Mustalahden välillä oli mennä pitkäksi.
– Piti tuossa lopussa vähän toppuutella, ettei mene yli. Se tietysti vaikutti jonkun verran, ankkurina juossut Mustalahti sanoi.
Miesten viestijoukkueella oli ennen Malmön juoksua sama kahden juoksun yhteisaika EM-rankingissa 16:ntena olevan Ukrainan kanssa. Nyt Suomi nousi 0,04 sekunnilla Ukrainan ohi ja sai otteen EM-rankingin 16. sijaan. Juuri 16 joukkuetta pääsee EM-kilpailuihin. Tilanne voi kuitenkin muuttua, ennen kuin ranking sulkeutuu 26. toukokuuta.
Suomen naisten 4×100 metrin viestijoukkueen tie Malmössä katkesi epäonniseen toiseen vaihtoon. Naistenkin viestijoukkue on EM-rankingissa juuri ratkaisevalla 16. sijalla.
Pitkänviestin joukkueelle pronssia – Tuomas Lehtonen veti kovan toisen osuuden
Miesten 4×400 metrin vistissä Suomen joukkue oli kolmas ajalla 3.11,35. Lauantaina 400 metrin aitajuoksun jo voittanut Karl Wållgren ankkuroi Ruotsin mestaruuteen ajalla 3.09,20.
Suomen pronssijoukkueessa juoksivat Benjamin Stendahl telineistä lähtien 48,4, sekä lentävällä lähdöllä Tuomas Lehtonen mainiosti 46,4, Jaakko Linnus 48,0 ja Jere Haapalainen 48,2.
Larsson karkasi 200 metrillä
Miesten 200 metriä voitti ylivoimaisesti Ruotsin Henrikajalla 20,49. Niilo Mustalahti ja Oskari Lehtonen olivat kokonaiskilpailun kuudes ja yhdeksäs ajoin 21,12 ja 21,18. A-erässä Mustalahti oli neljäs ja Lehtonen viides.
– Kaarre oli aika huono. Ja kun siitä jää kiinni, niin ei sitä voi korjata. Parempaa odotin, Mustalahti sanoi.
– Ei hyvältä tuntunut. Huomasi sen jo aamulla. Varmaan viime viikon kisat Kreikassa painoivat vielä, sanoi Lehtonen.¨
Pulkkinen puri hammasta ja hätyytteli ennätystään – Jäger huippuaikaan 22,58
Aino Pulkkinen puri hammasta, tankkasi energiaa ja juoksi naisten 200 metrin uusintakilpailussa toiseksi ajalla 23,37, joka jää vain sekunnin sadasosan hänen ennätyksestään. Juoksun voitti Henriette Jäger hulppealla Norjan ennätyksellä 22,58. Myötäistä juoksussa oli 1,8 metriä sekunnissa.’
Uusintajuoksuun 200 metrin toisessa erässä jouduttiin, kun kilpailun järjestäjien ajanotto petti, eikä alkuperäiseen juoksuun saatu aikoja.
– Tuntuma oli paljon parempi nyt, kuin ensimmäisessä juoksussa. Vaikka ajattelin, että miten minä pystyn siihen, Pulkkinen tuumi.
– Onhan Kalevan kisoissa ja SM-hallissakin samana päivänä kaksi juoksua. Mutta nyt luulin, että on vain yksi, enkä siksi osannut asennoitua siihen, että on toinenkin. Mutta se meni, kun sain ruokaa ja vähän hengähtää.
Hiljattain 150 metrin Suomen ennätyksen juossut Pulkkinen onnistui toisessa juoksussa hyvin.
– Kaarre tuli paljon paremmin kuin alkuerässä. Sen tunsi jo siinä, että Henriette ei tullut heti ohi. Se auttoi, kun kuulin, että hän tulee sieltä takaa, Pulkkinen sanoi.
Milja Thureson sai juoksun lopun kulkemaan ja nousi B-erässä erävoittoon ajalla 23,98, mikä riitti kokonaiskipailun pronssimitaliin.
B-erässä juossut Emma Taino oli kokonaiskilpailun seitsemäs. Pulkkisen kanssa hyvän juoksun ensimmäisessä 200 metrin startissa tehnyt Anna Pursiainen ei lähtenyt uusintaan.
Stång aitoi viidenneksi, Korte jätti finaalin väliin
Sonja Stång sijoittui naisten 100 metrin aitajuoksun finaalissa viidenneksi ajalla 13,78 pinkaistuaan sitä ennen alkuerissä 13,45. Se olisi oma ennätys, ellei erässä olisi ollut liikaa myötätuulta 2,3 metriä sekunnissa.
