Korona-aika rajoituksineen puraisi karusti lasten ja nuorten liikunnan harrastajamääriin. Taantuma näkyi erityisesti joukkuelajeissa ja nuorimmissa ikäluokissa.
– Harrastajamäärien pahin taantuma on ohitettu, mutta nyt tarvitaan monenlaisia toimia, jotta harrastajamäärissä päästään entiselle tasolle, kuten yleisurheilussa hyvää tulosta tuottanut Nestlé for Healthier Kids -projekti, joka on toteutettu yhdessä SUL:n ja paikallisten yleisurheiluseurojen kanssa, sanoo Suomen Urheiluliiton nuorisopäällikkö Piia Jäntti.
– Yleisurheilussa lisenssien määrät putosivat vuonna 2020 yli 17 prosenttia ja kuluvana vuonna reilut 14 prosenttia vuoden 2019 tasoon nähden. Muutoksesta pääosa tuli 9-15-vuotiaissa ja erityisesti alle 13-vuotiaissa. Yli 16-vuotiaiden lisensseissä ei mainittavaa pudotusta tapahtunut.
Samanlaisena tilanteen näkee myös Suomisport -palvelujen lisenssimääriä seurannut johtaja Jaana Tulla Suomen Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksiköstä.
– Samalla kolmen kuukauden vertailujaksolla syys-marraskuussa 2019 ja 2020 pudotusta lisensseissä oli pahimmillaan jopa 41 prosenttia, mutta nyt alkaa taas olla merkkejä paremmasta, Tulla sanoo.
Suomisport-palvelua käyttää 64 urheilun kansallista lajiliittoa.
– Eniten pudotusta tapahtui joukkueurheilussa ja erityisen huolestuttavaa oli, että drop-out, joka lähti aiemmin 12-vuotiassa, näkyi nyt jo 10-vuotiaiden lisensseissä, Tulla sanoo.
– Useissa lajeissa pudotus oli suurin juuri harrastajissa. Edustustason urheilijoiden määrä näyttäisi säilyneen ennallaan.
Kortetmaa ja Mörö kummiurheilijoina
Yleisurheilussa lapsia ja nuoria harrastajia on haettu harrastuksen pariin monin tavoin. 20 eri paikkakunnalla eri puolella Suomessa kouluissa järjestettävillä Nestlé Yleisurheilukerhoilla ja liikuntaan ja terveelliseen syömiseen innostavilla aktiivisuushaasteilla on aktivoitu lapsia myös korona-aikana. Ohjelmalla on vuosittain liikutettu kouluissa 11 000 lasta ja nuorta.
– Nestlé Yleisurheilukerhot ovat koululla kymmenen kertaa kokoontuvia iltapäiväkerhoja, joita vetävät paikallisen yleisurheiluseuran koulutetut ohjaajat. Kerhot keskittyvät perusliikuntaan, juoksemiseen, hyppäämisen ja heittämiseen sekä tarjoavat myös opettajille vinkkejä liikuntatuntien suunnitteluun ja sisällön rikastamiseen, Jäntti kertoo.
Nestlè for Healthier Kids -ohjelma toimii maailmanlaajuisesti. Suomessa sitä on toteutettu vuodesta 2014 alkaen noin 20 paikkakunnalla vuosittain. Kerhoissa jaetaan myös tietoa ravinnosta perustuen UKK-instituutin Terve koululainen -materiaaliin.
– Ohjelmaan osallistuvilla kouluilla on myös mahdollisuus voittaa Nestlé for Healthier Kids urheilijakummien pikajuoksija Anniina Kortetmaan ja aitajuoksija Oskari Mörön vetämä liikunnallinen iltapäivä. Ne ovat olleet erittäin haluttuja, Jäntti kertoo.
— Olemme erittäin iloisia, että olemme voineet innostaa lukuisia lapsia liikkumaan vuosien varrella. Onneksi yhteistyömme jatkuu edelleen ja kehittelemme uusia tapoja olla lasten ja perheiden tukena terveellisten elintapojen omaksumisessa, sanoo Suomen Nestlén maajohtaja Niina Koskinen.