Mico Lampinen hätyytteli kiekonheiton SE:tä – Juho Venäläinen pinkoi 200 metriä 21,03

Vantaalaista Kenttäurheilijat-58:aa edustava Mäntsälän kiekkojätti Mico Lampinen kiskaisi Riihimäellä nuorten SM-kilpailuissa 19-vuotiaiden kiekkoa upean ennätyksensä 62,10. Tulos syntyi Lampisen viimeisellä heitolla.

Pyry Niskalan nimissä oleva 19-vuotiaden Suomen ennätys 62,32 jäi vain 22 sentin päähän. Omaa ennätystään Lampinen paransi valtavasti 2,34 metriä. Hänen tuloksensa on Suomen kaikkien aikojen paras 18-vuotiaan heittämä tulos.

Lampinen heitti jo lauantaina 19-vuotiaiden moukaria SM-hopealle Aatu Kangasniemen perässä kovalla tuloksella 73,62, joten kummatkin lajit ovat Lampisella hyvin hallussa.

– Olen nyt nuorten MM-rankingissa ilmeisesti kuudentena molemmissa lajeissa. Sekä moukari että kiekko ovat ohjelmassa kolmen viikon kuluttua alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa Perussa. Viikon kuluttua heitän vielä Tanskassa PM-kisoissa ja siellä voisi yrittää SE-lukemia kiekossa, tuumi Lampinen, joka piti Riihimäen kiekkorinkiä erinomaisena.

201-senttinen Lampinen suisti Vaasan Kalevan kisoissa jo Frantz Krugerin valtaistuimeltaan jo voitti 18-vuotiaana miesten Suomen mestaruuden. Lampisen valmentajaisä Tero ei yllättynyt yli 62 metrin voittotuloksesta.

– Mico on heitellyt harjoituksissa jo useasti 61-62 metrin heittoja ja tuloskunto on ajoitettu loppusyksyyn Perun nuorten MM-kisoja silmälläpitäen. Itse asiassa odotin Micolta jo tällaisia kaaria aikaisemmissa kisoissa, Tero Lampinen totesi.

Toiseksi ja kolmanneksi Mico Lampisen jälkeen 19-vuotiaiden kilpailussa sijoittuivat Vammalan seudun Voiman Manu Kankaanniemi ja Espoon Tapioiden Joona Nieminen tuloksin 52,11 ja 51,53. Tässä ikäluokassa kiekon paino on 1,75 kiloa.

Piikkiön Kehityksen Juho Suominen voitti 22-vuotiaiden miesten mestaruuden täyspainoisella kahden kilon olympiakiekolla. Suomisen kädestä kiekko kaarsi 52,04. Toinen oli kuulantyönnön voittanut Mynämäen Iskun Miika Lahtonen, jonka tulos oli 48,18.

Juho Venäläinen juoksi 200 metriä huippuaikaan

Riihimäen SM-kilpailujen 200-metrisillä pidettiin hyvää vauhtia. Imatran Urheilijoiden Juho Venäläisestä leivottiin kaksoismestari, kun 400 metrin SM-kullan lisäksi Venäläinen pinkoi kakkosmatkansa 200 metrin voittoon huippuajalla 21,03, joka rikkoo alle 20-vuotiaiden MM-rajan. Tuulta mitattiin 1,1 metriä sekunnissa.

Vasta 17-vuotiaan Venäläisen aika on 19-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilaston neljänneksi paras. 18-vuotiaana häntä nopeammin on aiemmin juossut vain Samuel Purola.

– Oho, olipa yllätys tuo kakkosen aika. No odotellaan, mitä valitsijat tekevät. Ja onhan syksyllä vielä Ruotsi-ottelu, jos Perun MM-reissua ei tule. Olen toki valmis juoksemaan vaikka 4×100 metrin viestiäkin Perussa, onhan nämä lyhyemmät matkat helpompia kuin 400-metriset, Venäläinen kertoi.

Espoon Tapioiden Luka Veselinovic voitti hopeaa 19-vuotiaiden 200 metrillä yli sekunnin Venäläistä perässä ja Oulun Pyrinnön Topi Timonen oli kolmas.

22-vuotiaiden mestariksi juoksi ajalla 21,26 Lapuan Virkiän Valtteri Louko, josta tuli Venäläisen tavoin kaksoismestari, voittihan Louko lauantaina jo satasen. Toinen oli Seinäjoen Niilo Mustalahti ajalla 21,56, kolmas 400 metrin mestari Jaakko Linnus ja neljäs Vieremän Koiton Topi Huttunen.