Annimari Korte avasi kilpailukautensa samassa alkuerässä. Hän oli erän toinen ajalla 13,34, mutta jätti finaalin juoksematta.
– Olin 16 päivää kuumeessa, johon ei syytä löytynyt. En selvästi ollut toipunut siitä kunnolla kun en meinannut jaksaa juosta alkuerääkään kunnolla maaliin, Korte setvi miksi kilpailu jäi yhteen juoksuun.
Finaalin voitti Norjan Lovise Skarbövik Andresen ajalla 13,26, joka syntyi 1,1 metriä sekunnissa puhaltaneeseen vastatuuleen.
Stångille alkuerän hyvä aika maistui, sillä juoksu oli jalkaterävamman ja sen kuntoutuksen jäljiltä vielä teknisesti hakusessa. Stångilta katkesi nivelside jalkaterän päältä kuusi viikkoa sitten, joten valmistautuminen ei ollut paras mahdollinen.
– Siinä oli kolme viikkoa juoksutaukoa. Sen jälkeen eka viikko oli hölkkäilyä ja sitten sain tehdä piikkaritreeniä. Niitä oli muutama ennen tänne tuloa. Jännitti, tuleeko tästä mitään, kun ei ole pystynyt tekemään kovia tehollisia treenejä, varsinkaan kymmenellä aidalla, Stång kertaili.
Kasperi Vehmaa hyppäsi pronssia tuloksella 782
Alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuihin tähtäävä juniori Kasperi Vehmaa onnistui miesten joukossa mainiosti. Vehmaa ponnisti uransa toiseksi parhaan tuloksen 782 ja sijoittui kolmanneksi. Omasta ennätyksestäänkin hän jäi vain kaksi senttiä.
Vehmaan mukaan kilpailussa ei ollut olosuhteiden puolesta valittamista. Vehmaan haasteena oli se, että pienen lonkan jumin takia hän ponnisti kilpailussa ensimmäiset täyden vauhdin hypyt neljään viikkoon.
– Nyt oli oikein optimaaliset tuulet pituushyppyyn, mutta kun ei ole tullut nyt hirveästi hypättyä, ei oikein päässyt hyödyntämään myötätuulia. Hain enemmän tyyniä kohti, että sain ponnistuksen paremmin paikalleen, Vehmaa totesi.
Kovatasoisen pituuskilpailun voitti Daníel Ingi Egilsson, joka paransi omaa ennätystään 29 senttiä ja 30 vuotta vanhaa Islannin ennätystä 21 senttiä tulokseen 821.
Pyörivät tuulet kiusana kolmiloikassa – Kähärä viides
Jessica Kähärä oli pyörivissä tuulissa käydyn naisten kolmiloikan viides tuloksella 12,95. Pohjolan mestaruuden voitti Ruotsin Maja Åskag, joka kimmahteli 13,68. Ruotsi vei neloisvoiton.
Kähärälle kilpailu oli kauden avaus ja hyppääjän mukaan tykötarpeita oli parempaan tulokseen.
– Kaksi vikaa hyppyä oli sinnepäin. Niissä olisi ollut tarpeet sinne kolmentoista ja puolen metrin pintaan, mutta menivät pari senttiä yli, Kähärä harmitteli.
– Kyllä se hyppy oli sieltä tulossa, mutta ne pari ensimmäistä kierrosta menivät vastatuulen puskemiseksi, eikä siitä tullut yhtään mitään. Minä elän vauhdilla ja kun tulee vastatuuli, se vie minulta vauhtia niin paljon pois.
Kähärän kausi jatkuu jo ensi viikolla Bergenissä, Norjassa.
– Olen kuullut, että sielläkin on tuulista. Mutta toivotaan, ettei tuuli siellä pyörähtelisi myötäisestä vastaiseen ja takaisin.
Elina Kostiainen ja Saana Peura olivat kuudes ja kahdeksas tuloksin 12,66 ja 12,44.
Mäkitörmä kolmas kuulakilpailussa
Senja Mäkitörmä ylsi parhaana suomalaisena naisten kuulakilpailussa kärkikolmikkoon. Mäkitörmä työnsi 16,89 ja oli kolmas. Ruotsin Sara Lennman ja Islannin Erna Sóley Gunnarsdóttir olivat kilpailun kärkikaksikko tuloksin 18,39 ja 17,20.
