Mustafe Muuse: TALO-hankkeella harrastus ja tie yhteisön jäseneksi maahanmuuttajataustaisille nuorille 

Maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten määrän kasvattaminen seuratoiminnassa edellyttää uudenlaista ajattelua ja lähestymistapaa. Yleisurheilun TALO-hanke on tässä tärkeässä roolissa. Samalla se edistää monikulttuurisuutta ja tasa-arvoa yleisurheilun parissa, sanoo hankkeen ohjausryhmän jäsen, kestävyysjuoksija Mustafe Muuse.

Euroopan Unionin osarahoittaman TALO-hankkeen tavoite on luoda yleisurheilun parissa toimintamalleja, jotka tukevat maahanmuuttajataustaisten osallisuutta, hyvinvointia ja integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Syyskuussa käynnistyneessä hankkeessa malleja pilotoidaan kuuden yleisurheiluseuran kanssa. Seuroihin palkataan tätä varten hanketyöntekijät maaliskuusta alkaen kahdeksi vuodeksi. Seurat ovat Espoon Tapiot, Helsingin Kisa-Veikot, Jyväskylän Kenttäurheilijat, Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Turun Urheiluliitto ja Vantaan Salamat.

Vaivaton ja halpa tie harrastukseen pariin ja osaksi yhteisöä

Suomessa yleisurheilukentillä on perinteisesti ollut vähemmän maahanmuuttajataustaisia harrastajia kuin esimerkiksi jalkapallon parissa. TALO-hankkeella tähän haetaan muutosta.

– Käytännössä se tarkoittaa toimenpiteitä, joilla maahanmuuttajataustaisille nuorille tarjotaan mahdollisuus aloittaa harrastus riippumatta perheen taustasta tai taloudellisesta tilanteesta, sanoo hankkeen projektipäällikkö Sanni Soilampi.

– Tällaisia toimia ovat esimerkiksi harrastuksen edullisuus, helposti saatavilla oleva tieto, kuinka mukaan pääsee sekä joustavat osallistumismahdollisuudet, jotka eivät edellytä pitkäaikaista sitoutumista.

TALO-hanke toimii kahteen suuntaan. Se tarjoaa nuorille harrastuksen ja mahdollisuuden tulla osaksi yhteisöä. Samalla edistetään monikulttuurisuutta ja tasa-arvoa yleisurheilussa.

– Yleisurheiluseuroja on ympäri Suomen, joten tällaisen toiminnan vaikutukset kantautuvat laajalle, ja myös alueille, joissa maahanmuuttajataustaisia ei vielä juuri ole, Muuse viittaa monikulttuurisuuden ja tasa-arvon edistämiseen yleisurheilun parissa ja sen avulla.

Monikulttuurisempaa yleisurheilua rakennetaan yhteistyöllä

Työtä yleisurheilun monikulttuurisuuden kehittämiseksi tehdään tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien ja asiantuntijatahojen kanssa. Hankkeen toimintaa ohjaa alan asiantuntijoista koostuva valtakunnallinen ohjausryhmä. Paikallistasolla pilottiseurojen kehitystyötä tukevat alueelliset asiantuntijaryhmät.

– Kun tavoitteena on lajin vaikuttavuuden lisääminen, se vaatii yhteistyötä kaikkien keskeisten tahojen, kuten monikulttuurista liikuntaa tuntevien asiantuntijoiden sekä kaupunkien kanssa. Myös valmentajien ja seuratoimijoiden kouluttaminen monikulttuurisuuteen liittyvistä asioista on keskeisessä osassa kehitystyötä, Soilampi pohtii.

Osana hanketta luodaan koulutuskokonaisuus, jonka avulla lisätään seuratoimijoiden ja valmentajien tietoisuutta monikulttuurisen liikunnan erityispiirteistä ja osallistamisen keinoista. Koulutukset aloitetaan keväällä 2025 ja sillä varmistetaan, että kaikilla seuratoimijoilla on tarvittavat tiedot monikulttuurisen liikunnan järjestämisestä.

Yleisurheilukentällä jokainen on samalla lähtöviivalla

TALO-hanke on keskeisessä roolissa Suomen Urheiluliiton (SUL) yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmassa, jonka tavoitteena on tehdä yleisurheilusta ja liikunnasta kaikille avointa ja saavutettavaa.

– Haluamme, että yleisurheilu on laji, jota jokainen voi harrastaa. Arvojemme mukaan yleisurheilukentillä jokainen on samalla lähtöviivalla, muistuttaa SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto.

Euroopan Unionin osarahoittaman TALO-hankkeen päätavoitteena on valtakunnallisen ja paikallisen toiminta- ja yhteistyömallien kehittäminen maahanmuuttajataustaisten lasten, nuorten ja perheiden osallistamiseksi, hyvinvoinnin lisäämiseksi ja integroimiseksi suomalaiseen yhteiskuntaan yleisurheilun seuratoiminnan avulla. Osallisuutta lisääviä toimintamalleja kehitetään yhteistyössä eri tahojen ammattilaisten ja maahanmuuttajataustaisten lasten, nuorten ja perheiden kanssa. Hankkeessa rakennetaan uusia verkostoja ja palveluketjuja erilaisiin toimintaympäristöihin tukemaan osallisuuden kehittämistä ruohonjuuritason seuratoiminnassa.