Emma Tainio ja Emmi Savenius voittivat naisten 200 metriä

Riihimäen SM-kilpailujen iloisimpia mestareita oli 22-vuotiaiden naisten 200 metriä voittanut Paimion Urheilijoiden Emma Tainio, joka ei ollut uskoa voittoaan ja omaa ennätysaikaansa 23,99.

– Oh, my God, hihkui Jarmo Rasin valmennettava maaliviivan ykkösenä ylitettyään.

Tainio oli maalannut pitkät kyntensä maailmanennätysnaisen Florence Griffith-Joynerin tavoin kullanvärisiksi.

– Oli mulla samat kynnet jo lauantain satasella, mutta se ei kulkenut. Viimeinen viisikymppinen kulki kieltämättä hyvin, mutta 400 metriä en uskalla edes ajatella, niin huono olo 200 metristäkin tulee, Turun kauppakorkeakoulussa opiskeleva Tainio kertoi.

Hopeamitalisti Katja Luukkola Leppävaaran Sisusta oli tyytyväinen himmeämpäänkin mitaliin ja Joensuun Katajan Riika Tirkkonen täydensi mitalikolmikon. Luukkolan aika oli 24,27. Tirkkonen juoksi uuden ennätyksensä 24,38.

– Aika väsynyttä tuo kakkonen jo oli, mutta kunhan tästä palaudun voi olla, että kokeilen loppukesästä jossakin vielä 400 metriä, Luukkola arvioi.

19-vuotiaiden naisten 200 metrin mestaruuden voitti Vehmaisten Urheilijoiden Emmi Savenius ennen lauantain satasen voittajaa Pietarsaaren Drottin Priscilla Boatengia. Kärkikaksikko pisteli kuuden sadasosan sisään ajoin 24,79 ja 24,85.

– Nyt tuli loppu hyvin. Tanskassa odottaa 200 metriä, 400 metriä ja 4×400 metriä viikon kuluttua ja mun kausi loppuukin siihen, Savenius ilmoitti.

Boateng iloitsi hopeastakin voitettuaan satasen SM-kullan jo lauantaina.

– Ihan hyvä juoksu, kun täällä tuli monta starttia. Talvella treenaan Jaron jalkapalloilijoiden kanssa samassa hallissa, missä meillä on juoksusuora, Boateng sanoi.

Janette Vänttinen ja Eemeli Hirvonen olivat nopeimmat 5000 metrillä

Sunnuntaina Riihimäellä ratkottiin myös pitkien juoksumatkojen Suomen mestaruudet.

22-vuotiaiden naisten 5000 metrillä kärkikaksikoksi jo heti alkumatkasta irtosivat HKV:n Janette Vänttinen ja Iisalmen Visan Katariina Kärkkäinen. Vänttinen jätti Kärkkäisen puolimatkan jälkeen lähes puolen minuutin päähän voittaen uudella ennätyksellään 16.30,01. Lempäälän Kisan Emma Ranta voitti pronssia ja oli ilahduttavaa, että matkaan starttasi 12 juoksijaa.

Samanikäisten miesten 5000 metrillä neljä ensimmäistä kilometriä olivat melko hitaat, ennen kuin Vieremän Koiton Mikko Kauppinen riuhtaisi rajusti kaksi viimeistä kierrosta ja karisti muut kannoiltaan rajulla loppuvedolla. Kauppisen voittoaika taktiikkajuoksussa painui 14.54.67:ään.

– Kiitokset Rasmus Krogellille, joka uhrautui ja veti alussa tasaisia kolmen minuutin kilsoja 4000 metrin Cooper-vauhtia. Pari kierrosta ennen maalia sain raapaisun piikkarista ja ajattelin lähteä siinä irti. Pikkuvarvas on nyt verillä ja toivottavasti tuo ei ole paha vamma. 400 metriäkin on sujunut jo 51,5 ja loppukesästä aion juosta vielä 3000 metrillä hyvän tuloksen Oulussa, Kauppinen arvioi.

Toiseksi ajalla 14.56,62 kirinyt JKU:n Eero Helenius on uusi tuttavuus. Helenius opiskelee kansainvälistä diplomatiaa ja taloustieteitä Bostonissa ja asuu aivan Bostonin maratonreitin tuntumassa.