Mäkitörmän kauden paras on hiljattain Espoossa työnnetty 17,26.
– Sarja oli aika samanlainen kuin Espoossa. Ei se jäänyt kuin siitä viimeisestä työnnöstä kiinni, Mäkitörmä viittasi siihen, että Espoossa pisin työntö syntyi viimeisellä kierroksella.
Emilia Kangas oli neljäs työnnettyään 16,84 ja Eveliina Rouvali viides tuloksella 16,54.
– Olen ihan tyytyväinen. Ei mikään huipputulos, mutta lähtökohdat kisaan tullessa olivat vähän huonommat. Selkä kramppasi tiistaina. Minulla on ollut sen kanssa vähän ongelmia. Sain sen kuntoon tänne, mutta työntöjä on aika vähän, Kangas sanoi.
Holttinen hyppäsi 4:nneksi ja Pulkkanen 6:nneksi – Väänänen 6:s moukarinheitossa
Tommi Holttinen oli neljäs miesten seiväshypyssä ylitettyään 513. Ruotsin Robin Jacobsson vei voiton 524:n ylityksellä.
Kilpailu käytiin pyörivissä tuulissa. Holttinen meni aloituskorkeuden 513 kolmannella, mutta 532 jäi ylittymättä. Voittokorkeuden 524 Holttinen jätti väliin.
Naisten korkeushypyssä Venla Pulkkanen oli kuudes ylitettyään korkeuden 180. Hän pudotti kolmesti korkeudesta 184, joka olisi oikeuttanut mitaliin. Viikko sitten Berllinissä Pulkkanen hyppäsi 185. Mestaruuden Malmössä voitti 191 ylittänyt Ruotsin Maja Nilsson.
Kiira Väänänen oli naisten moukarinheitossa kuudes tuloksella 63,16. Mestaruuden voitti Tanskan Katrine Koch Jacobsen, jonka pisin heitto kantoi 72,57.
Miesten kiekonheitossa Juho Suominen sijoittui kuudenneksi tuloksella 50,85. Kaikki kilpailijat jäivät runsaasti ennätyksistään. Voiton vei yllättäen Islannin Gudni Valur Gudmundsson tuloksella 60,71. Tokion olympiakakkonen Simon Pettersson jäi alle 60 metrin tulokseen ja kolmanneksi.
MALMÖ (SWE) 19.5.2024 PM-kilpailut, 2. päivä
Miehet,
200 m (-0,1): 1) Henrik Larsson R 20,49, 2) Erik Erlandsson R 20,62, 3) Simon Hansen T 20,80 … 6) Niilo Mustalahti S 21,12 (A-erän 4:s), 9) Oskari Lehtonen S 21,16 (A-erän 5:s), 15) Valtteri Louko S 21,60 (B-erän 6:s), Samuel Purola S ei osallistunut.
800 m: 1) Laust Kaastrup Kjär T 1.48,81, 2) Joonas Rinne S 1.48,92, 3) Alexander Lundskog R 1.49,95, 4) Ville Lampinen S 1.50,11.
5000 m: 1) Mikkel Dahl-Jessen T 14.00,28, 2) Arvid Öhrn R 14.04,92, 3) Vegard Warnes R 14.09,67.
110 m aj (1,9 m/s): 1) Max Hrelja R 13,84, 2) Vladimir Vukicevic N 13,97, 3) Anton Levin R 14,32. – Ylim. kilpailu (-0,9 m/s): 1) Hrelja 13,63, 2) Vukicevic 13,76, 3) Levin 14,35.
Seiväs: 1) Robin Jacobsson R 524, 2) William Asker R 524, 3) Aske Valdemar Petersen T 513, 4) Tommi Holttinen S 513.
Pituus: 1) Daníel Ingi Egilsson I 821, 2) Henrik Flåtnes N 802 (2,4 m/s), myös 790, 3) Kasperi Vehmaa S 782 (kkk), 4) Joakim Hellbratt R 780 (2,4 m/s) … 9) Melwin Lycke Holm R 708.
Kiekko: 1) Gudni Valur Gudnason I 60,71, 2) Ola Stunes Isene N 60,07, 3) Simon Pettersson R 58,91 … 6) Juho Suominen S 50,85.
Keihäs: 1) Teemu Narvi S 82,37, 2) Sindri Hrafn Gudmundsson I 78,82, 3) Arthur Wiborg Pedersen T 78,43, 4) Topias Laine S 76,17.
