Miia Sillman jakaa kokemuksiaan ja antaa vinkkejä Lohjalla moniotteluiden lajikarnevaaleilla

Moniotteluiden lajikarnevaaleilla Lohjalla 30.6.–3.7. on tarjolla huipputietoa, kun seitsenottelija Miia Sillman jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan lajikarnevaalin leiriläisille, vanhemmille ja ohjaajille.

Urallaan Universiadien mestariksi otellut Sillman on koonnut Kalevan kisoista viisi mitalia ja seitsenottelusta 6209 pistettä. Sillmanin ura jatkuu edelleen täydellä tohinalla.

– Yksi minun esitykseni teemoista lajikarnevaalileirillä on, etteı nuoren ottelijan kannata liikaa vertailla omia ja kilpakumppaniensa tuloksia. Me kaikki urheilemme omilla vahvuuksillamme, mutta ne tulevat esille eri ihmisillä eri aikaan, Sillman sanoo.

– Haluan myös osoittaa nuorille, ettei moniotteluissa tarvitse olla junioritähti. Tässä lajissa voi hyvin kehittyä vielä vanhempanakin. Useimmat moniottelijat ovat huipulla lähempänä kolmeakymmentä kuin kahtakymmentä ikävuotta.

Sillman aikoo muistuttaa leiriläisiä myös siitä, että ottelupohjainen harjoittelu tarjoaa erinomaisen pohjan, jos haluaa myöhemmin erikoistua johonkin yksittäiseen lajiin.

– Kun katsoo Suomen vuositilastoja, siellä on aika monissa lajeissa ihan kärkipäässä urheilijoita, jotka ovat nuorena harjoitelleet ottelupohjaisesti ja kilpailleetkin otteluissa, Sillman sanoo.

Sillman haki nuorena oppia tuon ajan huipuilta

Moniotteluiden lajikarnevaali on Lohjalla yhtä aikaa kuulan ja kiekon lajikarnevaalin kanssa, joten ottelijat saavat halutessaan neuvoja ja vinkkejä heittolajien asiantuntijoilta.

Neuvoja ja vinkkejä saa myös Sillmanilta, joka on mukana ainakin yhdessä ottelijoiden harjoituksessa.

– Minulta voi kysyä, jos on mitä vaan joka mieltä askarruttaa. Ajattelen niin, että tyhmiä kysymyksiä ei ole, Sillman sanoo.

– Muistan itse kuinka tarkkaan seurasin aikuisia ottelijoita ja yritin imeä kaiken tiedon, kun olin nuorten maajoukkueleirillä. Noilta ajoilta ovat mieleen jääneet Niina Kelon fiksut ja kasvattavat ajatukset ja minua myöhemmin valmentaneen Tiia Hautalan opit. Sain heiltä paljon oppia kilpailemisesta ja ottelumentaliteetista.

Sillman haluaa muistuttaa nuoria myös moniottelijoiden poikkeuksellisesta yhteisöllisyydestä, joka syntyy, kun ollaan yhdessä kaksi pitkää kilpailupäivää.

– Ottelussa kuljetaan kisaa yhdessä kilpakumppaneiden kanssa. Kannustetaan toisia ja iloitaan onnistumisista, ja jokainen tietää, että jos menee huonommin, aina löytyy ”olkapää”, joka tsemppaa kohti seuraavaa lajia tai tavoitetta.

Katso lisätiedot ja  lajikarnevaaleista

https://www.yleisurheilu.fi/lajikarnevaalit/