– Harjoittelen Bostonissa juoksuryhmässä sellaisia 90 mailin viikkoja ja kahdesti ohjelmassa on vetotreenejä, joista toinen tehdään juoksumatolla. Yhdysvaltain ja Suomen kilpailukausien yhdistäminen on kieltämättä hieman hankalaa, kun siellä vedetään heti syksyllä kova maastokausi ja sen perään hallikausi, mutta ajattelin tulla mittaamaan kuntoa tänne Riihimäelle.

Heleniuksen Johanna-äiti toimii neurologina Bostonissa.

– Äiti on ollut minulle paras sponsori. Isäni asuu Turussa ja muu perhe on kesät Jyväskylässä.

19-vuotiaiden mestariksi juoksi Joensuun Katajan Eemeli Hirvonen uudella ennätyksellään 14.44,20. Tulos oli selvästi 22-vuotiaiden voittoaikaa parempi, mutta Tuomo Lehtisen valmennettava uskoo, että ajasta irtoaa vieläkin noin 15 sekuntia.

– Seuraava mahdollisuus aikaparannukseen tulee Tanskan PM-kisoissa, jossa vauhdinpitäjinä luulisi olevan kovia norjalaisia ja ruotsalaisia, joiden perässä on hyvä roikkua. 1500 metriä on mennyt parhaimmillaan 3.53 ja 3000 metriä 8.22. Kolmosen ennätystä voisi vielä yrittää petrata Oulussa, Hirvonen suunnitteli.

19-vuotisten hopealle juoksi Turun Urheiluliiton Sisu Moilanen, joka juoksee Tanskassa sekä 1500 että 5000 metriä. Kolmanneksi tullut Lahden Ahkeran Valtteri Partanen voitti ensimmäisen nuorten sarjojen SM-mitalinsa. Valtteri on toisen polven juoksija, jonka isä Eero toimi keväällä Kotkassa maastojuoksun SM-kilpailujen ratamestarina.

19-vuotiaiden naisten 3000 metriä voitti ennätyksensä 10,05,70 juossut Keravan Urheilijoiden Sini-Minea Saarikoski. Toiseksi tuli Siilinjärven Ponnistuksen Pinja Laasanen ajalla 10.10,86. Estejuoksun mestari Miina Kilpeläinen Viipurin Urheilijoista oli tällä matkalla kolmas.

Nea Lento loikki myötätuuleen yli 13 metriä

22-vuotiaiden naisten kolmiloikassa kärkipari oli sama kuin aiemmin pituushypyssä, mutta nyt mestaruuden voitti Tampereen Pyrinnön Nea Lento ennen Tervolan Terävän Saana Peuraa, joka oli pituushypyn paras.

Lento rikkoi 13 metrin rajan loikittuaan 13,03. Hypyn aikana kuitenkin mitattiin myötätuulta 2,6 metriä sekunnissa. Peura loikki toiseksi uudella ennätyksellään 12,64. Kolmas oli JKU:n Wihelmiina Harju.

19-vuotiaiden naisten kärkikaksikko paransivat molemmat ennätyksiään, kun Kerttu Rantakangas Kaipolan Vireestä loikki 12,46 ja Gamlakarleby IF:n Mia Känsäkangas 12,19.

Ennätysparannuksiin ylsivät myös 19-vuotiaiden miesten kaksi parasta. Niklas Piirainen Lempäälän Kisasta voitti 19-vuotiaiden mestaruuden loikittuaan ennätyksekseen 14,84 ja toiseksi tuli Viipurin Urheilijoiden Jamie Okafor, jonka uusi ennätys kirjataan 14,43.

22-vuotiaiden mestaruuden voitti Joensuun Katajan Deshawn Holopainen tuloksella 14,09. Toiseksi tässä sivulajissaan loikki HKV:n Simeon Vorselman, joka Vaasan Kalevan kisojen 400 metrillä juoksi neljänneksi.

Silja Andersson yhdellä hypyllä mestariksi

Sateesta märällä hyppypaikalla 22-vuotiaiden naisten seiväshypyn voitti Esbo IF:n Silja Andersson koko kilpailun ainoalla suorituksellaan. Andersson hyppäsi vain kerran tasan neljän metrin korkeudesta.

Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet järjestävän seuran Riihimäen Kiskon Vanessa Lindberg ja JKU:n Fiinu Puustinen ylittivät korkeuden 365.

19-vuotiaiden naisten mestaruuden voitti 370 ylittänyt Lappajärven Veikkojen Janna-Juulia Mäenpää ja toiseksi tuli Hanna Vornanen Himangan Urheilijoista tuloksella 350.

(Rauno Ylönen. Kuvat: Jukka-Pekka Kankaanpää.)