4×100 m: 1) Ruotsi 39,40 (Jean-Christian Zirignon, Zion Eriksson, Linus Pihl, Desmond Rogo), 2) Suomi 39,64 (Valtteri Louko, Riku Illukka, Oskari Lehtonen, Niilo Mustalahti), 3) Tanska 40,04 (Steffen Udengård Knudsen, Emil Frände, Jakob Hvorup, Emil Mader Kjär) … Ruotsi II keskeytti (Simon Plesse, Viktor Thor, William Thor, Emil Johansson).
4×400 m: 1) Ruotsi 3.09,20 (Emil Johansson, Marcus Tornée, Nicke Ekelund-Arenander, Karl Wållgren), 2) Norja 3.11,04 (Fredrik Gullachsen, Andreas Grimerud, Leon Douglas Mjåland, Andreas Haara Bakketun), 3) Suomi 3.11,35 (Benjamin Stendahl 48,4, Tuomas Lehtonen 46,4, Jaakko Linnus 48,0, Jere Haapalainen 48,2).
Naiset,
200 m (1,8 m/s): 1) Henrietta Jäger N 22,58, 2) Anna Pulkkinen S 23,37 (kkk), 3) Milja Thureson S 23,98 (B-erän voittaja, 0,0 m/s) … 7) Emma Tainio S 24,81 (B-erän 5:s), Anna Pursiainen S ei osallistunut uusintaerään. – (A-erä uusittiin, koska ajanotto ei toiminut ensimmäisessä juoksussa.)
800 m: 1) Malin Nyfors N 2.02,20, 2) Aníta Hinriksdóttir I 2.05,42, 3) Pernille Karlsen Antonsen N 2.05,43.
5000 m: 1) Nina Chydenius S 16.00,99, 2) Malin Edland N 16.01,88, 3) Live Solheimdal N 16.04,23
100 m aj (-1,1 m/s): 1) Lovise Skarbövik Andresen N 13,26 (ae. 13,18, 0,6 m/s), 2) Martine Hjörnevik N 13,46 (se. 13,21, 2,3 m/s), 3) Ida Beiter Bomme T 13,63 (ae. 13,21, 0,6 m/s) … 5) Sonja Stång S 13,78 (ae. 13,45, 2,3 m/s), Annimari Korte S ei osallistunut finaaliin (ae. 13,34, 2,3 m/s). – Alkuerissä: Vilma Mäki S keskeytti.
Korkeus: 1) Maja Nilsson R 191, 2) Birta María Haraldsdóttir I 187, 3) Ellen Ekholm R 184, 4) Engla Nilsson R 184 … 6) Venla Pulkkanen S 180.
3-loikka: 1) Maja Åskag R 13,68, 2) Emelie Nyman Wänseth R 13,19, 3) Fatima Koné R 13,03 … 5) Jessica Kähärä S 12,95, 6) Elina Kostiainen S 12,66, 8) Saana Peura S 12,44.
Kuula: 1) Sara Lennman R 18,39, 2) Erna Sóley Gunnarsdóttir I 17,20, 3) Senja Mäkitörmä S 16,89, 4) Emilia Kangas S 16,84, 5) Eveliina Rouvali S 16,54.
Moukari: 1) Katrine Koch Jacobsen T 72,57, 2) Grete Ahlberg R 68,17, 3) Rebecka Hallerth R 66,23 … 6) Kiira Väänänen S 63,16.
4×100 m: 1) Norja 45,29 (Vilde Aasmo, Ingvild Meinseth, Marte Pettersen, Maren Bakke Amundsen), Suomi keskeytti (Petra Häggqvist, Anna Pursiainen, Aino Pulkkinen, Lotta Kemppinen), Tanska keskeytti.
4×400 m: 1) Ruotsi 3.33,65 (Jonna Claesson, Moa Granat, Josephine Risberg Thoor, Moa Hjelmer), 2) Tanska 3.39,92 (Anna Krab Scheibelein, Zarah Buchwald, Anne Sofie Kirkegaard, Anna Öbakke Lange), 3) Norja 3.40,84 (Laura van der Veen, Linn Oppegaard, Solveig Hernandez, Vråle, Marlen Aakre).
Mitalitilasto:
1) Ruotsi 44 mitalia (16 kultaa + 15 hopeaa + 13 pronssia), 2) Norja 25 (11+9+5), 3) Suomi 23 (5+6+12), 4) Tanska 13 (3+3+7), 5) Islanti 7 (3+4+0).
LIVE-Tulospalvelu: https://easyrecord.se/live?52w1tt