Aitalähtöjä sisältänyt napakka harjoitus Valko-Venäjän Alina Talain ja Kroatian Andrea Ivancevicin kanssa loi itseluottamusta ja jätti hyvän tunteen Nooralotta Nezirin kroppaan.
Kolmikko kuuluu lajin eurooppalaisen parhaimmistoon: Talai voitti talvella Prahassa Euroopan hallimestaruuskilpailuissa 60 metrin aitajuoksun, Neziri oli kuudes ja Ivancevic seitsemäs. Kesän mittaan Talai on pudottanut 100 metrin aitajuoksun ennätyksensä 12,70:een ja Ivancevic 12,87:ään.
– Se oli meille kaikille tosi hyvä juoksutreeni ja sujui omaan kesään nähden tosi hyvin, Neziri sanoo.
”Omalla kesällä” Neziri viittasi keväiseen etureisivammaan, jonka jäljiltä hän pääsi kilpailemaan vasta kesäkuun lopussa huhtikuussa Yhdysvaltain leirillä juostujen kisojen jälkeen.
Vammasta toivuttuaan Neziri kilpaili ahkerasti. Juoksijan mukaan se johti siihen, että hermosto väsähti.
– Siksi Kuortaneen Eliittikisojen jälkeen tehtiin reilu viikko hyvää perustyötä. Käytiin metsässä juoksemassa, tehtiin vähän mäkijuoksua ja perusvoimaa. Eli sellaista peruskuntokauden treeniksi hyvää harjoittelua, Neziri sanoi.
Lyhyen perustreenijakson jälkeen Neziri antoi Hongkongin leirin lämmön sulatella lihaksistoa. Sitten hän herätteli hermoston ja oman kilpailufiiliksen terävällä aitajuoksuharjoituksella Talain ja Ivancevicin kanssa.
– Vaikka vedettiin noin lyhyttä matkaa eli kolmea aitaa, tunsin tänään takareidessä, että edellispäivänä tuli jotain tehtyä.
Tyytyväinen MM-kisavalmistelujen tärkeimpään harjoitukseen oli myös Nezirin valmentaja Jussi Ihamäki. Hänen ystävyytensä Talain valmentajan kanssa mahdollisti harjoituksen.
– Se oli hyvä treeni kaikella tavalla, myös henkisesti. Kun aitajuoksua on ollut vähän, oli tärkeä saada tehtyä tuollainen harjoitus, joka simuloi klpailua, Ihamäki totesi.
Nezirin tavoite Pekingin MM-kisoissa on rikkoa viime vuonna juostu 100 metrin aitajuoksun Suomen ennätys 12,98. Hän tosin juoksi jo 12,94 Joensuun Eliittikisoissa rahtusen ennätyskelpoisuuden rajan ylittäneessä myötäisessä tuulessa.
– Tärkeintä on, etten ala puristamaan. Se on minulle usein ongelmana, Neiziri sanoo.
Samassa rintamassa Talain ja Ivancevicin kanssa
Ennätyksellään Neziri sujahtaisi alkueristä välieriin.
– Se tulee olemaan tiukka kisa. Siinä on paljon naisia juuri 13 sekunnissa tai hieman sen alle. Muutama valmentaja on veikannut, että alkueristä jatkoon riittää 13,10 – 13,15, Neziri sanoo.
Kaksi vuotta sitten Neziri meni Moskovassa välieriin ajalla 13,23. Pekingissä tuo aika ei tulle riittämään. Nezirin mukaan kropassa ja korvien välissä on hyvä vire, mutta mikään tae hyvistä tuloksista se ei ole.
– Nyt tuossa aitajuoksutreenissä kolmen aidan jälkeen olin Talain ja Ivancevicin kanssa rintamassa. Se oli itseluottamukselle tärkeää. Toisaalta edellispäivänä ennen Joensuun Eliittikisoja tuntui siltä, etten pääse seuraavan päivän kilpailussa edes maaliin sillä jäykkyydellä ja tekniikalla, joka treenissä silloin oli.
Schippersin menestys luo uskoa
MM-kisoissa juostaan kolme välierää. Ihamäen mukaan kaksi eräää olisi voinut olla reilumpi.
– Tuuli vähän pyörii stadionilla. Muutaman koutsin kanssa on puhuttu, että kun on kolme välierää, se (tuuli) voi vähän vaikuttaa. Kaksi välierää olisi reilumpi systeemi, Ihamäki sanoo.
Ihamäki on seurannut paikan päällä kaikki Pekingin MM-kisojen kilpailut. Hollantilaisen Dafne Schippersin 100 metrin MM-hopea komealla Hollannin ennätyksellä 10,81 luo valmentajan mukaan uskoa eurooppalaiseen pikajuoksuun.
– Minulla on se toivomus Nooralotan suhteen, ettei me aina mennä MM-kisoihin vain juoksemaan alkueriä ja tavoittelemaan välieriin, vaan oltaisiin juoksemassa oikeasti kovia aikoja. Se antaa uskoa, kun Schippers nousee moniottelupohjalta, vaikkakin pikajuoksua harrasteena, noin nopeasti MM-hopealle, Ihamäki sanoo.
Schippers muistetaan parin vuoden takaisten Tampereen 22-vuotiaiden EM-kilpailujen 100 metrin mestarina.